用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想訪問大家
樓主: happy105
go

想訪問大家 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 17-6-20 22:15
當然,呢點當然知道,只是好奇問下。

不止女名校,不少學校高中都唔用教科書了。

我女學校英文不嬲校本。今年中文都校本埋 (唔慣嘅家長真係嚇窒)
中一開學買書千幾蚊,抵到爛

Charlotte_mom 發表於 17-6-21 10:16
我女學校英文不嬲校本。今年中文都校本埋 (唔慣嘅家長真係嚇窒)
中一開學買書千幾蚊,抵到爛:jo ...
千幾蚊? 真係抵!小學都唔得啦。

你女間直資成績猛進,學校俾心機教學係顯而易見的。

我女讀津校,初中三年,學校自己出咗6本厚厚既Module ,Grammar可以話係由最低級既教起,學校用心良苦,我好明白,雖然話B1A 校,收返來既雖然都係B1生,四周圍屋村包圍住,難免學生程度有不少差异,我有個讀傳統B1 名校既朋友,問我攞晒Module去影印。

阿仔依家中文書照買,學校都照出校本,強功文言文,數學科又係,之前教完本書,接住教學校自己出既校本。

好多學校做得唔錯。

October. 發表於 17-6-21 11:19

唔好意思,唔知有無記錯,請問係咪講緊港同呀

1998Ruby1998 發表於 17-6-20 23:59
回覆 October. 的帖子

我個 Eng Lit 老師又白又靚女,以前李嘉欣讀同一班(我地都一致覺得老師靚 d,曾經 ...
係你老師同李嘉欣同班吧? 我印象中你好細個。

Charlotte_mom 發表於 17-6-20 07:19

講開小白菜
我諗到爆頭都諗唔到邊間係小白菜, 可唔可以開故?

little_yolky 發表於 17-6-21 13:37

庇理羅士 ~~~

mcl203 發表於 17-6-21 13:46
庇理羅士 ~~~
啊~~~~~~~~~~~~~套校服!!!!!!!!!!!

回覆 little_yolky 的帖子

當然係個老師啦,我中文能力又退步了

1998Ruby1998 發表於 17-6-21 15:44

當然係個老師啦,我中文能力又退步了
何解佢哋學校可以出咁多靚女呢.............

happy105 發表於 17-6-21 13:19
唔好意思,唔知有無記錯,請問係咪講緊港同呀
係~

我學校出尼姑、豬排多

little_yolky    發表於 17-6-22 08:55

1998Ruby1998 發表於 17-6-21 18:52

我學校出尼姑、豬排多
點會呀,我日日放飯時間都見到妳學校學生,三倆個一組,都好清秀斯文。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-6-21 13:37

要形象化得架

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 17-6-21 11:19

係呀,一擔擔心機架

Activehealth 發表於 17-6-19 14:16
其實我以前都係讀頂級名女校(官津),從來唔覺得老師教得好。相反,直情非常hea教,甚至唔教等學生自己讀 ...

點解有d名校生有補習都唔多掂?

回覆 RoseRose1980 的帖子

因為名校生未必係讀得書嘅學生,當中都有好多小時了了嘅學生,上到中學轉學習模式就一蹶不振。
有好多學生小學入到名校係因為宗教/兄弟姊妹/父母係校友,然而小學課程係就算唔明,肯背書就有分數。

之後好多名小都係收翻 60-90%,甚至一條龍,所以小學就輕輕鬆鬆冇考慮過中學情況會點。到中學有唔少外校生,就咁樣就比左落去。

1998Ruby1998 發表於 17-6-22 21:12
回覆 RoseRose1980 的帖子

因為名校生未必係讀得書嘅學生,當中都有好多小時了了嘅學生,上到中學轉學習模 ...

名校收生多元化,唔係只收學術強嘅學生,音樂有獎項嘅,運動全港有排名嘅都在考慮之列。呢啲同學有部份成績稍遜就要外補。
另外,有啲名校教書同一般學校唔同 係要學生備咗課,甚至有一定底子先可以跟到,如果同學一向無備課習慣或意識,底子又一般,只有外補。
仲有,有啲同學小學名列前茅係因為語文能力強,但中學有唔少科尤其理科,語文能力好唔等於明白到,上堂唔明,又唔知自己唔明啲乜,成績欠佳,咪又出去補習。
‹ 上一主題|下一主題