用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港退學信
go

香港退學信

請問有無香港退學信 sample,唔該晒!

簡單便可,信內主要寫出子女就讀班別,因事(可寫可不寫,一般都以搬屋為理由)退學,如可能的話,寫出轉往何校,留下聯絡地址和電話**
--------------------------------------------------------------------------------------
退 學 通 知 書

學生編號 : #xxx
學生姓名 : 陳大文
致 : 喇沙中學

校長,
您好!本人的兒子 陳大文於7月11日獲貴校取錄,但因同時間獲得男拔((另一間外國學校)取錄,為了讓孩子符得到更好的學習環境,我們最後選取了這間學校。特發此信,通知取消學位,以便貴校可以盡早安排其餘備取生入讀。
再一次多謝貴校給予我兒子機會。

祝 教安
陳大文家長
2017年7月18日 ...................

舊帖話要寫明小朋友將於下學年往英/美...升學,因為香港有免費教育,唔寫清楚教育署會搵你。

呀仔當年退學,學校還將教育署升中派位的正本交回家長。我還叫學校出reference letter 給我仔,校長親自寫。

etoile 發表於 17-6-7 22:22
舊帖話要寫明小朋友將於下學年往英/美...升學,因為香港有免費教育,唔寫清楚教育署會搵你。 ...

原來咁樣架!好彩當年都係信上寫明「赴英升學」。

係呀,要寫去英國讀書架,我以前有 sample,不過而家唔見左,唔該晒。

basbyy 發表於 17-6-8 16:47
係呀,要寫去英國讀書架,我以前有 sample,不過而家唔見左,唔該晒。

其實我都係寫小兒名字、班別、離校原因及多謝學校校長及老師,咁就算喇!

亮燈 發表於 17-6-8 17:04
其實我都係寫小兒名字、班別、離校原因及多謝學校校長及老師,咁就算喇!
...
請問除了退學信以示謝意外,有沒有需要其他實質行動呢?

newfather 發表於 18-1-7 11:04
請問除了退學信以示謝意外,有沒有需要其他實質行動呢?

都冇喇!你可以交左退學信後,再問番現讀學校有冇其他野要做。

亮燈 發表於 18-1-7 11:07
都冇喇!你可以交左退學信後,再問番現讀學校有冇其他野要做。
OIC, 即是都唔需要甚麼 thank you card 之類比個別老師吧

newfather 發表於 18-1-7 11:21
OIC, 即是都唔需要甚麼 thank you card 之類比個別老師吧

如果個別老師真係好有心用心咁教,你喜歡的話,當然可以送感謝卡啦!

亮燈 發表於 18-1-7 11:29
如果個別老師真係好有心用心咁教,你喜歡的話,當然可以送感謝卡啦!
Ok,  唔該晒

newfather 發表於 18-1-7 12:40
Ok,  唔該晒

唔使客氣

回覆樓主:

唔好意思,想再請教,幾時交退學信比學校,會比較好時機?

newfather 發表於 18-2-7 08:38
唔好意思,想再請教,幾時交退學信比學校,會比較好時機?

咁幾時轉校?留學不一定是9月起

brother4 發表於 18-2-7 10:41
咁幾時轉校?留學不一定是9月起
今年暑假飛喇,係咪6,7 月交呢?會唔會太遲?但太早交好似又會比學校放棄佢咁(我覺得)

newfather 發表於 18-2-7 10:44
今年暑假飛喇,係咪6,7 月交呢?會唔會太遲?但太早交好似又會比學校放棄佢咁(我覺得)
...

官立、津貼學校?還是直資、私立?

亮燈 發表於 18-2-7 11:54
官立、津貼學校?還是直資、私立?
是津貼的

newfather 發表於 18-2-7 12:15
是津貼的

咁冇所謂啦!過左年通知啦!都唔讀咯!

亮燈 發表於 18-2-7 12:19
咁冇所謂啦!過左年通知啦!都唔讀咯!
好的,謝謝