用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 網 聖公會將軍澳基德小學
樓主: Paypaybear
go

95 網 聖公會將軍澳基德小學 [複製鏈接]

happy200711 發表於 17-7-4 18:26
有d功課班都睇唔起基德,又話麻麻地又話多功課(我問佢有幾多,佢話5,6樣到,大佬呀,都唔算多啦),又話做d ...
呢啲功課既人,教壞小朋友..

回覆樓主

因為我小朋友派左入去,而叩門又失敗了,但真係聽到有些人經常說基德係咩黎的,係邊架,到底係d 人唔理解定佢真係咁差?唉

功課班, 補習社最喜歡多功課的學校, 家長跟唔到佢地就生意滾滾來.

HK-MAN 發表於 17-7-6 00:12
呢啲功課既人,教壞小朋友..

完全正確,今學年上學期開學上咗三個月外面功課班,基本上主力是迫小朋友做功課,雖然未致於教壞,但就無乜幫助!

hintmama 發表於 17-7-6 17:46
完全正確,今學年上學期開學上咗三個月外面功課班,基本上主力是迫小朋友做功課,雖然未致於教壞,但就無 ...

我曾經做過d 功課班嘅補習老師,實在烏煙障氣,大的教壞細,有d 小朋友係咁講粗口,實在無法接受。可能只係個別事件,但我已對呢d 功課班不存好感了。

Paypaybear 發表於 17-7-6 19:07
我曾經做過d 功課班嘅補習老師,實在烏煙障氣,大的教壞細,有d 小朋友係咁講粗口,實在無法接受。可能只 ...
做過補習你都應該明白,太谷既學校的學生有幾辛苦! 若你認為課程淺而小朋友又讀得輕鬆,你可幫佢額外進補啫..

HK-MAN 發表於 17-7-6 22:42
做過補習你都應該明白,太谷既學校的學生有幾辛苦! 若你認為課程淺而小朋友又讀得輕鬆,你可幫佢額外進補啫.. ...

對!你說得對!我應該學會放開!可以自己幫小朋友補習

Paypaybear 發表於 17-7-6 22:44
對!你說得對!我應該學會放開!可以自己幫小朋友補習
基德地方偏遠,正常C9好少經過唔識唔奇架! 12年後你小朋友做咗狀元就大大聲同佢地講基德出咗個狀元呀!

HK-MAN 發表於 17-7-6 22:49
基德地方偏遠,正常C9好少經過唔識唔奇架! 12年後你小朋友做咗狀元就大大聲同佢地講基德出咗個狀元呀! ...

哈哈,承你貴言!

Paypaybear 發表於 17-7-6 00:16
因為我小朋友派左入去,而叩門又失敗了,但真係聽到有些人經常說基德係咩黎的,係邊架,到底係d 人唔理解定 ...

基德係全將軍澳最新的學校,位置又自成一角,唔會經過見到,所以一般人唔識好正常。我也是去年識人派入此校,才知道有這間學校。

論升中派位成績,學校網頁寫33%派英中,而英中又不等於band one, 所以band one 比例低過1/3, 算是 below mean 的學校。如果區內的學校分成四組,基德屬於第三組,不是成績最好或最受歡迎,也不是最差的學校,比上不足,比下有餘。

Potato001 發表於 17-7-7 06:43
基德係全將軍澳最新的學校,位置又自成一角,唔會經過見到,所以一般人唔識好正常。我也是去年識人派入此 ...

多謝分析,希望過多幾年後佢嘅派位成績會好d 啦

今日終於收到基德叩門offer,但因已經收到另一小學offer及已經註冊了。所以沒有accept this offer 亦向學校表示感謝。

Paypaybear 發表於 17-7-7 09:29
多謝分析,希望過多幾年後佢嘅派位成績會好d 啦

下年這校新校長來自基榮 (強項係升中派位) !
ref: http://www.skhkwps.edu.hk/phocad ... _secondary/1516.jpg

HK-MAN 發表於 17-7-6 22:49
基德地方偏遠,正常C9好少經過唔識唔奇架! 12年後你小朋友做咗狀元就大大聲同佢地講基德出咗個狀元呀! ...

宣基中學 6科5** 壯元   就是在將軍澳基德畢業

Paypaybear 發表於 17-6-9 19:21
對呀..我也是,朋友也是這樣反應,問我點解會揀呢間,其實有咩唔好呢??
...

本人是2x多年在基德上午校畢業。 得知母校搬到將軍澳, 我女正準備選擇, 所以前來,得知很少人討論, 也覺奇怪。可能真的位置偏遠。 但是我以前讀的時候,校風和師資都不錯。升中派得也好,我記得有男拔丶英華丶銀禧丶德望丶QES 和瑪利諾等。 翻查基德網页,仍有数位老師是在黄大仙調來, 應該都不會差得去邊

如你有興趣基德,不論首選或作保險線選擇,我覺得應該要實地(開放日或簡介會)了解一吓。因為今年換了校長,未來學校發展方向同以前有冇不同也應當要了解。

回覆樓主

請問有冇校車去坑口啊?
‹ 上一主題|下一主題