用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新西蘭升學, 請問大家有無關於新西蘭中學的資料 ...
go

[澳紐] 新西蘭升學, 請問大家有無關於新西蘭中學的資料  

請問大家有無關於新西蘭中學的資料

回覆樓主:

我仔今年7月去,係想知咩資料? 我係自己伸請的。

lu-ka 發表於 17-6-21 20:24
我仔今年7月去,係想知咩資料? 我係自己伸請的。
請問你囝囝升讀YEAR幾? 可以分享一下在哪區讀? 每年開支大約多少? 先謝謝 !

LLK 發表於 17-6-22 11:24
請問你囝囝升讀YEAR幾? 可以分享一下在哪區讀? 每年開支大約多少? 先謝謝 !

我仔讀完F.3即今年就過去嗰度去嗰邊讀term 3, 我揀咗北島距離Auckland 兩個小時車程嘅城市 Hamilton. 所有政府學校收費都差唔多,以現在利率計約20萬港幣包住食。但私校會30~40萬一年都有。你小朋友幾大?

lu-ka 發表於 17-6-22 11:36
我仔讀完F.3即今年就過去嗰度去嗰邊讀term 3, 我揀咗北島距離Auckland 兩個小時車程嘅城市 Hamilton. 所有 ...

我個女11歲, 今年升中一, 因為見英國,澳洲都比較貴, 見到這裡講紐西蘭, 比較便宜, 便留意多些紐西蘭的資料! 但我不是讓囡囡今年去, 只是plan下可否升中四時過去, 同你個囝囝一樣大時才比佢去, 但一切都係先瞭解中, 未落實的

回覆 lu-ka 的帖子

請問你是選homestay, 還是school dormitory?

LLK 發表於 17-6-22 11:58
我個女11歲, 今年升中一, 因為見英國,澳洲都比較貴, 見到這裡講紐西蘭, 比較便宜, 便留意多些紐西蘭的資料! ...

其實建議越早過去越好大約中二中三,太遲學校收生比較嚴,因為到year 11~13要考試攞分上大學。我仔係boading school, 但可以選homestay. 我自己覺得boarding 會比較安全,政府會audit 及供問報告,homestay 都有監管嘅, 但女仔係唔係boardng 好啲呢?

英國及澳洲真係貴,所以我係有限資源下揀咗NZ. 我仔係F.1 時去過,佢好鍾意嗰邊環境,但會比較悶,如果怕悶,要諗清楚,weekend 會跟一些家庭去野餐,釣魚。你可以睇下有啲學校係7 days boarding。要留意如要揀南島學校,請考慮地震風險,因為大多數地震都係果邊。

I will choose a school at north island near Auckland.如果香港升中四嗰年才過去, 即係讀year幾? 有沒有age requirement? 我個女12月出世的其實NZ中學是讀多少年?

回覆 LLK 的帖子

我姪仔情況同你個囡差吾多喎, 都係讀完中3決定真係去, 都係12月出世. 不過我地就係搵agent申請吾係自己搞的.
呀姪仔讀完F.3 就決定去讀書, 同年10月份去到學校讀一個Term英文預備班, 第二年1月入讀Year 10(F.4), 應該就無年齡限制, 除非你超齡好多學校就會叫你跳班.

angie_ma 發表於 17-6-22 14:53
回覆 LLK 的帖子

我姪仔情況同你個囡差吾多喎, 都係讀完中3決定真係去, 都係12月出世. 不過我地就係搵agen ...
F.4 不是year 11 嗎?我上網見NZ中小學合共讀13年
中學有6年, from year 8-13
有沒有錯呢?

回覆 LLK 的帖子

以我理解(希望無錯啦), 小學由Year 1-8, 中學係Year 9-13, 香港中三係等於佢地Year 9, 咁過到NZ就讀Year 10 -13. ((F.4 - F.7) 有時學校俾小朋友跳班. 但我姪仔在香港成績一向吾好, 所以無得跳, 亦吾敢跳 :)  

angie_ma 發表於 17-6-22 16:50
回覆 LLK 的帖子

以我理解(希望無錯啦), 小學由Year 1-8, 中學係Year 9-13, 香港中三係等於佢地Year 9, 咁 ...
Thanks.  我search到的是NZ 小學year 1-6, 中學 year 7-13Form 4=year 10; 大學year one=year 13

那香港完成了中三, 待半年後才去NZ 升讀 year 10
假設完成了year 13, 回香港升大學, 咪要讀多一年year one?

回覆 LLK 的帖子

不過個website寫中學是5年(year 9-13), 而table 就show 有7 年中學 !有點暈 !

回覆 LLK 的帖子

其實係有點復雜的, 不過我理解為7年中學囉, 因為讀到Year 13

angie_ma 發表於 17-6-22 18:52
回覆 LLK 的帖子

其實係有點復雜的, 不過我理解為7年中學囉, 因為讀到Year 13  ...
如果照香港以前的中學來比較, 會容易明D以前7年中學, 6年小學, 3年大學, 咁睇就容易對比

請問你姪仔現在讀得好嗎?  可以講講在哪區讀嗎?

LLK 發表於 17-6-22 12:25

I will choose a school at north island near Auckland.如果香港升中四嗰年才過去, 即 ...

以我為例,我仔完F.3 過去,12月出世未到15yrs, 入讀 year 10 term 3,下一年1月入讀year 11。我另一朋友,仔仔今年係讀F.2,1月過咗去讀year 9. 另一位舊年係F.2 過去讀year 9, 今年year 10.

LLK 發表於 17-6-22 18:06
回覆 LLK 的帖子

不過個website寫中學是5年(year 9-13), 而table 就show 有7 年中學 !有點暈 !

其實不可以用香港的體制跟紐西蘭比較,因為大家的教育制度不同 有些學校會按照學生的能力來編班級,所以他們會要求 你 附上兩年內的成績表, 我亦看過一些例子, 學校看完成績表後拒絕收生或者要求讀低一年級。

angie_ma    發表於 17-6-23 13:40

lu-ka 發表於 17-6-23 10:28
其實不可以用香港的體制跟紐西蘭比較,因為大家的教育制度不同 有些學校會按照學生的能力來編班級,所以他 ...
Wow, this is the point !

lu-ka 發表於 17-6-23 10:22
以我為例,我仔完F.3 過去,12月出世未到15yrs, 入讀 year 10 term 3,下一年1月入讀year 11。我另一朋友, ...
請問入讀前要考試, 是身在NZ中學考, 還是在香港考他們提供的試?