用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇港島區BAND2A的中學LIST?
go

請問有冇港島區BAND2A的中學LIST?   [複製鏈接]

請問有冇港島區BAND2A的中學LIST? 謝謝!
   6    0    0    0

snail 發表於 17-6-15 15:55

我都想知thx

回覆樓主:

想知x3

其實如中等程度的小學,平均有幾多分才可去Band 2A?

snail 發表於 17-6-15 15:55
港島區B2A可以試既學校其實唔多:

中西區:聖類斯(進取啲既都可以試下高主教)
灣仔區:何東、鄧鏡波
東區:衛理、顯理、劉永生(因為東區英中位多,女仔可以試嘉諾撒書院)
南區:聖呂

王家爸爸 發表於 17-6-24 22:44
港島區B2A可以試既學校其實唔多:

中西區:聖類斯(進取啲既都可以試下高主教)
去年我識兩個band 1尾自行選高主教都無收,我估單靠成績band 2A的話猛d

回覆 王家爸爸 的帖子

顯理在我家附近,出出入入見D學生好乖,校風應該唔錯

王家爸爸    發表於 17-6-25 08:10

cmchang0927 發表於 17-6-25 00:39
回覆 王家爸爸 的帖子

顯理在我家附近,出出入入見D學生好乖,校風應該唔錯

求各位大大指教灣仔區、南區、東區有麼學校是band 1尾band 2頭中學,最好是英中,中文是弱科,thanks a lot

cindyming 發表於 17-6-25 01:00
求各位大大指教灣仔區、南區、東區有麼學校是band 1尾band 2頭中學,最好是英中,中文是弱科,thanks a lo ...
灣仔區可試tsk,灣仔band 1位多過band 1生,所以band 2有機會(指大抽獎)

回覆樓主:

想請問鄧肇堅的水準如何?謝謝!

RoseRose1980 發表於 17-6-25 00:04
去年我識兩個band 1尾自行選高主教都無收,我估單靠成績band 2A的話猛d
高主教近一、兩年容易入咗,如果係B1C到B2A之間既女仔,可以一試,應該有機會。;B1C到B2A之間既男仔,如果夠醒目,都可以一試,應該有啲機會。

dialogue 發表於 17-6-25 06:59
想請問鄧肇堅的水準如何?謝謝!
B1C左右,自行多B1B申請(B1A都有,因為佢係區內唯一既基督教男女校),大抽獎主要係B1學生,有收少量B2A,但係叩門街位少,最好有B1B先有機會(當然友校學生除外)。

cindyming 發表於 17-6-25 01:00
求各位大大指教灣仔區、南區、東區有麼學校是band 1尾band 2頭中學,最好是英中,中文是弱科,thanks a lo ...
英文好、中文弱既B2A男仔最適合鄧鏡波。

王家爸爸 發表於 17-6-25 08:09
B1C左右,自行多B1B申請(B1A都有,因為佢係區內唯一既基督教男女校),大抽獎主要係B1學生,有收少量B2A, ...

謝謝

舊年有朋友個女(小學在中西區, 強校)扣高主教, 吾收!

回覆樓主:

赤提

王家爸爸 發表於 17-6-25 08:03
高主教近一、兩年容易入咗,如果係B1C到B2A之間既女仔,可以一試,應該有機會。;B1C到B2A之間既男仔,如果 ...
點解高主教近一、兩年容易入咗?近年小班教學返而多左人選,校長近年担心dse成绩,仲收甘多band2生收去你想佢死咩?返而佢自行睇成績多d

RoseRose1980 發表於 17-6-25 11:16
點解高主教近一、兩年容易入咗?近年小班教學返而多左人選,校長近年担心dse成绩,仲收甘多band2生收去你想佢 ...
高主教近兩年既DSE成績未如理想,所以B1學生家長唔太敢報讀。而小班教學小既程度亦未有華仁咁徹底,所以我一直都只係建議邊緣人去讀,佢哋亦都讀得好開心。

CheungAA 發表於 17-6-25 10:19
舊年有朋友個女(小學在中西區, 強校)扣高主教, 吾收!
只可以話小朋友一定唔係B1,甚至唔係B2A。中西區真正既B1女仔,一定有英中讀,始終中西區B1女仔位多出好多。

王家爸爸 發表於 17-6-25 22:35
高主教近兩年既DSE成績未如理想,所以B1學生家長唔太敢報讀。而小班教學小既程度亦未有華仁咁徹底,所以我 ...

甘高記你覺得一定無band 1A/B讀?全部band 1尾讀?伹高記讀得叻個班真係叻,無可能個個band 1c的係到讀卦,但去年真係幾個band 1c自行都冇收到
‹ 上一主題|下一主題