用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 當今,叩門比考直資仲難
樓主: Mario1234
go

當今,叩門比考直資仲難   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Ocean419 發表於 17-6-13 11:42
我識好多人口講快樂童年,心想底裏想要小朋友入一綫學校;入左小學繼續大推愉快教育日日反TSA, 小朋友成績 ...

true! 都唔知點形容佢地心態
有要求,咪裝備囉。又想零付出講到自己出於污泥而不染,殺到埋身/衰埋至無奈面對,講晦氣說話話自己衰、無做怪獸、或者人地識校長,有鬼用咩。

mmpo    發表於 17-6-16 11:52

hkpapa852 發表於 17-6-13 11:43
其實我只係想講, 今時今日, 好多稍為有D名氣學校都有過千人去報考啦!

TSL同YW, 人數特別多, 某程度係同學 ...

YW因為係全男校,申请人数一定少過男女校既TSL。

hkmy001 發表於 17-6-13 12:00
或者我表逹唔太清楚啦
但係你亦只睇我第一句無睇埋下面
你所講個0 係你計多左學校所剩學額個數
你啱, 之前個百份比寫錯咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

enycheung 發表於 17-6-13 12:01
回覆 hkpapa852 的帖子

I think he means you made a mistake on your calculations.
Yes, i double check, my % marked is not correct previously
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-13 11:43
其實我只係想講, 今時今日, 好多稍為有D名氣學校都有過千人去報考啦!

TSL同YW, 人數特別多, 某程度係同學 ...
總之那幾間家長們醉生夢死的勁校, 學費只收你一千幾佰元一年, 我估肯定萬人空巷

Felix223 發表於 17-6-13 11:46

我都睇錯了

相信大家都冇睇錯,以下是原來的版本 (17-6-13 10:06)

hkpapa852 發表於 17-6-13 10:06
又未必.... 一線名直私先有5000+人(當6000)爭~140個位 (~23%), 二線應只有3000/4000人(當3500)爭~100個位(~28.6%)
一線官津, ~15個叩門位有600人爭(~25%), 二線15個位~400人爭(37.5%)
以機會率計, 叩門好似係易少少, 不過叩門同考直私唔同, 考直私只要你肯報名就一定有得見, 叩官津, 係學校揀人見, 揀人之時可能已篩走一批不符學校心水既申請人.

回覆樓主

Training 其實可以係生活ㄧ部分,我朋友個女冇學野,但2公婆從她ㄧ歲起便每晚和她看十本八本書,大DD識講野會ㄧ路睇故事ㄧ路問吓佢野。父親會寜可早上早起先送女兒上學,一邊行街一邊傾計,上巴士教佢叫叔叔早。放假去種野、摸蜆、煮野食和畫畫,兩公婆在孩子面前不用手機和冇比佢玩。個女本身又記性好專注力強反應快,今年報佐敦女校就有offer了。

mymelody0701 發表於 17-6-12 23:55
叩門梗係難過直資啦,幾百人叩先收一兩個

咁又唔止,一般一級有4班既小學,大致收8-10個左右

cmchang0927 發表於 17-6-13 15:23
Training 其實可以係生活ㄧ部分,我朋友個女冇學野,但2公婆從她ㄧ歲起便每晚和她看十本八本書,大DD識講野 ...

嘩,一晚十本八本,買書都買窮, 仲要間屋頂得住 ~~~

回覆 cmchang0927 的帖子

好多人咁做都無offer 的

Charlotte_mom 發表於 17-6-13 12:30
true! 都唔知點形容佢地心態
有要求,咪裝備囉。又想零付出講到自己出於污泥而不染,殺到埋身/衰埋至無奈面對,講晦氣說話話自己衰、無做怪獸、或者人地識校長,有鬼用咩。
同意。

有人一面想要零壓力的Happy School幼稚園,要求三年都完全不用執筆寫字,但到小一叩門時,先問點解子女唔識寫字......

Training 其實可以係生活ㄧ部分,我朋友個女冇學野,但2公婆從她ㄧ歲起便每晚和她看十本八本書,大DD識講野 ...

"個女本身又記性好專注力強反應快,今年報佐敦女校就有offer了。"

尾二嗰句先係重點

msyoyolam 發表於 17-6-12 22:54
所以某d家長成日話快樂童年呀、乜都唔學又唔報興趣班、字都唔識多隻,真係要祝佢地好運
...
快樂童年= 乜都唔學?

咩野既念來架?

我倒認為乜都學亦很難快樂,而近年勿鬼都要去上堂,而且過度注重有cert的,或主力學習硬技能。也突顯了不少家長其實忽略了在生活中學習的重要性。

Training 其實可以係生活ㄧ部分,我朋友個女冇學野,但2公婆從她ㄧ歲起便每晚和她看十本八本書,大DD識講野會ㄧ路睇故事ㄧ路問吓佢野。父親會寜可早上早起先送女兒上學,一邊行街一邊傾計,上巴士教佢叫叔叔早。放假去種野、摸蜆、煮野食和畫畫,兩公婆在孩子面前不用手機和冇比佢玩。個女本身又記性好專注力強反應快,今年報佐敦女校就有offer了。
其實學校最想收的便是這類孩子。

dereklg    發表於 17-6-13 15:43

回覆 hha 的帖子

佢媽媽就係好驚訝佢乜cert都冇學校也睇到佢女既特點。
我只係想話考到學校唔一定要去谷去比壓力,但又完全話唔理只要快樂。如果肯平時陪佢睇書介紹吓身邊事物講吓人生道理,去考學校也不一定比學好多野好多cert的小朋友差吧?

hha 發表於 17-6-13 15:40

"個女本身又記性好專注力強反應快,今年報佐敦女校就有offer了 ...
同意,資質其實很重要。如果拉牛上樹,當真勉強冇幸福。

回覆 mcl203 的帖子

Library借多,我呢D仔女大的又比左ㄧ堆佢。。我自己又冇咁好耐性,老公又唔肯早起,所以女就考不到佢女考到既小ㄧ學校囉

www 發表於 17-6-13 15:42
其實學校最想收的便是這類孩子。

無錯, 小朋友的叻係dup出黎定天資聰穎, 學校一睇就知。

ChocoMilk33    發表於 17-6-13 16:23

學習從來都不會是壞事,錯的永遠都只是父母,壓力只是來自量太多和興趣不匹配這些問題上。

一個小孩,就算幾叻,總不會星期一是英語神童,星期二係田徑高手,星期三就變左音樂家,星期四科學家,星期五又突然好有藝術感的美術奇才。

正如,將西瓜刀、汽油彈、手槍、,,,,,,,,,,,求奇用條咸水草綁在一起,就係超級武器霸王既咩 ?

BabyAndre    發表於 17-6-21 13:49
mapp2009    發表於 17-6-19 10:07
mmpo    發表於 17-6-16 11:56
Binlojai    發表於 17-6-16 10:52
ChocoMilk33    發表於 17-6-13 16:24
‹ 上一主題|下一主題