用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 九月開學第一年,父母有無須要跟佢地去安頓一切? ...
go

九月開學第一年,父母有無須要跟佢地去安頓一切? [複製鏈接]

阿仔今年應該9月會去開學,第一年,擔心佢是否能安排開銀行戶口,住宿,電話咭,日用品⋯等問題,大人有須要跟去嗎?還是學校會照顧海外學生協助安排?
   0    0    0    0

回覆樓主:

小學定中學定大學?

cheimama 發表於 17-6-11 12:42
阿仔今年應該9月會去開學,第一年,擔心佢是否能安排開銀行戶口,住宿,電話咭,日用品⋯等問題,大人有須 ...

中學以上可以唔需要

brother4 發表於 17-6-11 12:49
小學定中學定大學?

Foundation ,剛完Dse

回覆樓主:

冲涼液及褥早D到英國買,行名勝,買定零食及杯面。。意外總會發生,朋友孩子笫一次去英跟機上認靚女讀同區,送佐女仔先,自己迷路 最後call 的士就貴啦!

如果時間和金錢許可的話, 第一年開學陪下佢, 都係精神上既支持. 更可以了解下佢將要生活的城市和環境.  但記緊攪電話, 銀行戶口, 入學注册, 住宿.....呢類生活問題, 就放手鼓勵佢自己安排, 畢竟以後幾年的生活鎖事都係佢自己面對.

其實可以唔洗。
首先要 check 下宿舍附近/大學範圍有冇商店可以畀你買日用品同埋糧食。我班朋友全部都係自己一腳踢處理銀行戶口、大學登記、NHS、電話卡等等,我都係用左三日就處理曬以上事務。我自理能力唔算好高,但係我會做夠資料搜集。
其實大學照顧海外生都算唔錯,住宿舍的話,一定有義工學生幫你搬行李去到你間房。

回覆樓主:

謝謝大家意見,阿仔其實都話唔要我地去,只係我和先生擔心有突發事,第一次自己出門去咁遠的他處理唔到

cheimama 發表於 17-6-13 09:43
謝謝大家意見,阿仔其實都話唔要我地去,只係我和先生擔心有突發事,第一次自己出門去咁遠的他處理唔到

...

個人經驗,阿大去讀Y10都係自己去,之前只係一家人去過泰國,未試過長途機,我只係左要注意既事項,咁就上機,佢去到學校就會知識點做,而同學亦會教佢。

如果有時间,又经濟許可,陪佢去好D,我當年(中學)有陪,其它冇人陪哋同學仔好羨慕我仔

cheimama 發表於 17-6-11 12:42
阿仔今年應該9月會去開學,第一年,擔心佢是否能安排開銀行戶口,住宿,電話咭,日用品⋯等問題,大人有須 ...

我地一家四口一齊起飛,留左一個月,當做親子旅行。

回覆樓主:

都大個仔,你比佢去讀書,係想提供更多學習機會給他...除非佢想你陪,否則由他自己處理。

亮燈 發表於 17-6-13 11:14
個人經驗,阿大去讀Y10都係自己去,之前只係一家人去過泰國,未試過長途機,我只係左要注意既事項,咁就上 ...

同意!
‹ 上一主題|下一主題