用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門面試和畢業典禮揰期
樓主: sasa29
go

叩門面試和畢業典禮揰期   [複製鏈接]

sonmummy 發表於 17-6-9 09:04
我會揀去畢業禮,其實今年叩門位係好少好少, 但屬於自己小朋友幼稚園畢業禮就只得一次,如果最後都係叩門唔成 ...

同意。畢業典禮出現參唔參加代表尊唔尊重。樓主如果咁介意派去寶校,唔係淨係叩兩間咁大把?包收到offer?緊張嘅都兩手準備叩多幾間,明知面試好多時會撞時間?呢個係兩難局面,儘量同學校求情可否酌情安排,搵埋幼稚園校長幫忙出聲。個畢業典禮人人有份咁又no show ,會不會冇咩責任心?(除非小朋友突然病咗冇計)

之前細女揀唔去旅行,要去結業禮(唔係畢業禮,不過都有表演,領獎),我就好support。
不過,如果係為咗咁緊要的叩門,一定去叩門。
之後返幼稚園,畢業禮參加到幾多就係幾多,大家一起影到相,已經好開心。

唔敢話幼稚園畢業禮唔重要, 但事有緩急輕重之分. 派得咁差, 仲要只叩兩間. 俾我就一定去叩門. 雖則話叩門機會唔知有幾大, 但唔去就肯定係0囉!

回覆樓主:

其實樓主扣得兩間咁少, 係咪已有直私backup ?

BTW, 我也有相似個案...如果有TN 但想叩浸聯..又撞畢業禮...TN 是否升中保險d? (但又無左聯繫)

glocatcat 發表於 17-6-8 15:30
畢業典禮重要D,一生人一次,但都要考慮派得係咪好差及叩門學校是否好大機會同好鍾意,因為典禮只係半天, ...
我覺得畢業典禮一生有好多次,尤其小朋友咁細個,第日大個睇翻都認唔到D幼稚園同學,何況整個畢業典禮攪成幾粒鐘,in完再去都未完啦!而且仲有謝師宴可以影相補返。反而Miss左個機會會影響升中……等

回覆樓主:

我去叩門,我當年大學畢業禮和專業試撞期,我也去考試唔去大學畢業禮!

回覆樓主:

今天好忙,現在才有時候感謝各位,好多謝大家嘅提點及意見

sasa29 發表於 17-6-9 12:49
今天好忙,現在才有時候感謝各位,好多謝大家嘅提點及意見,係!女兒已經有私小back up, 所以只叩兩間津校 ...
如果咁,唔係生死戰,而且叩到都唔知 揀私小還是揀叩到的一間,不如順其自然,開開心心去畢業禮。費事叩到之後又要  XX VS XX,心大心細。

回覆 sasa29 的帖子

請恕直言,如果有私小做後盾,咁唔好屈天父安排第十志願給你家,祂給予你們的其實還多。
抱歉得罪。

manmonster 發表於 17-6-9 19:44

請恕直言,如果有私小做後盾,咁唔好屈天父安排第十志願給你家,祂給予你們的其實還多 ...

我從來冇屈天父比個十意願我,我諗做人父母無論怎樣都希望為子女爭取,更何況我只係問下大家意見,請說話尊重些!

Felix223 發表於 17-6-9 10:00
同意。畢業典禮出現參唔參加代表尊唔尊重。樓主如果咁介意派去寶校,唔係淨係叩兩間咁大把?包收到offer? ...

完全同意,由細應該培養品德比較重要,況且學校委以重任,我剛巧也撞正時間,完全冇得走盞,我沒有back up, 第一時間打電話去學校詢問,只希望叩門學校可以體諒,不能也沒辦法,小朋友花咗咁多時間心機練習,上台表演也是一個好好嘅磨練,個人覺得不能和大學畢業相比,因為小朋友心態不像大人,我諗我小朋友一定有段時間不開心,叩門肯定表現不佳,變成雙失

sasa29 發表於 17-6-9 12:49
今天好忙,現在才有時候感謝各位,好多謝大家嘅提點及意見,係!女兒已經有私小back up, 所以只叩兩間津校 ...

既然有私小,當然係畢業禮,你咪當係主覺得唔適合你小朋友所以撞期囉,有去畢業禮過2年未必記得做過乜,但冇去到小朋友反而會記得住好耐

回覆樓主

多謝大家意見和睇法。感激大家

manmonster 發表於 17-6-9 19:44

請恕直言,如果有私小做後盾,咁唔好屈天父安排第十志願給你家,祂給予你們的其實還多 ...
相當尊重有禮的表達噢...

感恩 -- 終生學習的課題

sasa29 發表於 17-6-8 23:34
唉!最幣阿囡比老師㨂中,有台詞出場及日日自己練習跳舞⋯咁我先致問下大家!
都好多謝有呢個谷大家可以分 ...

咁如果阿囡無得去畢業典禮會唔會喊爆?情緒激動都唔會叩得好。

回覆樓主

咁如果有私小backup, 我也認同去畢業禮。父神安排撞期係有佢個原因。
‹ 上一主題|下一主題