用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一註冊證上寫住教育局專用號碼係咪就係隨機編號? ...
樓主: se6b03
go

小一註冊證上寫住教育局專用號碼係咪就係隨機編號? [複製鏈接]

醒目開學勳章

se6b03 發表於 17-6-5 23:41
右邊果組係小一申請表編號,咁左邊果組係乜嘢號碼?我想咗兩日都仲未知呢組number嘅含意。有冇人研究過呢組 ...

我淨係知,果組號碼,入咗小學要填手冊時用,有人話果組號碼升中一都係用果組喎

我唔知架,都係聽返黎

不喜就插.....例如,你咪老吹,大隻講等等....

申請表上的編號只係比家長用來做REF, 所謂隨機編號係教署收晒小一申請後, 電腦隨機派一個號碼比每一個申請人來進行大抽獎.  申請表號碼細唔代表隨機號碼細, 大抽獎真係睇運氣.

gokinjo 發表於 17-6-7 16:46
申請表上的編號只係比家長用來做REF, 所謂隨機編號係教署收晒小一申請後, 電腦隨機派一個號碼比每一個申請 ...

你所講既申請編號係84X-85X開頭果個,係9月申請自行表格上既編號,呢個編號會跟一整年。大抽獎派位證上就係有呢個編號,但我所指既係另一個,因為派位證上有兩個編號,寫住教育局專用。上圖左手邊果個並唔係申請表編號。

我自己係完全唔知呢個編號係點黎,係當日拎派位證上先見到。

回覆 se6b03 的帖子

呢個號碼會否就是隨機編號?

gokinjo 發表於 17-6-7 17:31
回覆 se6b03 的帖子

呢個號碼會否就是隨機編號?

暫時無人知。相信都好難有確實答案。咁多年都無人研究過。因為大部分人派完位就算,只會留意自己派邊間學校,好少留意呢個number

因為需要大量家長配合提供呢個number,所派學校,志願,去做一個數據池再分析,先可以知道呢組號碼既意思。我唔知我前面係乜野number,後面又係乜野number,所以好難估。

‹ 上一主題|下一主題