用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小池大魚, 大池小魚
樓主: BSCYL
go

小池大魚, 大池小魚   [複製鏈接]

回覆樓主

其實講到尾,都係睇番自己小朋友的能力,勉強冇幸福

回覆 backto16 的帖子

其實只係得幾歲,點解要咁早定型? 為咩呢?最實在的,為何不是好好享受這段時期的親近相處呢?更好的魚池還需遇上好的餵養員和愛惜親近她們的賞識之人。

回覆 June04 的帖子

大概我們都忘了迎接她/他們到來這世界的本意。這段時間自己為了學校,忘卻了理性,這大抽獎的"不幸"帶來自己"忘我"的一切,正是個當頭棒喝。

June04 發表於 18-6-16 23:00
回覆 June04 的帖子

大概我們都忘了迎接她/他們到來這世界的本意。這段時間自己為了學校,忘卻了理性,這 ...

説中心坎裏

hkpapa852 發表於 18-6-15 12:21
其實咩池洋魚唔會未卜先知, 而且其實亦唔重要

做家長最重要係為孩子升學安排, 做好Plan A和Plan B (當然可 ...

可唔可以講多少少?plan A plan B?
意思是轉校?
如果入左間谷的小學唔適應點轉Plan?

karlcchu 發表於 18-6-15 15:05
一般人的謬誤: 小朋友未來的成就和學校掛釣...

https://m.parenting.com.tw/article/5076747-/?utm_source ...

棉花糖實驗新解:家庭收入影響孩子忍耐自制力

https://m.parenting.com.tw/article/5077193-棉花糖實驗新解:家庭收入影響孩子忍耐自制力/

回覆 Heyheyjoyjoy 的帖子

執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

一句到尾小池大魚一定唔好,浪費左小朋友天份,大池小魚,起碼環境好好多,身邊亦有唔少好魚,唔多唔少會影響到學習風氣及文化。
‹ 上一主題|下一主題