用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇 adhd 小朋友升中經驗分享?
go

請問有冇 adhd 小朋友升中經驗分享?

請問adhd 小朋友升中揀學校有咩要留意?有支援嗎?謝謝!

最好講清楚想知邊方面, 太 open question, 大家唔知回覆你乜好...

a_for_apple 發表於 17-6-10 21:27
請問有冇 adhd 小朋友升中經驗分享?謝謝!

都係等711 放榜

twhkleung 發表於 17-6-11 14:16
最好講清楚想知邊方面, 太 open question, 大家唔知回覆你乜好...

唔好意思!我問得唔好…

請問點樣幫 adhd 小朋友揀中學?有咩要留意?有支援嗎?

謝謝!

adhd 小朋友讀中學

想知有冇邊間中學會有支援 adhd?邊類中學較適合? 可否分享 adhd 小朋友上到中學會點呢?進步?退步?更加勞氣?
謝謝!

ADHD小朋友對佢無興趣既野會無辦法集中注意力;相反,對佢有興趣既野願意比其他人擁有更高既集中力,所以重點係揾到小朋友既興趣既野,等佢可以集中精力發展,最終成為某啲方面既專家。可惜,大部分香港既中學,尤其係B1學校,對ADHD既支援都比較差。

我唔覺得有咩支援現階段個中學可以比你。咁小學要比都應該比左你啦。
你需要什麼支援呢?
都是選一些活動些教學吧?男女校或齊校可會減少衝突?藥都是要繼續吃的啦。

Panda1017 發表於 17-6-12 07:47
我唔覺得有咩支援現階段個中學可以比你。咁小學要比都應該比左你啦。
你需要什麼支援呢?
都是選一些活動些 ...

Thank you!

我仔因為副作用已停藥

王家爸爸 發表於 17-6-12 07:44
ADHD小朋友對佢無興趣既野會無辦法集中注意力;相反,對佢有興趣既野願意比其他人擁有更高既集中力,所以重 ...

謝謝你!呢個就係問題,我仔唔鐘意寫字做功課,都唔知可以點揀

MySon 發表於 17-6-11 21:08
都係等711 放榜

謝謝你!希望你小朋友搵到合適嘅學校

a_for_apple 發表於 17-6-10 21:27
請問adhd 小朋友升中揀學校有咩要留意?有支援嗎?謝謝!

我仔今年中一, 舊年小六第三次呈分試前至知係ADD, 因為睇私家確診食左藥成績大躍進, 由B2尾去到B2頭, 老師有suggest佢可選B1尾中學, 最後揀左B2頭愛心中學, 我一入學已同社工講左佢係Adhd, 老師安排佢上言語治療小組, 又同我開file開會, 原本排政府要排2年排到2018, 學校寫信最終下星期有得睇政府

我諗如果小朋友係adhd, 好多b1學校都吾一定包容到, 反而我仔果間b2頭不錯

littlelamlam 發表於 17-6-12 10:10
我仔今年中一, 舊年小六第三次呈分試前至知係ADD, 因為睇私家確診食左藥成績大躍進, 由B2尾去到B2頭, 老師 ...

謝謝你!搵到啱嘅學校真開心!可 pm 我校名嗎?

真的是好消息,吃了藥成績有逐漸進步就要更加對朋友肯定吃藥的好處。
我個仔都係band2 target 為主,現時4年級,大家家長努力。

IloveJJ 發表於 17-6-12 11:42
請問是津校嗎?

係呀, 津校呀

回覆樓主:

自己要求超低升班便可,小學有支援,中學冇,中文中學中一全班尾尾,手冊全白有寫的字是記小過缺點,抄同學的功課等。。學校有將功補過,佢做圖書助理,近墨者黑,同同學去玩卡上機店。。。

brother4 發表於 17-6-12 14:01
自己要求超低升班便可,小學有支援,中學冇,中文中學中一全班尾尾,手冊全白有寫的字是記小過缺點,抄同學 ...

冇社工跟進?

回覆樓主:

社工冇跟進,可能同孩子玩卡上機店的同學,唔想佢留班,就同佢一起溫習,算有進步。。最後選留學,用非聯招入心儀大學

brother4 發表於 17-6-12 15:15
社工冇跟進,可能同孩子玩卡上機店的同學,唔想佢留班,就同佢一起溫習,算有進步。。最後選留學,用非聯招 ...

ic....多謝意見!
總算不差,鬆一口氣