用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 原來坪石宣基收三佰幾人都未算最誇張,入面呢間仲勁。 ...
樓主: se6b03
go

原來坪石宣基收三佰幾人都未算最誇張,入面呢間仲勁。 [複製鏈接]

將來小朋友大個左冇咗母校會失落

Soundervolt 發表於 17-6-8 10:34
每一区平均有十间小学,三百幾人每间学校收三十人(加一班)就OK, 点解要三百幾人讀埋同一间学校呢?
...

其它學校本身已經唔多位,課堂唔夠,想開多一班好難,最多只可以每班加收幾個,但係杯水車薪,解決唔到問題。短命小學本身係用空置校舍,吉課室好多,可以短時間開1020班都夠課室,所以咪將所有人塞晒入呢間短命小學,派左位出去先算,反正到時部分人會叩門走,未必真係會有咁多人讀。

Soundervolt 發表於 17-6-7 15:42
点解唔将呢幾百学生平均分配到区內外其他小学?
可能係政治任務, 6年後, 深圳或大灣區開放, 讓香港學生可到"區內"升讀中學, 加強中港融合

Felix223    發表於 17-6-8 12:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

se6b03 發表於 17-6-8 10:54
其它學校本身已經唔多位,課堂唔夠,想開多一班好難,最多只可以每班加收幾個,但係杯水車薪,解決唔到問 ...

六年後影畢業相時何其壮觀!

到時係調返轉,係深圳前海蛇口等地,劃一個地方比香港管理,大量起中學。

6年後升中,港生跨境到深圳升中。

se6b03 發表於 17-6-8 10:54
其它學校本身已經唔多位,課堂唔夠,想開多一班好難,最多只可以每班加收幾個,但係杯水車薪,解決唔到問 ...

仲記得70、80年代一班40人既日子........

天台小學

天台小學

點解無任何教育團體,政黨,教協出聲?就由d小朋友同家長篩來篩去!而且長遠升中,升大學又排爭,呢班小朋友未出世已爭床位,之後是奶粉,現在是升小

petulaso 發表於 17-6-8 11:48
點解無任何教育團體,政黨,教協出聲?就由d小朋友同家長篩來篩去!而且長遠升中,升大學又排爭,呢班小朋 ...

立法會議員田北辰已經去信教育局局長要求解釋。

真係好想睇下點答覆?? 不過月尾都換班底...

se6b03 發表於 17-6-8 12:27
立法會議員田北辰已經去信教育局局長要求解釋。
田生係最無資格要求EDB解釋教育政策問題既人.....

小學升中派位制度檢討, TSA檢討, 中學教學語言檢討, 全都由佢負責, 但當年全部都話"無問題"

甚至仲係語常會建議"普教中"可提升中文建議, 攪到周圍都係不倫不類既普教中小學

Felix223    發表於 17-6-9 12:34
taxibird    發表於 17-6-9 12:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題