用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘基華扣門call
樓主: susan19771118
go

九龍塘基華扣門call [複製鏈接]

joykit 發表於 17-12-1 17:30
多謝你的回覆! 每日4至6項嗎? 我女兒下年要考小學,心儀基華,但怕她好難適應,因為幼稚園係happy school。 ...

不客氣啦 ! 希望幫到你 . 基華都算係傳統嘅津校 , 所以功課唔會太少 ... . 但我以家長角度 , 覺得基華小一嘅功課量都算係可接受  .  至於令千金讀緊 Happy School 類嘅幼稚園 ... 而你家
嘅目標係官津校 ... 我個人覺得 K2 - K3 開始加強少少閱讀 , 書寫 , 繪畫 , 對話交談等訓練是必須的 ; 相反地如果你家是主力報讀直資私校的話 , 理論上比較讀官津嘅壓力會無咁大 , 令千金都估計會應付到 .....  反而小一面試方面要注意下 . 比多啲心機去培養令千金嘅面談反應 , 有笑容 , 有禮貌 , 有回應係非常重要的 .  至於你家有 20 分 , 17-18 年度有出現過唔少人放基華在乙二都抽得中 , 而 18-19 年(龍年) 就難講了 ... 要睇番賽後檢討收集數據了.

kkerichk 發表於 17-12-2 09:27
不客氣啦 ! 希望幫到你 . 基華都算係傳統嘅津校 , 所以功課唔會太少 ...  . 但我以家長角度  ...
真係好多謝你詳盡的解答及意見﹗小女19年先入小學,但見基華太多世襲生,恐怕20分難入。
她幾活躍,所以都會試下考D直私。好同意要培養佢閱讀習慣同有禮貌﹗

‹ 上一主題|下一主題