用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真 vs 旅港開平小學
樓主: makrabbit
go

九真 vs 旅港開平小學 [複製鏈接]

ying8 發表於 17-6-11 22:05
樓主囡囡係派入旅小的嗎?上星期旅小有200幾人叩門,如果轉私小,背後應有人多謝你 ...

我有幾個朋友都等緊九真、放九真都要多謝佢
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

SaBB 發表於 17-6-11 21:30
九真band 1C, 油真band 1A

申利:不是本屆升小一家庭,也不是旅小及九真用家!
九真中學與培道中學同 band...都屬band 2A....已經不是band 1

apple1990 發表於 17-6-12 07:14
九真中學與培道中學同 band...都屬band 2A....已經不是band 1

那要參考下呢一、兩年DSE成績看看了、記得是屬1C的、不過屬1C-2A也走不了。不過小學部成績最好那一批也會去其他1A中學如油真。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

SaBB 發表於 17-6-12 07:25
那要參考下呢一、兩年DSE成績看看了、記得是屬1C的、不過屬1C-2A也走不了。不過小學部成績最好那一批也會 ...

已經有好多人提醒,這幾年DSE 成績,不可以用來作為推算5、6、7年後升中嘅参數。因2001-2006年出生率低,小一及升中競爭都較細!2009-2012出生率已高好多!

回覆樓主

利申:九真用家。
九真傳統谷小學,功課每日五至八樣,有工作紙,作業,抄詞語,copybook, 週末會多一兩樣。學校有「一人一樂器」,可以跟學校學或出外都得。每週有一堂project堂,一年級係練oral show,學期尾表演畀家長睇。

今年級一入DGS, 級二、三入SPCC。

cl919 發表於 17-6-11 20:40
真光有好幾間喎,油麻地果間先係B1,九真只是B2

旅小有叻學生只一心入旅中(級二十內的b1a學生穩入旅中,全級108人),因穩陣,而旅中在2016年,有8成DSE考生入local degree courses。
旅小學術不差,中文小學(中文區內算深,上到b1a中學,中文科幾難都無問題,家長說的,而且中文是死亡之卷,中文也比英文難學),旅小英文同數學也不差,旅小2016年,全級第三考入St Paul Co Edu, 中文小學學術一樣沒有問題。(St Paul Co Edu 小學好似也是中文小學,因學校教學語言是中文,學生英文一樣佳。)
根據旅小家長說,旅小學生考完pre S 1, 學校有報告派返比每一位學生,看到中丶英丶數成績都一般不錯,例如有學生是全港的10%內。

apple1990 發表於 17-6-12 08:11
已經有好多人提醒,這幾年DSE 成績,不可以用來作為推算5、6、7年後升中嘅参數。因2001-2006年出生率低, ...

對、也有好多人提醒,這幾年升中成績,不可以用來作為推算5、6、7年後升中嘅参數

純用升中派位表現睇:

1. 九真2班全級約70人,畢業生大部份升上中學部(真光中學),約4X%入B1-B2a中學(以私校來看,未感滿意,有錯請更正),成績較好嘅幾個入油真、SPCC;

2. 旅小4班全級114人,升中約5X%入B1英中(40網津小來計,暫排第3),學生升中較廣泛,區內派上智7、銘賢10、長天10、聖母玫瑰11、旅中7人;仲有D叻學生入SPCC、YW、荃官,都唔算差。

一私一津,大家各取其需,不用爭拗。

thyhma 發表於 17-6-12 09:14
純用升中派位表現睇:

1. 九真2班全級約70人,畢業生大部份升上中學部(真光中學),約4X%入英中(以私校來看 ...

對,各有好處,家長自己好好考慮吧!

純用升中派位表現睇:

1. 九真2班全級約70人,畢業生大部份升上中學部(真光中學),約4X%入B1-B2a中學(以私 ...

要留意既係,今年係九真轉英小後第一年學生畢業,對派位有幾大影響,仍然未知。

純用升中派位表現睇:

1. 九真2班全級約70人,畢業生大部份升上中學部(真光中學),約4X%入B1-B2a中學(以私 ...
非常同意!

apple1990 發表於 17-6-12 07:14
申利:不是本屆升小一家庭,也不是旅小及九真用家!
九真中學與培道中學同 band...都屬band 2A....已經不 ...

九真係1c-2a , 我參考數據王資料的,當然樓主或其他人可參考其他。不論如何、2校升中成績也差不多、要考慮的是課程、教學語言、宗教、升中校網、校園及朋輩環境吧

回覆樓主

如果大家差不多,錢又不是問題,九龍城升中網、語境丶朋輩質素,我會go for 九真。

回覆 Felix223 的帖子

都好啱.
就算大家都係津小, 但九龍城d家長質素都好過深水埗好多.
我同事的小朋友讀九龍城津小, 個邊比較多香港人.

starrymama 發表於 17-6-14 10:16
回覆 Felix223 的帖子

都好啱.
但九龍塘聖家,好多國内人家庭!

回覆 apple1990 的帖子

津小一定有, 其實咩小都會有, 只係 general 講兩區的情形. 如果想避開多一d, 咁要自己小心選.

我唔企視內地人, 自己工作上每天都要接觸內地人. 但日常生活, 小朋友學習...各方面, 真係唔係咁啱傾. 同本地家長會好傾d.

旅小係40網收D學生背景已不錯啦、暫時睇到,起碼1個印巴籍都無(深水埗超多,唔好話我歧視),否則會拖低中文成績。可能同佢行普教中有關。
‹ 上一主題|下一主題