用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費? ...
樓主: BK999
go

Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費? [複製鏈接]

YanYan0116 發表於 17-7-6 12:10
我又想問下, 係英國讀營養學, 難唔難入.

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings#allSubjects

睇吓有無用
其實係一家四口子

回覆 YanYan0116 的帖子

Food Science 好大學都要求至少 ABB(544-554),當中要有兩科係數學或者理科。其他大學我就唔係咁建議讀。

兩位, 唔該哂.

1998Ruby1998 發表於 17-7-6 14:18

Food Science 好大學都要求至少 ABB(544-554),當中要有兩科係數學或者理科。其 ...

澳州 UQ, UNSW 都有 Food Science 及幾出名。

1998Ruby1998 發表於 17-7-6 14:18

Food Science 好大學都要求至少 ABB(544-554),當中要有兩科係數學或者理科。其 ...

我仔仔讀書唔得,暫時仲未有方向感,香港band 1學校,成績band 3. 想轉校又冇回音,想去外國,阿仔又未ready. 所以我也好困局,year 10去是否遲?入大學有mud 科比較易掌握呢?

回覆 BK999 的帖子

阿仔未 ready 嘅意思係佢唔願意去?定係你覺得佢一個人係外國讀書,未懂得自律同自理?
It's never late to change. 至於大學有咩科容易掌握,要視乎你仔仔修讀咩選修科、興趣、出路 possibility。唔一定要有明確嘅出路,因為唔係個個年輕人都咁好彩,有一個認定嘅目標,迷茫係正常。但係總有一 d 科目仔仔係知道自己一定冇可能做到、冇興趣,從而收窄範圍。
‹ 上一主題|下一主題