用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中轉校網
go

升中轉校網 [複製鏈接]

請問現讀深水埗校網小學,若升中是否可以選擇居住網而不跟小學校網?會否要降級去抽呢?謝謝!
   0    0    0    0

THSo 發表於 17-6-6 11:48
請問現讀深水埗校網小學,若升中是否可以選擇居住網而不跟小學校網?會否要降級去抽呢?謝謝!
...
是可以跟住址網的, 如果學校正正常常不是寶校, 又不是邊緣人, 應該唔大問題的。

little_yolky 發表於 17-6-6 11:50
是可以跟住址網的, 如果學校正正常常不是寶校, 又不是邊緣人, 應該唔大問題的。 ...
謝謝回覆!
因之前朋友告訴我轉網會降 Grade.... 但我們是心儀住址網的中學多一點。謝謝!

THSo 發表於 17-6-6 11:58
謝謝回覆!
因之前朋友告訴我轉網會降 Grade.... 但我們是心儀住址網的中學多一點。謝謝!
...
如果學校比較弱, 轉區是有機會降grade的, 但如果正正常常, 小朋友又有得B1B或以上, 問題應該唔太大的。不過, 可能校內老師對住址區中學不太熟悉, 可提供建議較少。

little_yolky 發表於 17-6-6 12:06
如果學校比較弱, 轉區是有機會降grade的, 但如果正正常常, 小朋友又有得B1B或以上, 問題應該唔太大的。不過 ...
Noted. Thank you.

回覆樓主

我小朋友屬深水埗私校Band 1A-1B, 即係話如果揀番觀塘網抽band 1A 女校應該不會降grade?
‹ 上一主題|下一主題