用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 11 聖公會聖彼得 vs 般咸道官立小學
樓主: boobebe
go

net 11 聖公會聖彼得 vs 般咸道官立小學 [複製鏈接]

李慕白 發表於 17-6-14 15:38
回覆 晴晴小B 的帖子

我只是客觀地把數據告訴家長,希望本區家長不要忽視其他資助學校的實力....因為供求 ...

我覺得你既想法不正確,幾十年前聖類斯或許辦得不錯,但這已經成為過去。現時他無論收生或公開試成績,都是一間B2B學校。
而聖類斯中學既升大學率一路維持係20%好多年,(唔係一兩年)我唔明點解你硬說他仍是一線學校!
相信聖類斯係未來十年內要洗底都係件不可能達到既任務。

回覆 晴晴小B 的帖子

我只是客觀地把數據告訴家長,希望本區家長不要忽視其他資助學校的實力....因為供求 ...

而聖彼得多人報亦不是這一兩年發生既事,佢交出來既升中成績亦的確比同區其他友校好,而且絕對不是你講既3-4%,而是10%+距離,我絕對相信中西區啲街坊有足夠既智慧去選校。

回覆 晴晴小B 的帖子

慈幼, 玫瑰崗曾經都係傳統英中.....

今時今日, 入中基同港同, 一定比入聖類斯難
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-14 16:53
慈幼, 玫瑰崗曾經都係傳統英中.....

今時今日, 入中基同港同, 一定比入聖類斯難

呢啲咪真正客觀分析

李慕白 發表於 17-6-14 17:02
我沒有說它是一線英中
我一向說是傳統英中
它的確現在仍是英中
我好有興趣想知, 你點計出嚟只差幾個百份點呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

李慕白 發表於 17-6-14 17:02
我沒有說它是一線英中
我一向說是傳統英中
它的確現在仍是英中

其實我仔不是讀聖彼得,只係客觀講返件事。

李慕白 發表於 17-6-14 17:06
只把入傳統英中的學生人數加起來
包括聖類斯
邊D叫傳統英中先? 要整個名單出嚟先得喎!

唔係講完你又話唔係

李慕白 發表於 17-6-14 17:08
政府承認的英中只有百多間
那些就是傳統英中
英文中學, 唔係政府承認, 而係是否能在中一時收到85%全港成績屬Top 40%既學生而定.

最近一次重新排英文中學係2010年, 當年有出有入, 你咁講, 2010年新晉既英中算唔算傳統英中先?

如果唔係, 咁..... 標準如何定? 憑感覺? 咁我覺得聖士提反堂, 陳白沙一定係傳統名校囉!

hkpapa852 發表於 17-6-14 17:14
英文中學, 唔係政府承認, 而係是否能在中一時收到85%全港成績屬Top 40%既學生而定.

最近一次重新排英文中 ...

如果唔係吳得掂咁鬼懶,上次檢討聖類斯已經唔係英中了

李慕白 發表於 17-6-14 17:19
Hkpapa852
我尊重你每年為家長做統計
造福家長群
聖類斯當年主動中一減班先可避免不能成為全英中, 如果上年唔得掂無暫停英中調整, 相信聖類斯早已落車了

我一直講, 英中係誤導人既統計, 你郤偏要叫人相信英中係好嘢

boobebe 發表於 17-6-14 07:22
小朋友是女孩子、 揀那一間好?
(沒有直資或私小揸手)

聖彼得

elbar 發表於 17-6-14 23:23
聖彼得

Thanks
‹ 上一主題|下一主題