用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬去筆架山都入唔到喇沙 家長轟雙非搶資源 ...
go

搬去筆架山都入唔到喇沙 家長轟雙非搶資源

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170603/bkn-20170603130842796-0603_00822_001.html

呢位"本地人"係喊贼捉贼既表表者!

41名校網學額僧多粥少,有港媽同樣為校遷居,月花3萬多港元租住筆架山單位,但兒子卻被派到黃大仙的小學:「特登賣咗(黃大仙)層樓,搬入筆架山住,都係爭唔過」,她炮轟「雙非」政策怪胎搶走本地生學額。

Soundervolt 發表於 17-6-7 09:21
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170603/bkn-20170603130842796-0603_00822_001.html

有港媽同樣為校遷居,月花3萬多港元租住筆架山單位,但兒子卻被派到黃大仙的小學:「特登賣咗(黃大仙)層樓,搬入筆架山住,都係爭唔過」,她炮轟「雙非」政策怪胎搶走本地生學額。

能與「大仙」結下不解之緣,實為「凡人」得不到的福份呀!

gskw    發表於 17-6-7 19:55
hppa    發表於 17-6-7 11:05
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Soundervolt 發表於 17-6-7 09:21

呢位"本地人"係 ...

學好廣東話先扮本地人啦!

鄉下佬扮城市仔?定係食得譚仔多?

個個都博大霧,租住41名校網單位~如意算盤打不響~

話明大抽獎,梗係有人抽到,有人抽唔到。
雙非既小朋友都係香港出世,政府當時又無法例去堵截,佢地都有權參加。咁清高的話,去考直私。
佢又唔話下啲 「新香港人」所生既小朋友。佢地係好多個校網抽到好學校,又無人話佢地。
咁我只可以講,報紙裡面既「本地人」註定做「黃大仙人」。

供求關係底下,大抽獎呢個情況係可能發生係任何人身上。
但係為求居所係41區,租不假山,同賣黃大仙乜關係,舊居放租咪得囉 ? 賣樓租屋,真係抵佢輸死。
講野就係令人難以置信。話人雙非係咪話佢自己唔係雙非,佢d乜野白話 ? 港人長期係澳門做野? 疊馬仔呀? 幾十年前澳門真係有少量工業,黑沙灣係廠區,宜家唔知變成點。宜家港人去澳門可以做乜呀 ??