用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 想問下劍橋PET
go

想問下劍橋PET

想問下PET等同小學幾年班英文程度?或是中一程度?

cherrieshum 發表於 17-6-8 07:11
想問下PET等同小學幾年班英文程度?或是中一程度?

打開以下連結可看到由KET開始各級劍橋英文試(包括PET)對應於CEFR 及 IELTS 的程度。

http://www.cambridgeenglish.org/exams/cambridge-english-scale/

並沒有直接對應於香港EDB 某年級的課程程度。

British Council 自己的宣傳單張上寫, PET是香港小五至中二程度

Mat_Dad 發表於 17-6-8 19:29
British Council 自己的宣傳單張上寫, PET是香港小五至中二程度

thx,小五至中二,差距都好大

Mat_Dad 發表於 17-6-8 19:29

我打算阿女今年十月考PET

cherrieshum 發表於 17-6-8 20:25

如果你相信宣傳資料的話,劍橋英語官網話: 'Cambridge English: Preliminary (PET) for Schools - for students in late primary or secondary school.'

https://support.cambridgeenglish.org/hc/en-gb/articles/202838466-Who-can-take-Cambridge-English-Exams-?mobile_site=true

這些資料只會給你一個很粗略的概念,重要的是PET的目標評估水平(CEFR B1) 對你孩子是否合適?如孩子的英語能力遠超或遠不及B1水平,用 PET 試來評估都不太合適。

cherrieshum 發表於 17-6-8 20:25
差距大因為學校的學生差距也很大, BAND 1學校中二的學生跟BAND 3 學校的學生英文可以差好遠

Mat_Dad 發表於 17-6-9 13:32
差距大因為學校的學生差距也很大, BAND 1學校中二的學生跟BAND 3 學校的學生英文可以差好遠
...
講得啱,程度差距可以好大。BAND 1A學校唔少學生中一、二已經考CAE或者CPE,而且好多時只有取得grade A先至會同同學講。

ouiwa    發表於 17-6-15 00:01

王家爸爸 發表於 17-6-9 16:50
講得啱,程度差距可以好大。BAND 1A學校唔少學生中一、二已經考CAE或者CPE,而且好多時只有取得grade A先至 ...

除非有實據,無謂講 Band 1A 點點點呢D坊間傳聞,對其他家長有何益處?只會增加部份家長的壓力。

P.S. 並非質疑有學生(包括令公子)有此或更高的英語能力水平。

cherrieshum 發表於 17-6-8 20:26
我打算阿女今年十月考PET
我見暑假考太急,也打算十月考,不過仲考慮緊KET or PET。

王家爸爸 發表於 17-6-9 16:50
講得啱,程度差距可以好大。BAND 1A學校唔少學生中一、二已經考CAE或者CPE,而且好多時只有取得grade A先至 ...

完成了PET之後是什麼?

Rachelmummy2008 發表於 17-6-10 19:24
我見暑假考太急,也打算十月考,不過仲考慮緊KET or PET。

我小朋友三年級,你小朋友幾年級?

回覆 cherrieshum 的帖子

Same

Rachelmummy2008 發表於 17-6-10 19:24

可試下PET,KET與flyers只是差距少少。

cherrieshum 發表於 17-6-10 20:10
完成了PET之後是什麼?
完成PET之後,可以考FCE。但係如果為升中,還是集中精力係呈分試上。

個人建議,十月考KET,然後年底或者明年初考PET,盡快完成佢。升小五之後就唔好花時間諗呢啲考試,集中精力係學校學業上,為呈分試做好準備。

王家爸爸 發表於 17-6-11 10:02
完成PET之後,可以考FCE。但係如果為升中,還是集中精力係呈分試上。

想問問PET or FCE對升中有幫助嗎?

回覆 王家爸爸 的帖子

See above. Here comes the most asked question again. Though, you have answered N times before. Guess it'll be helpful if you can prepare FAQ for people's easy reference.

ouiwa    發表於 17-6-15 00:02
王家爸爸    發表於 17-6-11 16:12

cherrieshum 發表於 17-6-11 11:39
想問問PET or FCE對升中有幫助嗎?
其實呢啲FCE之類既證書,對升中無嘜幫助,除非兩名學生排名幾乎一樣,否則學校唔多睇。
所以我一直都建議,花多啲時間係校內成績,尤其係呈分試。原因好簡單,只要呈分試考高一名,全港有四百多間小學,喺學校考高一名,可能就是全港排名高四、五百啦。

王家爸爸 發表於 17-6-11 16:18
其實呢啲FCE之類既證書,對升中無嘜幫助,除非兩名學生排名幾乎一樣,否則學校唔多睇。
所以我一直都建議, ...

我有點不同意見,我認為是幫小朋友打好根基,因為裡面的字幾實用,「對升中無嘜幫助」可以是對,但對英語學習有幫助,就應該唔駛質疑。

如果把目標放遠少少 -- DSE / IELTS 的話, 到時不是400 多間小學,而係50000多考生「隻揪隻」,好似今年2017, Paper 3 Listening, 一個CEFR B2 的enthusiasm (FCE level) , 我估應該秒殺咗好多中六考生,所以打好一點KET, PET, FCE, 唔壞啊!

一點意見,請參考。