用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子) ...
樓主: crabooo
go

醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子)   [複製鏈接]

有機會會評錯,但始終錯的機始終好細,最好在政府評。一個自閉小朋友會用政府好多資源。唔會亂來的。就算評錯自閉,健康院比得你去 CAC評估,小朋友都好大機會有唔同的問題需要跟進,到時需要的資源和知識之多,不是你現在能想像到的。

老實講,我識唔少A仔家長,評錯的機會係細,通常真係有野,尤其是政府評估,家長唔好見到呢個POST,就充滿幻想,以為個仔會變正常,耽誤治療。

6437oooo 發表於 17-6-19 11:33
我個女都被那打素醫生評錯

其實是我有自閉  我個女正常   只是我個女細個時跟得我多  學咗我啲行為
其實如果自閉可以好似你咁,養兒育女,自唔自閉都唔重要。

回覆樓主:

push 吓先。等睇發展。

回覆樓主:

等睇後續

回覆樓主:

樓主你好,我都想講下我小朋友嘅情況,1.5歲左右已經開始出現好多自閉嘅特徵,之後排期排左政府嘅評估,到兩歲評估得出佢係有自閉症狀,當時佢上N班已經有很大困難,所以學校要佢重讀N班一年,同時等派兼收學位,而且兩歲半開始到外面的機構做單對單嘅訓練。

再將我自己同佢嘅相處模式改變, 將自己投入左佢嘅世界當成朋友一樣,好似一個小朋友咁同佢玩同佢溝通,再俾多啲安全感佢,之後情況就急劇好轉,見到佢一路一路進步得好快,直到而家差不多六歲,讀緊K2班。

我眼見年前嘅佢,已經同一般小朋友冇太大差異,而且更乖更守規矩,其實我好希望佢還有一年K 3嘅栽培,可以成為一個正正常常沒有問題的小朋友,因為一年嘅時間真係會有好大嘅進步空間。

而家我覺得佢嘅行為只係唔夠信心,比較怕失敗,但係佢就唔怕陌生人,有一點慢熱。如果有一種人係比較惡形惡上或者嚴肅一點,佢就會有少少怕。

其實會唔會有機會一年之後會好好多呢,好希望佢隨着年紀長大會一啲事都冇。因為我細個嘅時候性格都係差唔多,見到我媽咪嘅朋友都唔太樂意去叫人同打招呼, 係好怕羞,但我聽專家講通常自閉症遺傳嘅機會好大,但多數都係爸爸遺傳落去,對好大機會係隱性唔明顯,所以完全無法知道爸爸是否有自閉症。但我就覺得我嘅情況之下,佢嘅性格似我多一些。

所以我依家對於升小學時候填果份入學申請表好迷惘,完全唔知道田佢有自閉症還是沒有自閉症比較好,因為我好想多一個最後嘅機會去叩門,雖然我都知道叩門嘅成功機率係好低,因為相比一些正常而且活潑的小朋友,真的很洩底,佢唔識點表達自己而且怕羞。

之後我再睇埋你呢個post其他jm嘅回覆,我在嘗試問佢A或B箱嘅問題,佢真係答小珊會覺得件物件放喺B,我好失望。

可否隨便給我一點意見,謝謝!

芒果米池 發表於 17-6-30 19:01
樓主你好,我都想講下我小朋友嘅情況,1.5歲左右已經開始出現好多自閉嘅特徵,之後排期排左政府嘅評估,到 ...

答 A 咪啱囉?!

lobb2015 發表於 17-7-1 21:00
答 A 咪啱囉?!

Sorry 我打錯左,佢答左B。

醒目開學勳章

legolas625 發表於 17-6-21 13:05
老實講,我識唔少A仔家長,評錯的機會係細,通常真係有野,尤其是政府評估,家長唔好見到呢個POST,就充滿 ...

其實很多爸爸比媽媽更不能接受自己小朋友是自閉的事實

醒目開學勳章

芒果米池 發表於 17-6-30 19:01
樓主你好,我都想講下我小朋友嘅情況,1.5歲左右已經開始出現好多自閉嘅特徵,之後排期排左政府嘅評估,到 ...

掷界case不用填,你覺得唔講人地唔知既咪唔講,叩門过後七月初交番比學校便可以

lobb2015 發表於 17-7-1 21:00
答 A 咪啱囉?!
4歲評估,有問過飛機快,還是火車較快~

rafaelbaba 發表於 17-7-4 16:22
4歲評估,有問過飛機快,還是火車較快~

呢個問題大人都未必識答

回覆 lobb2015 的帖子

當時我都好似你這樣想,問醫生,醫生說這歲數小朋友會答到的

我仔因家姐上讀寫訓練時被一位路過的社工指出行為情緒差, 叫我留意有沒有自閉症狀, 我一直以為佢似ADHD, 有係醫院做發展監察。當日詳細問左社工何為自閉證再上網搵資料, 發覺得有很多位在社交情緒發展吾合格, 跟住便立刻搵訓練再在下次醫院的發展監察要求醫生轉介CAC做評估。我仔講野無問題, 係評估時智力稍高, 如果唔係當日個社工同我講及解釋自閉症, 我唔會意識到, 可能就拖到出現社交問題去到小學先知 (之後我真係識左幾位朋友仔智力發展都OK, 但到小一先比學校搵到出黎似A再評估係A). 而評估當日我都有問個CP, 點可以係評估咁短時間證實到我仔係A仔, 佢答我主要還要聽埋家長對子女的日常觀察, 當然臨床都有幫助決定, 而去CAC評估前, 訓練中心的特教, 也有教我POINT FORM咁寫低小兒的行為問題同習慣。
今日我仔拎小一的成績表, 操行A-, 在學校待人及禮貌係A, 在學校交足功課, 但如果問我佢係咪評錯, 一定唔係, 因為佢有d特徵而家都有, 例如狹窄興趣, 但佢係學校可以控制好好, DD我覺得係這2年多來訓練的成果. 所以係咪A都好, 有咩短處咪去加強下佢, 好過忽視左。

anniemiwow    發表於 17-9-15 10:31
rafaelbaba    發表於 17-7-5 10:06

crabooo 發表於 17-6-7 16:41
自閉症係無擲唔擲界的.如果有自閉症的就是有,沒有的就是沒有.
而所謂"擲界"的只是未能確定小朋友是否有自閉 ...
自閉係有"踩界"例子,因為目前評估方式只係靠行為推斷,當然結果亦視乎當日小朋友狀態,所謂"踩界"就係唔係中哂所有格仔,但係有D位比同年小月友明顯唔同。例如:有眼神接觸但極度固執。
利申:自閉症治療師

wan628 發表於 17-7-6 16:57
自閉係有"踩界"例子,因為目前評估方式只係靠行為推斷,當然結果亦視乎當日小朋友狀態,所謂"踩界"就係唔係 ...

咩係自閉症治療師呀?

lobb2015 發表於 17-7-6 20:00
咩係自閉症治療師呀?
小朋友確診自閉症之後,政府一般都會assign言語治療師同職業治療師,但事實上有更針對自閉症症狀嘅訓練,唔係淨係說話同感統,包括與人溝通動機、固執行為等等。常見嘅訓練係ABA或者RDI。

回覆 wan628 的帖子

請問ABA還是RDI 較好?

rafaelbaba 發表於 17-7-7 13:01
回覆 wan628 的帖子

請問ABA還是RDI 較好?
ABA訓練目標比較實在,有checklist逐個tick,同埋token獎勵系統好容易上手,不論係家長定係老師都容易學,同埋ABA一個星期同治療師見面嘅鐘數比較多,所以好多人反映都係話好快見到效果,由唔講野到講野都好快。但係同時,如果ABA治療師未夠經驗,或者家長/老師單靠token system一成不變,追住個checklist當任務咁逐樣做,但係唔識考量小朋友點樣先叫掌握到某種能力,就會出現啲唔同嘅問題,例如:小朋友學左開唔到餐盒就要叫媽咪,去到學校都叫媽咪,明明係要叫老師,但係轉唔到;有獎就做,冇獎就唔做。
RDI訓練目標飄好多,唔係追住唔同行為做,係追啲動機、思考、彈性等等(就咁講都好飄),同埋對父母參與度都好高要求,因為治療師係同時教家長同埋教小朋友,變左家長自己都要勤力做返佢地自己嘅訓練目標,例如同小朋友溝通方式、點樣將日常生活野分拆成小朋友可以做到嘅任務、點樣升級降級等等。所以如果父母兩個人之間未有共識點協調,就會做得好辛苦,尤其係如果小朋友本身除左自閉症症狀仲有其他需要(感統、智能、),家長自己去做嘅信心就更低。

wan628 發表於 17-7-8 01:16
ABA訓練目標比較實在,有checklist逐個tick,同埋token獎勵系統好容易上手,不論係家長定係老師都容易學, ...

現在更加明白,多謝晒!
‹ 上一主題|下一主題