用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院(小學部) 聽說有些用家説聖約望很好,有升中資料嗎? ...
go

聽說有些用家説聖約望很好,有升中資料嗎? [複製鏈接]

如題!
   1    0    0    0

回覆 2heartfamily 的帖子

我也想1知, 有有人可告訴我們. 謝謝.

susan19771118 發表於 17-6-20 08:14

我也想1知, 有有人可告訴我們. 謝謝.

其實聖若望每班都係最多二十人,一級得兩班,即三十幾人一級,其中有仲有十個八個南亞裔,即只有二十個中國人,又有d係大陸人,淨返無幾多個香港人,可能有一半香港人無上EK/BK, 淨返果d睇緊既又未必識答你,我只可以講,近呢幾年間間小學派位都唔會差得去邊,因為係沙士附近幾年,出生率低,唔太差入第一志願不難丫

反而要考慮下校舍會唔會太細,小朋友無得走動就真

回覆 kennis_t 的帖子

Thank you Kennis,

你是否用家?除了南亚,冇白人?英文语否好好。謝謝。

回覆樓主

請問聖若望用家每天功課有多少?一年多少次測考?

susan19771118 發表於 17-6-23 14:53

Thank you Kennis,

英文教深一年,日日都講,小息都要講,如果你同外籍人玩,又或者比老師罰去教員室,所以一定好

另外,因為都多大陸人,佢地小息會講普通話,所以都有機會學多d,聽多d

Carlulu 發表於 17-6-24 19:33
請問聖若望用家每天功課有多少?一年多少次測考?

4-6樣,正常都係功課堂做左大半,一年三次考試,英文個個星期有默書,中文隔星期一次
中文係普通話教

昨天有位老師打電話回复我升中的查㫬,佢好有耐性而且一点也没有hardsell, band 1 band 2 band 3 比例保守估計各佔1/3。

回覆 susan19771118 的帖子

其實我初初都猶豫不知take唔take這個offer, 因为只是一次简单的英文oral面試,而且隔日就有offer, 好似好容易咁。但是再三想想,唔通想要一些面试几次,又要筆试,几千人争又要等好久才知结果的学校才好?其實最重要看看学校是否適合自己的小朋友。

kennis_t 發表於 17-6-25 22:39

4-6樣,正常都係功課堂做左大半,一年三次考試,英文個個 ...

多謝分享

susan19771118 發表於 17-6-28 10:53

昨天有位老師打電話回复我升中的查㫬,佢好有耐性而且一点也没有hardsell, band ...

我太天真了,我仲意為呢間學校無學生會band3 tim

什麼使你有這樣想法?你覺得學校教到D學生好好?

susan19771118 發表於 17-6-29 23:13

什麼使你有這樣想法?你覺得學校教到D學生好好?

係我意為讀得呢間學校既家長,對子女學業成績有一定既要求,另外學校曾經講過學生英語水平比出邊好,所以無想過會有band3 中學

就算家長有要求,小孩肯唔肯讀書和收收力都唔到父母控制。

回覆樓主

Can check with its website:

http://st-johannes.edu.hk/wp-content/uploads/2017/08/Secondary-List-2016-2017_2017_08_18.pdf
‹ 上一主題|下一主題