用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)
樓主: tcp515
go

嘉諾撒聖家學校(九龍塘)   [複製鏈接]

回覆樓主:

個校長企出來撐BCA, 反对人士覺得唔啱聽就去人地學校門口燒野做大龍鳯, 跟古惑仔的尋仇或滋擾有咩分別?!

人善被人欺, 校長保衞校園叫人報警、撕走d 欄杆上d標語有什麽問題? 是否要保持沉默, 等人下次再來生事?

sharon26788    發表於 17-6-15 21:13
tictactoe    發表於 17-6-15 21:11
siden    發表於 17-6-15 17:23

birdbird 發表於 17-6-15 16:56
個校長企出來撐BCA, 反对人士覺得唔啱聽就去人地學校門口燒野做大龍鳯, 跟古惑仔的尋仇或滋擾有咩分別?!

...
個校長企出來撐BCA, 反对人士覺得唔啱聽就去人地學校門口燒野做大龍鳯, 跟古惑仔的尋仇或玩野差唔幾。

就是這樣!

tcp515 發表於 17-6-15 13:17
回覆 b3410 的帖子

當然家長、補習老師都有問題....但是身為校長用呢種方法,令我聯想到好多youtube片既叔 ...

同感,校長影像都影得好開心,少了一點大氣和大將之風,因為學校真沒有錯,家長不通過正常方式和渠道去和學校溝通真是沒有任何理由去理這些家長,自由的社會可以有他自由的表達方式,妨礙公共秩序安全都可以報警處理,香港還算是法治社會,完全沒有參與的必要性,自貶身份

回覆 beagoodman 的帖子

沒必要吧!

醒目開學勳章

回覆樓主

佢叫要監考嘅老師先上去,其他嘅自願留喺度。校長叫佢地最緊要照顧好我哋嘅小朋友,小朋友係我哋最大嘅財產. 呢度佢會處理!
呢段說話係在場的某位亞媽親耳聽到如果係D訪問之類大家都會覺得好假,但果時果刻校長可以講呢番說話,令到我地晤少家長越來越欣賞佢

呢段文再次回覆樓主
你係HF話會放棄,咁即係去叩門喇。希望唔會有人係用想其他人放棄,而自己多一個機會呢D 橋喇

醒目開學勳章

tcp515 發表於 17-6-15 13:55
回覆 ChocoMilk33 的帖子

不說政客,只說那件事(用家長角度)!

家長角度講:果兩個人嘅行為真係嚇到我女唔敢入學校囉,好彩有老師隔開咗一條路俾學生入去。放學後,我女話我知D煙攻入學校好臭。轉個角度睇啊,如果係你女你會點處理?

醒目開學勳章

jane-wang 發表於 17-6-15 16:58
同感,校長影像都影得好開心,少了一點大氣和大將之風,因為學校真沒有錯,家長不通過正常方式和渠道去和 ...

校長係有大將之風,叫我地企一旁嘅家長唔需要動氣,如果同果D人嘈只會中咗計。何為自貶身價?如果唔係有人黎搞事,校長有必要出來應對呢D場面嗎?

b3410    發表於 17-6-15 23:46

果個女家長,睇另一份報紙講,好似並非該校用家。如果唔係用家,佢拖埋個女,連同個男「補習老師」走去人地學校咁做,真係有點奇怪!

sharon26788 發表於 17-6-15 20:39
校長係有大將之風,叫我地企一旁嘅家長唔需要動氣,如果同果D人嘈只會中咗計。何為自貶身價?如果唔係有人 ...

你看出了大將風度,我沒有看出來,每個人的眼界不一樣,我看出來了自貶身價,也說出來我的理由,你看不出來也有你的角度和道理,每個人的眼界不一樣

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 17-6-15 20:43
果個女家長,睇另一份報紙講,好似並非該校用家。如果唔係用家,佢拖埋個女,連同個男「補習老師」走去人地 ...

果個女家長係上立法會撒溪錢,好出名架

Jane1983    發表於 17-6-15 21:06

tcp515 發表於 17-6-15 13:48
回覆 brother4 的帖子

當然,學校是家長選擇的,事的起因也是她們,但家長行為已經過激時候,那位校長是否 ...

認同,作為校長同時係一個修女都在處理整件事上唔恰當。

醒目開學勳章

回覆 jane-wang 的帖子

只憑毒果一段片就可以肯定一個人,佩服

醒目開學勳章

槍打出頭鳥

這星期,小學生正在考BCA(基本能力評估,易名前叫TSA)。昨早七時許,一個叫伍嘉儀的家長,帶着未升小學的女兒,夥同補習老師王曦彥,來到九龍塘聖家學校門外,掛上寫着「罷考BCA」的標語,並在校門外焚燒模擬試卷。其間校長邵苑芬修女挺身阻止,撕去標語,並報警求助,指有人在校門縱火。

香港有五百多間小學,為甚麼這兩個跟學校毫不相干的人,要跑到此校門外撒野?原因,就是那位敢言的校長邵修女。

我不認識邵修女,但我早前看過她在報上發表的文章,當時她以洋洋灑灑數千字痛陳TSA的利弊,解釋評估結果對教學的重要性,有理有節,我看了文章,頓時對這個糾纏教育界的問題豁然開朗。

後來,TSA(現叫BCA)成了議會辯論議題,議員陳志全帶了一班小學生進立法會旁聽,看羅冠聰、朱凱廸、毛孟靜、葉建源、陳志全等反對派表演一幕議會內鬧爆局長、離位、舉牌、擲物、叫囂、示威……最後吵鬧收場。邵修女看了很痛心,於是在接受商台《政經星期六》訪問時公開批評這些政客:「為甚麼要帶小朋友去這種是非之地?那粗暴言語、粗暴行動,是很壞的教育,反對派是在荼毒小朋友。」

痛心之餘,邵修女仍努力為事件修補、建設。因為議會辯論中有三十六位議員反對BCA,於是邵修女連同十間支持BCA的小學校長搞了個分享會,邀請所有立法會議員來傾聽教者心聲,結果,只得葉劉淑儀及蔣麗芸兩位議員出席,作為教育界代表的葉建源,只派個助理來,羅冠聰、陳志全、毛孟靜那幾個在鎂光燈下罵得最聲嘶力竭的,連影都沒有。

全港只有二十六間小學不參加BCA,應考的有五百間,卻只有邵修女那間成為攻擊目標,箇中原因大家看清楚吧?反對派的槍總是對着出頭鳥,尤其那些不瘟不火便能把道理說清的人。

對抗歪理歪風,就是要支持敢言者,請大眾為邵修女這種掏心教者叫好,請警方嚴懲恐嚇學校的縱火狂徒。邵修女,放心,你並不孤單,我們會在教育路上與你同行!

屈穎妍

http://blogcity.me/blog/list_blog_express.asp?f=UGIXMQ49WH241178

醒目開學勳章

http://www.baby-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=1

為反而反的人目的何在?有人話係為補選做準備,大家心中有數喇

sharon26788 發表於 17-6-15 20:52

只憑毒果一段片就可以肯定一個人,佩服

呵呵對呀就是這件事情的處理上感覺缺少一點leader風範啊,難道還會杜撰。其實你評價的那個'校長'你也不可能知道'全部'啊

tcp515 發表於 17-6-15 13:19
校長咁做,跟本解決不了問題!還有失身份!

佢哋已經唔係第-次黎搞事,已有前科

回覆樓主:

点解要揀在呢間学校的門口燒紙? 果兩個人跟果间學校冇任何直接關聯, 人地參加、支持BCA 不是罪。 兩個人 大義凜然就去教育局門口燒 啦。

tcp515 發表於 17-6-15 13:55
回覆 ChocoMilk33 的帖子

不說政客,只說那件事(用家長角度)!

他們根本就是政客,熱血公民嘅人

sharon26788    發表於 17-6-15 21:14

醒目開學勳章

最起碼我地家長對於校長在處理這件事的手法是表示支持

sharon26788 發表於 17-6-15 21:11

最起碼我地家長對於校長在處理這件事的手法是表示支持 ...

説對!我支持校長呀!我唔覺得處理手法唔岩啵!佢冇忘記自己校長身分,即刻保護學生。搞事的人請去教育局搞事!請問主樓,換着是你,你會點處理?任人燒?

b3410    發表於 17-6-15 23:48
sharon26788    發表於 17-6-15 21:29
‹ 上一主題|下一主題