用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區選校
樓主: lithian214
go

東區選校   [複製鏈接]

os_ecu 發表於 17-6-30 10:29
總有人會 old school 啲, 你講嗰啲有人會歸入 "新晉" 名校
「新晉」名校同老店(包括傳統名校同傳統名官校)唔同既地方主要有兩方面:
1。老店唔係淨係讀書,呢樣野同大部分「新晉」名校好唔同。出咗來社會,成功既機會大好多,睇下行政長官大部分都係老店所出,即使係老店既學渣亦都無咁渣,原因係學校俾佢哋既唔係只有成績,仲有好多其他野,例如,點樣組織活動,點樣自己處理問題等。
2。兄弟(姊妹)情,曾俊華參選前拜訪母校、林鄭當選之後好快就去拜訪母校、高錕得諾貝爾獎之後都係拜訪母校。

bobbob 發表於 17-6-30 08:13
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%A3%9C%E5%8A%A9%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E8%AD%B0%E6%9C ...

地區和傳統,似乎唔係用黎比拼成績~~~

王家爸爸    發表於 17-6-30 11:32

王家爸爸 發表於 17-6-30 11:19
「新晉」名校同老店(包括傳統名校同傳統名官校)唔同既地方主要有兩方面:
1。老店唔係淨係讀書,呢樣野同 ...

傳統學校,仲有唔少家長停留係想當年既年代,返學就専心讀書啦既思維 ~~~

mcl203 發表於 17-6-30 11:31
地區和傳統,似乎唔係用黎比拼成績~~~
同「myopia of marketing」相似,好多父母都係有「myopia of parenting」問題。好多老闆只係睇到眼前既野,睇唔到公司長遠既市場發展。

mcl203 發表於 17-6-30 11:35
傳統學校,仲有唔少家長停留係想當年既年代,返學就専心讀書啦既思維 ~~~
...

損失咗讀老店既樂趣。。。

王家爸爸 發表於 17-6-30 11:37
損去咗讀老店既樂趣。。。

又即係盲追直資,俾左會所費用,但從不享用,涼下冷氣都覺無謂~~~

王家爸爸 發表於 17-6-30 07:54
香港傳統名校:
聖保羅男女中學、聖保羅書院、拔萃女書院、拔萃男書院、聖保祿中學、聖保祿學校、協恩中學 ...

Grant Code學校其實只係指最早期由政府資助既教會學校, 因為香港最早期係由教會開始辦學.
而呢一批資助學校, 本身係較一般資助學校有特殊既地位

相信以下學校, 無乜人會認為佢地唔係傳統名校:

皇仁, 英皇, 庇理羅士, 伊中, 培正, 九龍民生.

如果以近30/40年計, 其實觀塘聖言, 觀瑪, 黃大仙保一, 九龍城華英, 迦密, 東區張祝珊等, 都可以算係傳統名校

王家爸爸    發表於 17-6-30 12:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-30 12:11
Grant Code學校其實只係指最早期由政府資助既教會學校, 因為香港最早期係由教會開始辦學.
而呢一批資助學校 ...
九龍民生我唔敢講,不過前面嗰幾間都係老店。

王家爸爸 發表於 17-6-30 11:19
1。老店唔係淨係讀書,呢樣野同 ...
頗同意你嘅分柝。我女係22間傳統名校其中的一間畢業,讀緊大學,我問過佢覺得同學中,傳統名校畢業的學生其實有冇特別。佢話分別不在成績,一般係組織能力,表達能力(主要speaking方面)比較好,仲有一樣係我冇諗過嘅.....對感於挑戰"權勢"嘅程度, 包括Professors and Dept Head... 當然呢D都係佢個人體驗而已。我亦覺得佢哋對學校嘅歸屬感係好強,畢業生返母校影結婚相唔係奇事!

KK07 發表於 17-6-30 15:02
頗同意你嘅分柝。我女係22間傳統名校其中的一間畢業,讀緊大學,我問過佢覺得同學中,傳統名校畢業的學生其 ...
老店一般都比較開放,所以啲學生敢挑戰老師既權勢。我最欣賞港華既師生辯論,唔知道仲有無。

~~~ deleted ~~~

王家爸爸 發表於 17-6-30 15:52
老店一般都比較開放,所以啲學生敢挑戰老師既權勢。我最欣賞港華既師生辯論,唔知道仲有無。 ...
每年一次~

optman88 發表於 17-6-30 16:00
每年一次~
啲辯題係唔係仲係咁controversy?

回覆 小草地 的帖子

自行跨區1c成績考嘉諾撒或民生機會大不大?

王家爸爸 發表於 17-6-30 19:06
啲辯題係唔係仲係咁controversy?

今年係 港華比學生討論港獨 ,校方係正方

王家爸爸    發表於 17-7-1 08:34

回覆 christy2011 的帖子

嘉諾撒機會大些,民生自行好睇成績,排次第首22O名先有得面試。今年老師都會叫1C/2A去試。但是大部份無得面試。所以1C是面試尾果批

optman88 發表於 17-6-30 20:58
今年係 港華比學生討論港獨 ,校方係正方
一樣咁具爭議性既辯題。 正方、反方係學校定,還是抽籤? 如果係學校定,又真係幾政治正確。

王家爸爸 發表於 17-7-1 08:37
一樣咁具爭議性既辯題。 正方、反方係學校定,還是抽籤? 如果係學校定,又真係幾政治正確。 ...

唔太清楚,但我估計係學校定的。
‹ 上一主題|下一主題