用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教 官立嘉道理爵士小學vs 玫紅崗
樓主: monmonbbb
go

請教 官立嘉道理爵士小學vs 玫紅崗   [複製鏈接]

monmonbbb 發表於 17-6-10 23:00
其實多南亞裔有咩問題

每個人的選擇不同,你喜歡多南亞裔的同學,可以揀多南亞裔學生的學校。

monmonbbb 發表於 17-6-10 23:00
其實多南亞裔有咩問題

撥開種族唔講。由於南亞裔嘅中文一般較差, 多南亞裔嘅小學,  因受中文呢科影響,一般b1率都較低。其次, 正如版主所講, 大家嘅教養方式都不盡相同。中國人對孩子管教較嚴, 南亞裔嘅父母相對比較寛鬆。做就一般南亞裔孩子俾人感覺無乜規矩。始終小朋友喺學校咁長時間, 難免會學咗呢種大部分中國人家長都唔太prefer嘅free style囉!

monmonbbb 發表於 17-6-10 22:08
其實多南亞裔有咩問題
其實真係冇問題架, 我個女都跨區抽到呢間, 我阿爸仲特登搭車去學校門口幫我睇下, 佢話覺得幾好添, 不過我無註冊因為有私小, 如果你冇乜所謂就冇所謂, 乜學校都可以出到菁英, 所以要睇考慮啲乜? 例如如果錢係關鍵的咪揀嘉道理囉

回覆樓主

今日聽同學仔媽咪講,佢朋友個女入左呢間,去親子旅行見到有小朋友嘔,個媽咪同其中一個華籍老師講,但個老師同佢講英文,但重點係個媽媽係新移民,唔識聽英文,雞同鴨講(emoji)(emoji)

其實玫小有一半都係大陸人, 不過係有$啲,但有$嘅大陸人一般都好縱d細路,我女PN讀玫幼等校車時玫小啲男仔曳到不得了,我直頭要抱住個女未上車唔俾佢落地, 怕佢地打交撞到啲細嘅出馬路。仲有玫小只要有報就會收,同冇揀學生冇分別。計我話我揀嘉道理,然後P2同佢周圍考插班,嘉道理都有好多南亞裔以外的外籍學生,學校資源又好,唔會乜嘢都同你計錢咁commercial , 如果兩間級數一様,點解唔揀free school ? 不過希望你成功叩到其他津校La!

Aromahui57b 發表於 17-6-13 20:13
今日聽同學仔媽咪講,佢朋友個女入左呢間,去親子旅行見到有小朋友嘔,個媽咪同其中一個華籍老師講,但個老 ...

新移民港九十八區都有 咁學校都算有耐性喎 明知媽媽吾明 都搵老師講下野

periwinkemama 發表於 17-6-13 22:52
其實玫小有一半都係大陸人, 不過係有$啲,但有$嘅大陸人一般都好縱d細路,我女PN讀玫幼等校車時玫小啲男仔 ...

就是在想 用玫記個名叩好還是用津校個名叩好

monmonbbb 發表於 17-6-13 23:32
就是在想 用玫記個名叩好還是用津校個名叩好
嘉道理

我被派了嘉道理,我一直都以正面態度去看 (國際學校,英小)去說服自己就算叩不到門都也有小小安慰,但近來,看得太多腐皮,一定要離開.......

periwinkemama 發表於 17-6-13 22:52
其實玫小有一半都係大陸人, 不過係有$啲,但有$嘅大陸人一般都好縱d細路,我女PN讀玫幼等校車時玫小啲男仔 ...

我又唔覺得有呢個情景嘅
我親身接小朋友放學 ,啲小朋友又ok wor
其實而家好多學校都有 國內人讀,
我見有錢果啲國內人父母都好有禮貌啊
玫小 都有reject 考生嘅
只不過佢哋把呎 冇啲神校 咁癲吧

我女在玫小讀了兩年,完全沒有呢的情況.....

我女讀PN時無咁嘅情况喎! 我嗰個站嗰D仲出奇地乖.

我係成和道𣾀豐個站,好恐怖吓 ,啲仔打交打到出馬路

回覆樓主:

我小朋友喺玫瑰崗讀三年班, 我接校車都不見有這個問題。 其實每間學校都有佢乖及。唔乖嘅小朋友

回覆樓主:

另外中文用普通話教學。但我不知道嘉道理是否用普通話教學呢 ! 剩係呢樣都值回票價!!

我仔今年也派了去寶校, 不過係佛教個間, 但又係有玫小back up, 選玫小back up因為之前已爬文, 過去幾年大部分家長也說小朋友在玫小讀得好開心, 課程又夠深, 我先放心選, 而家見到有家長話玫小D男生好差, 我真係有D驚呀....唔知有無更多用家可以分享下近期校內近況?
還有我知既係, 其實今年玫小好多人考, 確實有好多人考唔到的, 並不是有人所說考就收.

有無錢都縱, 因為通常係老人家帶細路, 父母唔理!

有錢只係可以更任性!

Baby.caroline33 發表於 17-6-14 16:18
我又唔覺得有呢個情景嘅
我親身接小朋友放學 ,啲小朋友又ok wor
其實而家好多學校都有 國內人讀,

個選擇可能係, 覺得邊班朋輩曳D...

retriever 發表於 17-6-20 08:30
有無錢都縱, 因為通常係老人家帶細路, 父母唔理!

有錢只係可以更任性!

其實唔單係錢既問題
主要係價值觀既差異
簡單都講到啲分別:
1. 佢地講野比較'隨意',喜歡講大話同順口開河,本地家長比較小
2. 佢地比較著重成績,但本地家長對品格亦有一定要求
3. 佢地父母都多一孩,自己已經是王子/公主,自己仔女就更係王子/公主既王子/公主

唔係話本地既一定好,佢地都有教得好的,但比例應比較小

回覆樓主:

我的小朋友讀得好開心,日日都好喜歡上學, 程度也不淺, 只係中學 冇咁叻, 如果呢間學校不用畀錢, 必定會有很多家長選擇的學校。 大部分的小朋友都好乖, 好喜歡返學。 只要考到好的成績,唔使太擔心派唔到好的中學。

chiwiz    發表於 17-6-20 12:17
‹ 上一主題|下一主題