用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 比華利和翠茵N班如何選擇 求意見!
go

比華利和翠茵N班如何選擇 求意見!

剛剛才收比華利電話收小女,但翠茵已買了校服,希望大家可給我一些意見嗎?

1.想小朋友讀直資小,所以才揀新都城翠茵(英普),但又感受不到老師嘅熱誠,還是新寶翠茵會好d?
2.比華利聽說老師有愛心,會主動打給家長講小朋友嘅問題,請問老師嘅愛心重要過學術嗎?

回覆 Calung 的帖子

比利華good

Calung 發表於 17-6-6 10:39
剛剛才收比華利電話收小女,但翠茵已買了校服,希望大家可給我一些意見嗎?

1.想小朋友讀直資小,所以才揀 ...

聽聞新都城翠茵吾好,無教德育,老師又無心機教,所以我都放棄左,相對新寶城翠茵評價好啲。

回覆 PigRabbit 的帖子

Thanks!!

回覆 aaa28 的帖子

Thanks!! 小朋友德育嘅培養係好重要,請問綠茵呢方面好d嗎?

Calung 發表於 17-6-6 15:55

Thanks!! 小朋友德育嘅培養係好重要,請問綠茵呢方面好d嗎? ...

日出康城綠茵及新都城翠茵近幾年都無乜教德育,學術又不見出色,老師有點無心機教,所以有小朋友中途轉走。
常寧道綠茵今學期執笠。聽聞新寶城翠茵及南豐綠茵都ok.
老實講,對綠茵集團很失望。

明白了,多謝你嘅回覆,等我了解更多!

唔該曬🙏🏻

大囡之前讀比華利N班,一間普通村校,各方面都一般,又晤覺德育教得好好,net好有禮貌,其他就一般般。細囡今年N班,揀左新寶城翠茵。

回覆 kbi 的帖子

Thanks!! 想問下比華利老師有愛心和盡責嗎?你細囡讀新寶翠茵係英粵定英普?

Calung 發表於 17-6-9 14:50
回覆 kbi 的帖子

Thanks!! 想問下比華利老師有愛心和盡責嗎?你細囡讀新寶翠茵係英粵定英普?

一般啦,不是沒有,又不是特別有,比我既感覺係,老師都係打份工,份內事一定會做好咁。英普

回覆 kbi 的帖子

多謝你回覆!
請問你大囡在比華利有完成K3,定轉左校?如在學術方面係咪較淺,每日只得25分鐘net,英文又可以嗎?thanks!!

Calung 發表於 17-6-10 07:04
回覆 kbi 的帖子

多謝你回覆!

K1轉左第二間,唔好意思,英文評論唔到,因屋企全英語,唔確定學校方面支援如何。

回覆 kbi 的帖子

好,唔該曬你呀!

請問新都城翠茵不是只得N班?教德育課對N班小朋友會不會太細……?普通禮儀,學校都應該會教的是嗎?無理由學校唔教的……

想多些了解,點解會有咁多小朋友轉校?這樣真的要了解下,選錯了就大件事啦!請提供多些資料,等我考慮清楚,謝謝!

回覆 appdee 的帖子

我都係係EM 呢度睇到咋...

其實PN 都學唔到幾多野, 如果連德育(例如禮貌, 排隊等) 都學唔到, 我覺得唔係幾好.... 聽到其他家長心聲, 我都無信心, 所以我都無讀新都城翠茵了.

aaa28 發表於 17-6-21 12:55
回覆 appdee 的帖子

我都係係EM 呢度睇到咋...

我覚得係大部分受歡迎既k,都不設N班,所以家長會係翠茵先讀N,之後出去考心儀的k。

aaa28 發表於 17-6-21 12:58
其實PN 都學唔到幾多野, 如果連德育(例如禮貌, 排隊等) 都學唔到, 我覺得唔係幾好.... 聽到其他家長心聲,  ...

我經常經過新都城翠茵,留意到一個怪現象,9成既小朋友,放學時係由家長幫佢地攞書包,我唔知點解會噤,係家長問題、學校問題定書包設計問題,關係於德育教育?