用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教 官立嘉道理爵士小學vs 玫紅崗
樓主: monmonbbb
go

請教 官立嘉道理爵士小學vs 玫紅崗   [複製鏈接]

babyhelen87 發表於 17-6-22 00:15
嘉道理官網有呢期節目 想睇嘅可以睇吓

呢輯節目相當好睇,唔係一定大家心目中既所謂B1A 先出人才。好明顯,嘉道理有佢嘅歷史任務。

話說回頭,南亞朋友教仔比本地家長鬆亦係事實。是咸是甜,各有喜好!

醒目開學勳章 王國長老

Baby.caroline33 發表於 17-6-21 20:03
老餅 都叫做有年資 具歷史嘅
如果要追溯以前,玫小 係9成幾派 B1 中學嘅
我亦都有 前輩響呢度出嚟嘅,您 ...

(純八卦,講以前,對選校無幫助)
我一直無出聲,查實我那不材的老公係玫記出品,仲有我姑仔,仲有我同事
出靚仔靚女,少少啦。果個年代玫記的確係有錢人學校。根據「有錢會吸引到靚女」同「優生學」呢兩個假設,仔女較靚仔靚女亦無可口非,亦確係身光頸靚d。果時果套校服同果架校巴,真係威到盡。
Band one中學呀.....一個去公理一個去聖馬加利一個去玫中,果個年代算band幾?我唔識分。
長大後成就.....咁岩我識幾多(連身邊玩開果班)都係.....健康快樂咁成長左囉

Charlotte_mom 發表於 17-6-22 07:27
我一直無出聲,查實我那不材的老公係玫記出品,仲有我姑仔,仲有我同事 ...

咁又唔好咁話您老公係冇才,您都嫁左比佢,一定有佢優點嘅
我正好識啲人剛和您相反
一個已經係律師, architect, 某某公司亞太區CEO .... 仲有醫生 ,個個識搵錢 ,大家要明白 英雄莫問出處 呢個道理
每間學校 都有讚有彈,樓主出得呢個post, 我哋要理解佢心情, 大家曾經響呢度發言過嘅,特別係本身小朋友讀緊唔錯嘅學校, 就要明白樓主 響呢兩間學校做決擇嘅心情,猛咁講呢兩間 有幾唔好,但又唔係用家,自己小朋友讀緊唔錯學校,嚟呢度出聲,講就一定係輕鬆架,針唔拮到肉 梗係唔知痛嘅
一時又講升中數字,一時又話南亞裔,一時又話學生曳
有時要明白,好多嘢唔係我哋做家長控制到, 派位成績已經出左,而家係想方法 點樣幫小朋友擺一個適合位置

monmonbbb 發表於 17-6-21 23:42
係囉 嘉道理幾多成升到b1 中學呀
估計: ~10% - 15%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-22 09:13
估計: ~10% - 15%

咁少

醒目開學勳章 王國長老

Baby.caroline33 發表於 17-6-22 08:06
咁又唔好咁話您老公係冇才,您都嫁左比佢,一定有佢優點嘅
我正好識啲人剛和您相反
一個已經係律師, arch ...

你問我,玫記係咪家長首選, probably唔係(咪打頭,灣仔網多名官津係真嘅)
但係咪好學校,至少good enough。我又覺得ok嘅,係有學費考慮啫。近年又無聽家長投訴wor。係有聽過功課量唔算輕鬆囉。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

南唔南亞裔,有咪有囉。選校時已知。所以建議家長去睇睇,接受到就讀唔接受就算了。
正如大陸人,有唔同質素架嘛!我仔女果間都有大陸人,佢地返去做義工、聽talk仲勤力過我!最緊要質素好啫

Charlotte_mom 發表於 17-6-22 09:50
你問我,玫記係咪家長首選, probably唔係(咪打頭,灣仔網多名官津係真嘅)
但係咪好學校,至少good enoug ...

其實考慮的問題是太早要上校車 太遲接校車 730 上 5:50-6:00先接

樓主, 你不如 edit 留個題先啦, "玫瑰崗"

Charlotte_mom 發表於 17-6-22 07:27
我一直無出聲,查實我那不材的老公係玫記出品,仲有我姑仔,仲有我同事 ...

當年,玫瑰崗D古老校車穿梭港島,米色頂灰色車身,真係好有大校feel ,~~~

mcl203 發表於 17-6-22 10:35
當年,玫瑰崗D古老校車穿梭港島,米色頂灰色車身,真係好有大校feel ,~~~
...
架校車style今時今日都好似無變
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-22 10:46
架校車style今時今日都好似無變

早年都換左新啦 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

唔係喎, 仲見到係灰加米

雲牛 發表於 17-6-22 10:50

E, 再留意下先,莫非我睇錯 ~~~

醒目開學勳章 王國長老

monmonbbb 發表於 17-6-22 09:54
其實考慮的問題是太早要上校車 太遲接校車 730 上 5:50-6:00先接

730唔叫早喇而家校車好巴閉,就算肯做生意。好多講明朝早走兩轉,總有人要早出門口。未夠7:30到學校都有呀

醒目開學勳章 王國長老

雲牛 發表於 17-6-22 10:50

咪係果個樣,我同事仲影相俾同學group睇

Charlotte_mom 發表於 17-6-22 11:43
730唔叫早喇而家校車好巴閉,就算肯做生意。好多講明朝早走兩轉,總有人要早出門口。未夠7:30 ...

要去到6 點先接 我要cut 晒一至五既興趣班了

retriever 發表於 17-6-22 07:26
呢輯節目相當好睇,唔係一定大家心目中既所謂B1A 先出人才。好明顯,嘉道理有佢嘅歷史任務。

話說回頭, ...
"是咸是甜,各有喜好" 呢句正正係我想講嘅! Free style 教出嚟嘅小孩, 一般比較大膽同進取. 家教嚴教出嚟嘅小孩, 一般比較規行矩步. 真係各有利弊!

就算住得近我都唔想俾阿仔星期一至四上興趣班, 早D做哂功課早D瞓重要D!
我相信玫小是一間好學校, 至於幾多人去到B1,只要課程夠深度, 家長睇實小朋友進度, 肯努力, 總會入到好學校, 何況最最最重要既語境已無得輸. 阿仔講英文已很不錯, 相信入左去, 仲會更叻!
玫小星期五放2PM係俾小朋友上課外活動, 唔知有咩學呢?好期待!

醒目開學勳章 王國長老

monmonbbb 發表於 17-6-22 11:45
要去到6 點先接 我要cut 晒一至五既興趣班了

放幾點?如果放3:xx遊到6:00,不能接受wor
有無第二條線放學地點都近?
‹ 上一主題|下一主題