用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 當今,叩門比考直資仲難
樓主: Mario1234
go

當今,叩門比考直資仲難   [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 17-6-13 15:58
回覆 mcl203 的帖子

Library借多,我呢D仔女大的又比左ㄧ堆佢。。我自己又冇咁好耐性,老公又唔肯 ...

原來要男仕早起身帶囡先有機會考到,唔怪得當年都考唔到,原來調轉左做,後悔太遲了 ~~~

Hahaha exactly
佢老公真係超有耐性,每一件事都要講道理講到個女明白和服氣,比女人仲有心機。

cmchang0927 發表於 17-6-13 16:11

Hahaha exactly

呢個係絕世秘方,其他網友可以照擺呢個陣試下,入神必讀 ~~~

係架. 政府學校得個10個8個自主位, 當然想揾精英以保校聲.

回覆 worldcat 的帖子

生係呢個年代, 大人細路都辛苦. 咁辛苦讀到大學又如何? 都唔等於可以生活得好.

以前起碼中六, 大學生點差都可以入返政府, 按學历分配職位同人工. 安安穏穏退休.

Haha咁又唔得哦,要有份“不刻意追求”既心情先可能有意想不到的結果哦

個人感受 (不喜勿插) :
其實我呢幾日去交表
感覺有D學校唔太鐘意有直資offer
一來可能沒有1-1-1 (我係0-0-0)
二來可能學校見到我有直資offer在手..可能會以為我只是玩玩下心態..因為我有直資.到時學校真俾我叩門成功..我都未必去...而造成學校人手麻煩.他們又要浪費時間去call waiting
三來學校會覺得你都有直資offer..他們會傾向俾位那些派得唔好的學生

唔知有無同樣有直資offer而又叩緊門既家長有同感?

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-6-13 16:39
其實我呢幾日去交表

可能係,又可能唔係。我地當年已考到私小,無去註冊自行既軒上,即係0-無-無。 係放榜前問我家部門主管係咪試叩發夢津小,佢回放棄啦,反正機會不大。我決定拿拿林改吓份過氣Profo, 於放榜2星期前交去學校。放榜後約2星期,正當大家仲係111有無得見既時間,主管收到面試哥,連我哋都唔記得出過叩門信。我認為叩門既誠意係放榜前飛出街可能好D,重申,我自己認為好D啫 ~~~

回覆樓主:

其實區內二線津校唔難, 學術做卷都一定要考 ,我女普通資質都扣到兩間

cmchang0927 發表於 17-6-13 15:23
Training 其實可以係生活ㄧ部分,我朋友個女冇學野,但2公婆從她ㄧ歲起便每晚和她看十本八本書,大DD識講野 ...

請問那位小朋友係咪讀名幼?

晞晞爸b 發表於 17-6-13 16:39
其實我呢幾日去交表

我覺得無關係喎,我有私小offer,叩咗幾間都無問,我覺得叩門真係睇小朋友學術,口才,表現,最好梗係有幾張沙紙啦,我000都已經叩到間區内一線津校.

cmchang0927 發表於 17-6-13 15:23
Training 其實可以係生活ㄧ部分,我朋友個女冇學野,但2公婆從她ㄧ歲起便每晚和她看十本八本書,大DD識講野 ...

同意。
我家爸爸也是超好耐性和囡囡伴讀加求知,雖然佐敦女校無緣,但前年考直私都算理想,最後都入到心儀學校。
佢而家仍然係書不難手嗰種,放假時候真係一日一本書。
我好記得,叩門時校長都好針對問爸爸係小朋友培養方面嘅睇法。

www 發表於 17-6-13 15:38
同意。

有人一面想要零壓力的Happy School幼稚園,要求三年都完全不用執筆寫字,但到小一叩門時,先問點解 ...

咪就係

我沒有叩門經驗,覺得一線直私對小朋友的能力要求較高;

但叩門時家長會有較大的心理壓力,而且部分學校會揀學生見,所以要成功叩入心儀的學校是很困難。
自強不息 厚德載物

Mario1234 發表於 17-6-12 22:49
現時的小朋友真的生不逢時,原本只想簡簡單單,搵間心儀的官津讀下,在幼稚園開開心心玩下。誰不知放榜不理 ...

應該搵間心儀的二線官津讀下而非一線吧
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

msyoyolam 發表於 17-6-12 22:54
所以某d家長成日話快樂童年呀、乜都唔學又唔報興趣班、字都唔識多隻,真係要祝佢地好運
...

同意!其實係個家長懶唔肯面對現實

晞晞爸b 發表於 17-6-13 10:28
同意

我現在叩門報左12間得3間有得見1間要考筆試
不完全認同,我小孩當年有四間一線至二線頭直資私校offer,但也照去叩門。當然有一間收就放一間offer啦

caramelpudding 發表於 17-6-13 10:17
個人認為考直私同叩官資個student mix唔係好同,考直私好大部份係已有操過下,或本身讀非學卷幼稚園的小朋 ...

同意

cmchang0927 發表於 17-6-13 15:55
回覆 hha 的帖子

佢媽媽就係好驚訝佢乜cert都冇學校也睇到佢女既特點。
其實父母有時間每日陪睇十本八本書, 可能反映父母職業較自由/ 專業/ 起碼話得下事安排到時間, 有好多父母放工回家只能看到小朋友睡左,  所以如果有充分倍讀的小朋友, 家境應該都不錯, 父母亦上心, 有心有力地培養,   此是除了小朋友自身能力高之外的另二有利條件, 當然比考咩cert 強很多.   

little_parents    發表於 17-6-16 11:03
Binlojai    發表於 17-6-16 11:02
‹ 上一主題|下一主題