用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 令小朋友近似native English speaker
樓主: R.Monique
go

令小朋友近似native English speaker   [複製鏈接]

貝珠 發表於 17-7-27 15:51
我女(4yr old , IS)就係被我們的港式口音薰陶,冇法,我們會伴讀英文書,雖然平常係大部分時間説廣東話, ...

是的,所以我地而家索性只跟她説廣東話算了。你小朋友還小,應該很快可以改善的。

貝珠 發表於 17-7-27 15:51
我女(4yr old , IS)就係被我們的港式口音薰陶,冇法,我們會伴讀英文書,雖然平常係大部分時間説廣東話, ...

家長力不所及。交給學校教好了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-7-27 19:59
家長力不所及。交給學校教好了。
請問家長英文咩程度先叫夠能力?

qpalzm 發表於 17-7-28 14:41

每人心中有自己把尺。 在這裏講開的是家長教讀的lS子女英文,教到一口港式英語,在我把尺看來已是力有不逮。為何不用母語說故事呢。

qpalzm 發表於 17-7-28 14:41

其實家長英文是2nd language同小朋講英文都無問題,我會讓孩子看電視及上網聽片pick up正確發音。大大下學校老師、同學、媒體資訊主導,小孩子自自然然會發正確英语發音。如果不讀IS,周圍環境似终有影響。小兒是從各媒體學習。如果唔夠exposure一定爭D。
好明顯見小兒同學如果家裡 嚴禁睇電視或上網聽影片,口语及流利程度一定有不及。语言要環境浸,以今天的科技,要提供環境不太難。
至於是否看 電視或媒體資訊就一定負面? 有辣有唔辣見仁見智,加減 之後看看是否正多。
同孩子用母語溝通,親子關係重要D。

shadeslayer 發表於 17-7-28 19:43

每人心中有自己把尺。 在這裏講開的是家長教讀的lS子女 ...

不是港式英語,只是港式口音

planetearth 發表於 17-7-28 20:49
其實家長英文是2nd language同小朋講英文都無問題,我會讓孩子看電視及上網聽片pick up正確發音。大大下學 ...

係呀,我還是堅持六嵗前不上網,不看電視。只要在以英語為主的iS , 口音可以慢慢改善

貝珠 發表於 17-7-31 14:12
係呀,我還是堅持六嵗前不上網,不看電視。只要在以英語為主的iS , 口音可以慢慢改善
...

如果有適當語境,约10歲多數會 甩掉其他口音。孩子慢慢長大,身邊好多小朋友都是這樣。

貝珠 發表於 17-7-31 14:08
不是港式英語,只是港式口音

口音是英語的一個範疇,無衝突的,亦無改變我的意見。但講得仔細啲,話明係口音,也很好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 planetearth 的帖子

今日我兩個 IS 學生(10 歲、12 歲)話鍾意 British accent 多 d,話想改。結果成堂佢地都講得好辛苦。佢地本來都對 accents 冇咩特別留意,突然佢地發現我講野發音唔似佢地,比較完之後覺得英式口音高貴 d,所以就要學,講唔夠兩句 d "r"、“a” 音就忍唔到。
話說今日中午係麥當勞出面遇到個英籍外國人問路,之後佢問我係咪英國大。

1998Ruby1998 發表於 17-7-31 20:41
回覆 planetearth 的帖子

今日我兩個 IS 學生(10 歲、12 歲)話鍾意 British accent 多 d,話想改。結果 ...

小兒睇美國影片多,是美國口音

讀國際學校囉,不過大陸人多既學校會令小朋友識英文既次數減低好多,變左學到似native english speaker既機會都少左好多

識講咪算囉...唔好咁貪心啦...你唔係超人你仔女都唔會係超人黎架...

shadeslayer 發表於 17-7-28 19:43

每人心中有自己把尺。 在這裏講開的是家長教讀的lS子女 ...
但佢個Case伴讀只係佔小朋友接觸英語的一小部份時間,長遠唔應該有大影響。

qpalzm 發表於 17-8-4 06:35
但佢個Case伴讀只係佔小朋友接觸英語的一小部份時間,長遠唔應該有大影響。 ...

就算時間短,但亦係孩子年幼,最易學野的時間,父母亦係最有影響力的時候。

長遠有無影響好難講,可能人人不同,意見亦不一,但短期有影響就好明顯。

假設你的孩子可以說一些英語,那就夠了。 當他/她長大時,他/她可以觀看/聽BBC新聞(或類似的英語節目)學習說英語的母語。 不要讓他/她學習香港/中文英文。Hong Kong / Chinese English
‹ 上一主題|下一主題