用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一? ...
go

重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一?   [複製鏈接]

由於仔仔喺34區派到寶校,想問問各位意見,因為之前太老定,只考過一間直資,諗住大抽獎時會好彩,點知衰咗,之前又無浦EK, 浦BK多(好後悔),所以都係亂咁填。
無叩津校,一來知仔仔實唔夠人fight,二來同老公商量後,想仔仔入happy school比較開心,所以主力揾私小/ 國際學校,派寶校後有報咗兩間私小,一間waiting list, 另一間未in;假如咁不幸都唔收,我真係唔知點算......
如果我幫仔仔報英基、挪威國際學校......既幼稚園k3易入嗎?讀完幼稚園上小一會易ma? Many thanks

**好多謝各位有建設性既家長寶貴既回覆,我其實都知國際學校難入呀,從來都無話過易,that's y我想repeat 國際學校既K3,睇下如果入到K3,可唔可以容易d上到同一間小學啫,從而開咗lee個post;與此同時,我亦都無一意孤行要個仔repeat K3, 純粹問下意見啫; 可能我文筆/表達能力唔係咁好,令到有小部分家長誤解咗我既意思啦;

我會try my best喺今年內in仲可以in ge int'l school/ 私校,如果今年考,真係要考d無咁熱門既學校先有d機會,仔仔英文ok ge,simple conversation, 不過普通話完全唔識,所以我會再train下佢㗎嘞,thanks all again

2    0    1    0

你係想入返國際嘅小學定考“happy”直私?

gskw 發表於 17-6-12 01:19
你係想入返國際嘅小學定考“happy”直私?

其實有間happy school既敎學模式收仔仔,私校或者IS都ok ar, 自問自己仔仔interview表現麻麻地,佢會因爲陌生環境,而有d緊張同沈默,又唔識Mandarin, 所以有學校收就ok ar

醒目開學勳章 貢獻勳章

好奇一問:派咗嗰間"寶校"好傳統架?唔係愉快輕鬆類?
你本身填邊間呀?
恐龍家

我覺得如果你仔仔係細仔,係可以重讀一年k3再考直/私,但其實你既然知道仔仔適合happy school, 你點解今年唔去考學校,會留抽獎?你揀第一志願果間都係happy school? 如果我係你,一定唔會讀寶校,你話你仔唔谷得,咁唯有就搵間幼稚園repeat一年k3, 如果你報國際學校,你宜家係報year 1,即9月開學係讀year 1, 不是k3, 國際學校無k3的,幼稚園只有2年...所以如果有國際學校收,你可以一直讀上去... 但 英基會好難,因佢自己幼稚園生都未必收得晒....

Iduncare 發表於 17-6-12 01:06
由於仔仔喺34區派到寶校,想問問各位意見,因為之前太老定,只考過一間直資,諗住大抽獎時會好彩,點知衰咗 ...

今年同下年都是最多人報讀小一,其實因為派咗去寶校而重讀一年K3,唔代表下年會容易D考入直私或國際學校?!相信遲了一年仍然競爭激烈,小朋友又不是有任何發展遲緩,不見得重讀有何意義。

Iduncare 發表於 17-6-12 01:06
由於仔仔喺34區派到寶校,想問問各位意見,因為之前太老定,只考過一間直資,諗住大抽獎時會好彩,點知衰咗 ...

國際學校呢個年齡應該無得插班幼稚園,要讀小學,開學應該year 2。試下打去問問喇

Felix223 發表於 17-6-12 08:42
今年同下年都是最多人報讀小一,其實因為派咗去寶校而重讀一年K3,唔代表下年會容易D考入直私或國際學校? ...
我又唔係咁睇,樓主話佢上年無乜考過直私,即係佢應該無train up過個仔,加上如果小朋友係細b, 大一年真係完全唔同晒,好似我女咁,佢半年前bus都未識串,宜家幾深既字都識用phonic拼串出來了,半年前,中文書每句都有幾隻字唔識讀,宜家成本書先得十隻八隻字唔識讀,說話能力上,一年既分別都可以好大!所以唔洗灰心,只要肯努力,今年一定可以考到好直私! 但但樓主真係要落好多心機,了解仔仔既強弱,加以培育改善,並唔係俾錢仔仔出去上面試班果d喔....

你下年考小一要肯定自己一定有學校收喎!?
我估應該無人肯定到⋯⋯所以呢,如果你放棄寶校便大件事了,因為你下年無得再大抽獎,即係有可能無書讀,完全無學校收。
我係你點都唔重讀k3,小學一年級就算寶校都有新野學,而且同學唔會因爲寶校而水平差,只要是津校一樣有叻同差既小朋友,而且你抽到34網已經好過跨區,同埋升中Keep到九龍城區已經好着數,你不如讀一年,再考插班/或再叩心儀中一/考直私,始終下年龍年競爭一樣大,咁似乎出路多D。

新開幾間國際應該有位,下年再考直私

小曳人 發表於 17-6-12 07:33
好奇一問:派咗嗰間"寶校"好傳統架?唔係愉快輕鬆類?
你本身填邊間呀?
...

派咗天主敎領島(第四志願),初初派到嗰一刻我無乜野,上網一search, 10個有9個都話係寶校,係有d唔開心啫,但自知自己個仔叩門一定唔掂,所以即刻主力揾d較易入既私校報名;最令我唔開心既係上星期六係小一家長日,感覺佢地既主要語言係普通話.......我同老公都呆咗,決定重讀K3操番好,都唔會比佢讀領島一年先再轉

supermom1 發表於 17-6-12 09:35
新開幾間國際應該有位,下年再考直私

請問可唔可以pm我有咩揀呀,many many thanks

你指大部分家長係普通話人?其實好多派位學校情況一樣

tobebee 發表於 17-6-12 09:30
我又唔係咁睇,樓主話佢上年無乜考過直私,即係佢應該無train up過個仔,加上如果小朋友係細b, 大一年真係 ...

我而家提樓主冇必要去重讀一年,直接用呢呢年時間好好凖備再去考插班或考佢心儀國際學校!冇事冇幹不是細B或發展遲緩何必嘥一年,大把人做足準備都未必考到直私或被派寶校,我哋咁比建議唔代表下年樓主包有offer ? 到時候又冇咗大抽獎。當然樓主可繼續了解出面新開辦國際學校有無機會再考。

tobebee 發表於 17-6-12 08:34
我覺得如果你仔仔係細仔,係可以重讀一年k3再考直/私,但其實你既然知道仔仔適合happy school, 你點解今年 ...

初初我同老公既心態就係太隨意,完全無乜硏究過d學校,諗住入到邊間就入,因為老公細個住lee區,佢話d學校差極有限,唔使太緊張,於是我死蠢,信咗佢;

至於happy school係派到天主教領島,又search完d comments之後諗㗎,因為我仔仔唔會主動同鐘意做功課,所以我地一致認為就算比佢入傳統學校都唔啱佢,與其係咁,不如直接揾d私小或者國際學校,因為其實佢讀唔讀到書我真係唔介意,我想佢做人有自信同語言能力強就ok ar。
英基我都知好難入呀,可能今年train一年,下年再考過,好彩仔仔係細B。

Aphrodite 發表於 17-6-12 08:48
國際學校呢個年齡應該無得插班幼稚園,要讀小學,開學應該year 2。試下打去問問喇
...

Ok, thanks

supermom1 發表於 17-6-12 09:53
你指大部分家長係普通話人?其實好多派位學校情況一樣

我朋友囡囡讀聖羅撒,佢話無普通話人

Felix223 發表於 17-6-12 09:54
我而家提樓主冇必要去重讀一年,直接用呢呢年時間好好凖備再去考插班或考佢心儀國際學校!冇事冇幹不是細B ...

我會今年盡最後努力先,thanks

回覆樓主

你要留心,一生人只可大抽獎一次。你repeat K3, 如果明年仍是四大皆空;更差的學校(仲要遠)你都要讀。正常策略係入小一,再考直私努力插小二。

tobebee 發表於 17-6-12 09:30
我又唔係咁睇,樓主話佢上年無乜考過直私,即係佢應該無train up過個仔,加上如果小朋友係細b, 大一年真係 ...

我真係完全無train過佢呀,幼稚園係程度淺既,出去學野有學英文,其他都係興趣班,所以我知道佢今年interview應該唔收既多,所以有repeat k3既打算
‹ 上一主題|下一主題