用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 整斷左小提琴弓幾根弓毛
go

整斷左小提琴弓幾根弓毛 [複製鏈接]

醒目開學勳章

整斷左小提琴弓幾根弓毛

想請教各位:
囡囡唔小心整斷左小提琴弓幾根弓毛,又攪到支弓鬆哂,
我應該買過一支新弓(可以到琴行配番支咁size的弓嗎?),
抑或拿支舊弓去修理?
兩者價錢大約多少?(最細size,for4-6歲)

Re: 整斷左小提琴弓幾根弓毛

ononbaby 寫道:
想請教各位:
囡囡唔小心整斷左小提琴弓幾根弓毛,又攪到支弓鬆哂,
我應該買過一支新弓(可以到琴行配番支咁size的弓嗎?),
抑或拿支舊弓去修理?
兩者價錢大約多少?(最細size,for4-6歲)

點鬆法?斷左弓毛,我多數剪左佢就算,但唔會

1) 如果 D 弓毛已經鬆哂, 買過一支啦
2) 最平學生弓應該係 $70
3) 如果換弓毛, 通常會直接換馬尾毛, 最少都$300左右, 視乎你要咩毛啦 (當然都睇係邊個換, 咩手工咁)
4) 所以一般學生弓 (即係木頭冇乜特別咁), 買過一支就算
5) 我建議, 除非你支弓好值錢 (幾千蚊咁) 咁你就換毛啦, 唔係就買過支算, 當然, 你可以借機換一支八角弓, 貴多幾十蚊, 通常好D
6) 有需要可以幫你選下, 雖然都冇乜 Choice, 但至少不會買到支古靈精怪唔用得的弓
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

kaka0814
八角弓??其實同一d平既弓有乜分別,同埋點分辨?
如果買弓時,要注意乜野呢??thank~~

通常最平的八角弓都要百零蚊
八角弓係八角型, 唔係圓型的,
會比普通圓木高一個 class
而高呢一個 class 就會用馬尾毛,
由於馬尾毛會多d鈎, d 聲會厚好多同大聲好多

買弓其實比買琴更難
簡單來講, 平均重量 同 直 係最重要。
如果初學者買到一支好弓, 控弓能力都會更快加強了。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

唔該哂各位媽咪呀
原來一支弓都咁多學問,多謝你地詳盡意見,袋左好多錢入我袋呢     
‹ 上一主題|下一主題