用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何東中學
go

何東中學 [複製鏈接]

我係何東畢業生(~30年前)......在我既年代,何東官立工業女子中學是一間B1A的英中,和很受家長歡迎!
因是英中,還有商科班,陶瓷,家証,針子......  運動也是D1.

點解依家/幾時變左中中,和不是以前甘受歡迎?

0    0    0    0

好多有历史既, 特別係以前比較成功, 如不能跟步走, 或走得慢些, 再加想常记着以前成功果套方法,就會....

其實之前我一心想囡囡升中入何東,但身邊好多人話到最後先再算.....
唉,真的搞成咁!

以前我讀何東時,真係好開心嫁!

古語有云....
十年(何東),十年(何西)..

回覆樓主:

其實只是成績不及以前,我見啲女仔都乖同純品,如B2成績,依間都算是不錯選擇。

ma記 發表於 17-6-18 09:40
我係何東畢業生(~30年前)......在我既年代,何東官立工業女子中學是一間B1A的英中,和很受家長歡迎!
因 ...
當年余若薇初中係讀何東後來先插入st paul co edu

回覆aptcan

「我見啲女仔都乖同純品」,我不敢苟同。

我囡囡都在何東附近的另一個津中讀緊,我有時都等囡囡完咗課外活動,一齊返屋企。我放工around 3.45pm 都會去SP對面的麥當當食tea,在沿途或在麥當當,她們的行為簡直離譜。

同我地所記得的何東,已有很大分別。

gigilovesnoopy 發表於 17-6-19 08:15
回覆aptcan

一間學校總有好同唔好,band 1都唔一定乖,反之亦然。我識個小朋友全級第一又如何,品行差到冇人有。

gigilovesnoopy 發表於 17-6-19 08:15
回覆aptcan

何東附近只有兩間津中, 山上既基督教津中和大球場附近既佛教津中.

我成日都見何東既學生, 整體都係正正常常, 無任何行為問題, 反而直附近既直資名校, 見到小部份港女影子.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-19 09:27
何東附近只有兩間津中, 山上既基督教津中和大球場附近既佛教津中.

我成日都見何東既學生, 整體都係正正常 ...
"反而直附近既直資名校, 見到小部份港女影子."----------------------若隱若現

舊年參加舊生周年聚餐,跟副校長和現時老師一桌。Feel到佢地都好有heart做教育,奈何學校變成Band2, 收生也只是B2生.....

其实, 应B123都教, 如果只教B1, 好成绩出来, 都唔知係因為係好學校定係好學生, 除非收B1, 出泥全是7 X 5**...

相反, 收B2, 出泥受B1, 或者收B3, 出泥变B2 + B1, 咁就更值得專敬这问學校同老師.

我係家長,今年DSE啦...整體來說,讀英文班既成績不太差.學生大部份都好努力既.有些自覺不是讀書人的.會畢業出來工作,亦有些不再考DSE.有部份成績一般亦會修副學位,盡量想升上大學.至於校風..都不覺得差,沒有壞份子..只是有些寬鬆姐.學生放學後聚在餐店..都有原因架..佢地好多時要食少少野去補習.不覺得有問題..學校成績向下,因為12網都好奇怪...名校十分多啦...B2B3都會有,便會參差.學校老師,有些限制,學校又無咩錢..有點可惜..

RoseRose1980 發表於 17-6-18 16:56
當年余若薇初中係讀何東後來先插入st paul co edu
以前既何東好似好啲

小鹿揀學校 發表於 17-6-18 13:34
古語有云....
十年(何東),十年(何西)..
古語亦云....
河(何)東獅吼  

RoseRose1980 發表於 17-6-18 16:56

余若薇從小一到中五都是sfcc 啊!你資料從何來呢?

cheechi 發表於 17-6-19 19:27
余若薇從小一到中五都是sfcc 啊!你資料從何來呢?
唔好意思可能記錯卦
‹ 上一主題|下一主題