用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島東,大家覺得基灣好定嘉諾撒好?
go

港島東,大家覺得基灣好定嘉諾撒好? [複製鏈接]

女仔。
係咪兩間都係一線?
   0    0    0    0

ivycwl 發表於 17-6-6 10:28
女仔。
係咪兩間都係一線?

2間係東區都係一線。基灣係坊間出名係好谷。嘉諾撤都係津統教學,相比下無咁谷,小學女生為主,因本身有自己聯繫既B1C中學部,升中學較有保障。

mcl203 發表於 17-6-6 10:55
2間係東區都係一線。基灣係坊間出名係好谷。嘉諾撤都係津統教學,相比下無咁谷,小學女生為主,因本身有自 ...

嘉諾撒書院好嗎?是否只是band 2,,3?

ivycwl 發表於 17-6-6 10:58
嘉諾撒書院好嗎?是否只是band 2,,3?

坊間評為 B1C = Band 1C 既女校。係升中既選擇,CSHK 前列成績都幾大%轉船往本區或他區B1中學 ~~~

mcl203 發表於 17-6-6 11:05
坊間評為 B1C = Band 1C 既女校。係升中既選擇,CSHK 前列成績都幾大%轉船往本區或他區B1中學 ~~~
...

聽說基灣派位好勁,中學派好多庇利,張祝珊

ivycwl 發表於 17-6-6 11:08
聽說基灣派位好勁,中學派好多庇利,張祝珊

坊間(港島)出晒名好谷既小學,當然看重成績,理應B1率高。升中係計學生Banding, 學生Banding高又多,當然派回本區既庇利羅士 和 張祝珊 多係正常。但,嘉小本身都唔弱,你自己去該2校看看升中派位成績啦。女仔,我認為嘉小有優勢,有聯繫中學可以進可攻退可守。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 17-6-6 11:18
坊間(港島)出晒名好谷既小學,當然看重成績,理應B1率高。升中係計學生Banding, 學生Banding高又多,當然 ...

基灣谷到.....傻傻地, 小3谷得仲厲害.................除咗要你讀書得

仲要你音樂方面都要得

又要讀得, 又要練得,

音樂方面要一人一器, 入咗隊, 仲要成日練習, 晚晚遲放學

跟住仲有一大炸功課, 小朋友晚晚10-11點後先瞓到

回覆樓主

女仔我覺得讀嘉諾撒比較好,讀得好嗰批自行可以跳去更好嘅中學,唔得嘅都起碼可以入返自己中學,壓力細好多。

基灣係谷,但嘉諾撒都好多功課架!

kk80400 發表於 17-6-6 11:42
基灣谷到.....傻傻地, 小3谷得仲厲害.................除咗要你讀書得

仲要你音樂方面都要得

我是用家,不要講到那麼誇張,學業是谷我承認,音樂樂團恒常星期五六才練習,樂團可以不參加的,入得去要有心理準備

醒目開學勳章

CCYWP 發表於 17-6-6 12:30
我是用家,不要講到那麼誇張,學業是谷我承認,音樂樂團恒常星期五六才練習,樂團可以不參加的,入得去要 ...

我都係睇住朋友講,佢個囡真係晚晚都要10-11點先做完功課,你小朋友讀幾年級?佢小1-2都ok,但小三開始,就谷到飛起,可能係精英班掛...我冇問佢係咪精英班,淨係知佢小朋友考全級15名內

kk80400 發表於 17-6-6 12:37
我都係睇住朋友講,佢個囡真係晚晚都要10-11點先做完功課,你小朋友讀幾年級?佢小1-2都ok,但小三開始, ...

我小朋友現讀四年級精英班,平時十時前完成功課及睡覺。老實說樂團要看自己小孩喜歡否才決定參加,他喜歡自然會自己能處理到

回覆樓主

基灣轉校長點睇?

回覆樓主

我唔識人讀基灣,但真係個個話勁谷。
我女讀明我,又係個個話勁谷。。。

‹ 上一主題|下一主題