用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小拒絕決志,無受邀祈禱,係唔係一定衰硬? ...
樓主: sunnymama2
go

音小拒絕決志,無受邀祈禱,係唔係一定衰硬?   [複製鏈接]

ckultraman 發表於 17-6-21 01:06
我女都類似,中文佢唔識,英文話有dog同green

囡囡講的同大家差不多, 唱歌、跟住老師節奏拍, 英文認字就有hand, hen 同ten, 中文認字是幫助我們的人, 例如警察、消防員

回覆 ckultraman 的帖子

我女都係Dog, 仲有Cat, Mouse & Mouth, 中文有「小馬、小雞仔及菠蘿」。

scarlettlai 發表於 17-6-21 10:37
回覆 ckultraman 的帖子

我女都係Dog, 仲有Cat, Mouse & Mouth, 中文有「小馬、小雞仔及菠蘿」。 ...
咁深的。。。。
我仔話有估動物,有A,B,C,D揀,佢揀D其他。

大家D小朋友好好記性呀,可以講得返咁多細節
但我個女就失憶證人咁,乜都唔記得...

scarlettlai 發表於 17-6-21 00:33
我女女話老師先唱出do ra mi fa so la ti do的音標各代表身體某部位,然後老師唱d音,小朋友用動作做出音標 ...

同我阿女講嘅完全唔一樣
唔知會唔會每一group內容同形式都唔一樣?

不過都過咗,我只係想睇下阿女所講有幾準確 (emoji)

ok3 發表於 17-6-19 18:10
雖則話"食得咸魚抵得渴". 明知宗教氣氛濃, 你都仲要嚟, 係你閣下嘅事. 但呢幾年考直, 私個市場, 都係傾向賣 ...
完全同意!
我唔介意你用小小時間向我傳教,但個主題係小朋友面試,面見家長係咪應該圍繞小朋友呢?譬如小朋友有什麼優點、缺點、喜好、家長如何教育小朋友等!
但依家我個情況係用左開頭兩分鐘問點解揀佢呢間學校之外,其餘大約十分鐘就係傳教,跟住問我決唔決志?
個感覺好似校方借小朋友面試既機會,家長無得閃,籍此向你傳教,問你決唔決志?你想我收你小朋友,你一定要決志!所以我當時個感覺係"要脅"!之後祈禱,內容有一句我好深刻,"希望主耶穌帶領XX(小兒名稱)能找到一間合適既學校"咁係咩意思?係咪暗示緊一d野?不過可能係我多心!
要一個成年人信一個宗教,唔係聽你講十分八分就會決定囉!邊有咁兒戲?我覺得嗰一刻你講解左信耶穌有咩好處就可以了,之後邀請家長去參觀或參加一下教會既活動,之後再問我會否決志,咁會唔會好d呢?(雖然我好大機會唔會去)
我即場決志即係欺騙自己欺騙你,我拒絕你又尷尬,依家咁既情況下問我,即係想點?

chaco 發表於 17-6-20 00:34
你朋友係虎年 2016年入小一,而我係兔年 2017年9月入小一,朋友中都係waiting 都冇一個收到call.
...
我見音小嗰版家長話兔(2017/18)無乜人放位,因為一來兔競爭大,二來音小自2015年親生仔第一屆考DSE成績不俗,大家開始唔再當佢係後備。我小朋友係龍(2018/19)都一樣難入。。。唉~

knababy 發表於 17-6-21 22:59
我見音小嗰版家長話兔(2017/18)無乜人放位,因為一來兔競爭大,二來音小自2015年親生仔第一屆考DSE成績不 ...

其實我真心覺得音小是一間唔錯的學校。

回覆 scarlettlai 的帖子

我仔話老師叫佢地做動作,我又唔多想做,所以無做⋯⋯老師叫我地估,鴨仔叫,但佢又識飛。邊有咁既動物,所以我話咩來架,邊有d咁既動物。

激死!

我個女話有啲動物叫聲 估邊種動物!仲有中英文認字!佢只係記得的士 其他唔識!仲有考關於音樂節奏!老師應該都有同佢地傳教!話耶蘇好愛我地為我地而死 仲問有冇小朋友返教會!

iceaoic 發表於 17-6-21 13:50
完全同意!
我唔介意你用小小時間向我傳教,但個主題係小朋友面試,面見家長係咪應該圍繞小朋友呢?譬如小 ...
講真,我對我自己小朋友有信心,可惜怕自己的表現累了仔仔。講真,睇番往年,大把人基督徒,有決志的唔收,又大把人冇決志有收,我覺得決唔決志唔太重要,反而係拒絕決志時的技巧。可惜我本身就係冇口才的人,拒絕決志時技巧差,因為咁冇受邀祈禱。。。
希望有奇蹟出現,其實本身都喜歡音小,唔係當backup的。

iceaoic 發表於 17-6-21 13:50
完全同意!
我唔介意你用小小時間向我傳教,但個主題係小朋友面試,面見家長係咪應該圍繞小朋友呢?譬如小 ...
佢哋嘅辦學目的,究竟係傳教抑或係傳授知識?所謂勉強無幸福,除非你都願意徹底認同呢種宗教,否則未來嗰六來都幾難捱。

我仔話除了讀字(佢唔識),仲有播2首歌,2個小朋友一齊唱返出來

siu_wing2 發表於 17-6-20 14:52
唔好意思,離一離題,請問各位有無返去問小朋友interview 內容?小女話係拍手,聽動物叫聲,同揀喜歡嘅動物 ...

我女講嘅同你女一樣,連唱歌都冇,仲好強調冇做任何功課同寫名!我哋係上星期五in的。好彩有你都係咁講,我聽完佢講都唔係好信!

回覆樓主

題外話,有冇人知音小first round release offer 大概有幾多?

kongman 發表於 17-6-22 09:11
佢哋嘅辦學目的,究竟係傳教抑或係傳授知識?所謂勉強無幸福,除非你都願意徹底認同呢種宗教,否則未來嗰六 ...
同意,揀學校係一個matching game, 真係要揀一間適合小朋友讀,而家長又認同佢的教學理念。如果讀音小,好大機會讀埋音中,如果唔願意徹底認同呢個教學模式,難捱的不衹未來六年……

Duffy814 發表於 17-6-22 14:50
同意,揀學校係一個matching game, 真係要揀一間適合小朋友讀,而家長又認同佢的教學理念。如果讀音小,好 ...
咪等於之前套電影所引起事件咁,顯示若家長同學校理念唔同,真係會引起迴響架....

聽到你地話會叫決志, 如果唔決志先祈禱
我地反而祈禱先, 之後傾多一陣先問決唔決志 (有冇JM 試過咁?)

最後冇決志, 希望都有機會啦
其實我唔介意小朋友信, 如果佢想, 不過係自己本身冇宗教信仰即)

我之前無門票去入學講座,請問有無人知道其實2018年收生人數係幾多?

kongman 發表於 17-6-22 09:11
佢哋嘅辦學目的,究竟係傳教抑或係傳授知識?所謂勉強無幸福,除非你都願意徹底認同呢種宗教,否則未來嗰六 ...
其實我朋友既一對仔女都係讀音小,見兩位小朋友都幾好,所以我有報音小!依家都係算把啦!如果有幸音小收我小兒的話我都唔敢俾佢讀!真係勉強無幸福
‹ 上一主題|下一主題