用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網基福,嘉靈,聖多馬叩門有通知未? ...
樓主: angel112
go

40網基福,嘉靈,聖多馬叩門有通知未?   [複製鏈接]

回覆 castle100 的帖子

今年乙三都入到善導? 以為蘇屋入伙, 個邊d學校會好旺.
其實善導唔錯, 如果話校舍舊, 重有好多學校舊同細佢好多, 好似旅小同聖紀文都舊同細.

castle100 發表於 17-6-13 15:31
回覆 helenfu 的帖子

我地同學仔乙三入左善道(有D入到有D入唔到).乙二聖紀文好多入左! ...

早知我第二填善道,我不喜歡它是粵教中。

starrymama 發表於 17-6-13 14:26
回覆 angel112 的帖子

據聞係历史悠久, 好寶的學校, 詳程不清楚

starrymama 發表於 17-6-13 16:22
回覆 castle100 的帖子

今年乙三都入到善導? 以為蘇屋入伙, 個邊d學校會好旺.

不過我覺得旅小聖紀文位置和校舍雖細但四四正正,近地鐵站,又近巴士站,反觀善導和基愛位置太偏,由期基愛,一入校門就要上樓梯,感覺不太好。

回覆 88881111 的帖子

我小學讀基愛, 可能慣左, 冇咩感覺. 反又覺得幾好, 學校大, 又有敎堂. 個陣高年級可以去做禮拜, 感愛下d氣氛.
當年的數學老師升了做副校.

我係因為近旅小, 所以幫小朋友選旅小.

starrymama 發表於 17-6-13 16:52

我小學讀基愛, 可能慣左, 冇咩感覺. 反又覺得幾好, 學校大, 又有敎堂. 個陣高年級可 ...

但基愛同旅小,聖紀文一樣大咋喎!

回覆 cherrieshum 的帖子

我都係早知乙二善道或聖紀文啦.入硬!

唔係掛. 唔計課室區域, 基愛個操場同禮堂都大旅小好多. 小一至小六可以企晒咁多級, 都唔迫, 重有church同高小放學用的石梯. 條石梯都唔細, 但就幾危險. 細個時試過有同學碌左落去

旅小要初小同高小小息時分開落去操場同禮堂的, 集隊時又要初小係禮堂, 高小係操埸. 重要用埋門口位置放健身設備.

其實我覺得有空間比高小初小混在一起都好重要

starrymama 發表於 17-6-13 17:15

唔係掛. 唔計課室區域, 基愛個操場同禮堂都大旅小好多. 小一至小六可以企晒咁多級,  ...

今年全個40網轉大班教學,仲要加收,旅小又開多班應該擠迫情況會更惡劣。

starrymama 發表於 17-6-13 17:15

唔係掛. 唔計課室區域, 基愛個操場同禮堂都大旅小好多. 小一至小六可以企晒咁多級,  ...

概欖有寫基愛和旅小同樣1600幾,聖紀文1500幾,基福最大8000幾

http://applications.chsc.hk/psp2016/m/psp_sch_list.php?lang_id=2&frmMode=pagebreak&district_id=9

88881111 發表於 17-6-13 17:33
概欖有寫基愛和旅小同樣1600幾,聖紀文1500幾,基福最大8000幾

http://applications.chsc.hk/psp2016/m/p ...

校舍太細,我好不喜歡

咁就唔明了, 入到去完全覺得旅小好細好迫.

基福係千禧校舍, 當然大同規劃好. 等於 shamshuipo同馬安山.
不能相題並論

cherrieshum 發表於 17-6-13 17:40
校舍太細,我好不喜歡

你可以選大校,也可以好多選擇,四邑最細,500咋

回覆 se6b03 的帖子

係, 好多在校家長都在講, 估唔到迫入兩班.
雖然校長話敎署會撥多d資源 (我估係錢), 但校舍面積呢個 hardware真係冇資源囉

starrymama 發表於 17-6-13 17:41

咁就唔明了, 入到去完全覺得旅小好細好迫.

是否你小時候細個覺得大咋?平方數無得騙人,我估可能層數多左,但塊地要積不够大。

細個覺得好大, 而+返去都覺得 ok. 就算讀完大學(大學大), 返去間小學都唔會覺得好細.

唔知點計, 有冇計敎堂面積/ 長樓梯...個d, 因為好似又唔算基愛private, 有時有其他學校同團體會用的.
但的確基愛唔使因為面積問題而分開初小高小活動.

但旅小給我感覺幾侷促. 有些家長都是不喜歡它小而冇選. 但我覺得最緊要近, 學校唔差. 估唔到今年會迫多兩班入來

starrymama 發表於 17-6-13 17:52

細個覺得好大, 而+返去都覺得 ok. 就算讀完大學(大學大), 返去間小學都唔會覺得好細 ...

兩班?不是只開多一班?

每班加大, 再加多一大班. 即多了兩班人.
好多家長覺得而+放學己好混亂, 出年....

starrymama 發表於 17-6-13 17:56

每班加大, 再加多一大班. 即多了兩班人.

美中不足,不過你講得對,最重要近和學校不錯,好似今日的天氣,近校真系好重要。

當然近好重要, 方便同多些時間休息, 行都吾會行得太辛苦。特別小ㄧ, 小二年紀其實好細。真係吾讚成小學/ KG 跨好遠區。
‹ 上一主題|下一主題