用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH新開PG
樓主: fixedstar99
go

LH新開PG   [複製鏈接]

lowbdiana 發表於 17-7-22 22:28
回覆 晴晴浩浩 的帖子

小朋友近2歲,little habs 呢幾堂的野同佢年幾前上幾個月playgroup的程度差不多。 ...

我就咁睇,我最大願望係小朋友健全快樂,不想催谷佢,所以我地無後悔報了Little Habs。因為感覺到學校係好用心去設計呢個課程,一切都是從孩子的角度出發。

從孩子的角度去看我希望佢讀得愉快又有得着,但有D嘢都要講求balance,作為父母,我亦希望佢響一個勤勉認真的學術環境下學習,為佢未來人生打好基礎。

其實我都係用家,但想聽下大家的意見。
唔吝嗇同大家分享一下三大名幼聯繫pg

1. LH little hub (因為呢度係LH 主場所以講佢先)
-環境勁新,靚
-配件好揼本(兒歌)
-全NET teacher
-好清晰的流程
-內容唔夠豐富,亦沒有storytime 只叫bb自己睇書
- 入LH 未知之數
- 好明顯未裝修好晒(我前日見好多玩具送黎)
- 頭果15分鐘都係自己玩,最後10分鐘又係hea , 計落好貴

1. Pebbles(上左兩期/1星期1堂, 已quit)
- 大場新淨(但唔知點解出面完全無機會用到)
- 等候區大但唔比陪既人等,實在好差,你叫落大雨時姐姐婆婆去邊度等好
- 行政混亂(好多野問佢都唔識答你,連問隻歌名都答你唔到)
-勁多班同一時間上
-課程最深,不過都算有系統
- 老師ok 但未算最有愛心
- 舊年track record 升st cat 勁差,一班得一兩位入到

3.artsplus (尖沙咀,2 堂/ 周)
- 課室最細同最唔新
- 一到break 勁多人迫到play area 都無位
- 老師有愛心
- 課程非常有系統,每幾堂會重溫大小肌肉遊戲
- 課程有點趕,但程度適中,每期有report攞番
- 唔夠locker 擺野
- 玩messy 最好因為會有嬸嬸即時清潔
- 升維記率好高(有8成以上)
- 最難排報名

我個人就最鐘意artplus .....不過想入LH 多點。但上完summer 會quit little hub . 希望幫到大家做參考

晴晴浩浩 發表於 17-7-22 23:53
我就咁睇,我最大願望係小朋友健全快樂,不想催谷佢,所以我地無後悔報了Little Habs。因為感覺到學校係好 ...

我小朋友之前上開art plus, 也有上其他playgroup, 因為LH課程相對挑戰性,所以佢唔算好投入,所以無話邊個pg 好/唔好,只是岩不岩自己小朋友,

回覆 fluty 的帖子

我都係LH PG 用家, 感覺一般. 課程90分鐘但好似樣樣野好趕, 好想塞哂D活動入去90分鐘度, 水過鴨背. 其實RELAXATION TIME 可以唔要啦, 都唔知做咩. MESSY TIME 可以唔洗堂堂有, 唔係個個小朋友都ENJOY.
我上緊PARIO 果個PG 好STRUCTURE, 最後10分鐘老師會同家長DEBRIEF, 解釋番各個活動既要點. 一堂3個活動, 唔太趕.

LH地方新, 歌仔有USB送, 外在條件不錯, 但內容真係有待檢討. 我地出班房都聽到其他家長既評語都一般.

falalum 發表於 17-7-24 10:46

我都係LH PG 用家, 感覺一般. 課程90分鐘但好似樣樣野好趕, 好想塞哂D活動入去90分鐘度 ...

我小朋友最初都唔enjoy messy time, 但當我後來好投入咁同佢一齊搓麵粉之後,佢就開始enjoy 同投入。

falalum 發表於 17-7-24 10:46

我都係LH PG 用家, 感覺一般. 課程90分鐘但好似樣樣野好趕, 好想塞哂D活動入去90分鐘度 ...

請問你地係咪上Wibble Wobble?
因為我見你地話一堂90mins,但我個仔上係75mins

ausiu1230 發表於 17-7-24 13:00
...

佢地好似係2歲,想問你wibble wobble 上成點呀?我地9月先上

ausiu1230 發表於 17-7-24 13:00
...

一星期兩堂果隻

fluty 發表於 17-7-24 19:42
一星期兩堂果隻

但我見website 寫全部課程都係75mins,而家改咗?

ultra_din 發表於 17-7-24 18:09
佢地好似係2歲,想問你wibble wobble 上成點呀?我地9月先上

我同啲朋友都覺得好ok呀,我自己都係做開幼兒教育,又上過其他pg,覺得LH設計得好用心

ausiu1230 發表於 17-7-24 20:06
但我見website 寫全部課程都係75mins,而家改咗?

我果隻都係75分鐘但一星期兩堂
Little hub 佢唔差但比教埋pebbles 同artsplus 以價錢計佢唔夠以上兩個咁充實姐。

fluty 發表於 17-7-24 22:13
我果隻都係75分鐘但一星期兩堂
Little hub 佢唔差但比教埋pebbles 同artsplus 以價錢計佢唔夠以上兩個咁充 ...

Arts Plus我排唔到,Pebbles 排到,但最後決定take Little Habs,因為Pebbles 行政實在太亂,三間都係好學校,如果PN入到是但一間就非常心滿意足了
‹ 上一主題|下一主題