用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網基福,嘉靈,聖多馬叩門有通知未? ...
樓主: angel112
go

40網基福,嘉靈,聖多馬叩門有通知未?   [複製鏈接]

angel112 發表於 17-6-12 14:22
請問有jm收到嗎?

聖多馬星期一sec in,今日已知衰左 基福見完無消息。

angel112 發表於 17-6-14 15:04
點解要分得咁清楚?咁唔係精英班咪好慘,又無咁多資源學野?唔係應該比較弱嘅學生應該多啲back up?
...

若按成績分班能做到因材施教,學習差異也較少。

88881111 發表於 17-6-12 22:45
系囉,有個之前街坊派左五邑,人地個書記勸個家長早點交書簿費,話間學校都唔差,系想家長唔好轉走多,好 ...

係,我都係派五邑,但叩左好多間都未有消息就打黎催我交書簿費,我話有私小已交費,佢就叫我返去取回註冊証,點知第二日就收到心儀津小call waiting

yucheung 發表於 17-6-15 01:06

聖多馬星期一sec in,今日已知衰左 :igi ...

不要灰心,我前日都仲收到嘉靈call waiting,相信仲有家長仲未放位

joycehang41010 發表於 17-6-14 20:27
佢未收,都註冊唔到,間間有結果係3/7號前通知,好坦白家長令願早d通知聲好過等足成個月呀,你有份叩門?冇 ...

我係叩門,6月30日 call waiting,7月3日註冊。

starrymama 發表於 17-6-14 16:00
回覆 worldcat 的帖子

"相信有心搵而屋企又有基本經濟同培養小朋友嘅能力,基福唔會係大多數人嘅選擇。" - ...

其實家長點解唔請PTH補習老師跟下個小朋友拼音,搞掂了整套漢語拼音,學PTH已不是難事,我以前細過就係跟北京老師學過。好多家長請內地人教PTH,什至內地來港的大丶中學生教,PTH其實不難學。香港的普通話教育是一個笑話,把拼音分拆六年小學教,中學就分拆三年教,而不是一口氣學,所以學生學極都學唔識拼音。好多讀直資私立普教中小學的朋友子女,他們都有去tutorial centre或請PTH老師搞掂了普通話拼音,之後覺得PTH或普教中一點也不難。
如果選普教中,PTH學好了,中學考直資私立或想轉去國際學校(例St Paul Co Edu初中普教中,國際學校普教中),都仲有機會。如果只想上官津中學,就無所謂,官津學校多粵教中。

starrymama 發表於 17-6-13 17:43
回覆 se6b03 的帖子

係, 好多在校家長都在講, 估唔到迫入兩班.

旅小正申請緊開分校,不過好似在石硤尾。

starrymama 發表於 17-6-13 18:15
回覆 88881111 的帖子

當然近好重要, 方便同多些時間休息, 行都吾會行得太辛苦。特別小ㄧ, 小二年紀其實好 ...

有時跨唔跨區都要看值不值得。好似我小朋友插班旅小,每天由青衣陪佢坐的士返學,之後我怕遲到再繼續坐的士返工,八五折的士都要$240(單程),以前我返工坐MTR 。放學孩子又坐的士($80內),用了錢但省了時間。我覺得讀這間學校是值得的!
我仔舊校家長(住葵青),孩子也轉校旅小,她早上坐的士送孩子返學,再回家煑午餐,再坐車把午餐送給孩子吃,再回家。放學又坐車到旅小接孩子放學,一日六轉,我真係佩服她。她說孩子讀得不錯,旅小校風好丶教學好、老師又有heart、孩子又愉快學習,好值得喎!佢仲辛苦過我,但每次提起學校都好滿意,多謝我好介紹添!

8938 發表於 17-7-14 01:01
不要灰心,我前日都仲收到嘉靈call waiting,相信仲有家長仲未放位

我6月已經叩到基榮啦!!!

yucheung 發表於 17-7-18 01:33
我6月已經叩到基榮啦!!!

castle100 發表於 17-6-13 17:14
回覆 cherrieshum 的帖子

我都係早知乙二善道或聖紀文啦.入硬!

乙二揀聖紀文真的入?佢全港排名唔差100內只是校舍細唔多人揀 ?

Lingyau1221 發表於 17-9-14 13:24
乙二揀聖紀文真的入?佢全港排名唔差100內只是校舍細唔多人揀 ?
唔止一個,係兩個我太太朋友既小朋友以乙2入到聖紀文。

Lingyau1221 發表於 17-9-14 13:24

我都有留意下啲排名,聖紀文入了100強?

我見到了,學校大全排79,仲高過DPS(89)。這個榜連參考價都未必有。。

worldcat 發表於 17-6-14 14:08
聖紀文啲老師。。。。。接觸過嘅都比較傳統。經過幾次幼稚園活動後,已經可以唔洗考慮,因為阿囝對住呢類老 ...
老師大概係點樣可以講解下嗎?龍年小朋友,準備自行,希望可以係你地身上得到更多資訊,多謝
‹ 上一主題|下一主題