用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 & 浸聯.......... 魚與熊掌, 難以決擇 ...
樓主: Barneyjan
go

宣小 & 浸聯.......... 魚與熊掌, 難以決擇   [複製鏈接]

JJXKT 發表於 17-6-9 22:56

我應該寫清楚少少,意思係葵青比荃灣b1學額!

其實經常話葵青校網好過荃灣, 但葵青區小學(除雙仁)好似band 1率都是一般,不見得比荃灣區小學好好多,會唔會係因為葵青區雖然band 1學校多,但升中人數更多或者要借位俾他區?

Joanlpk 發表於 17-6-9 23:05
其實經常話葵青校網好過荃灣, 但葵青區小學(除雙仁)好似band 1率都是一般,不見得比荃灣區小學好好多,會 ...

實際數字就5記得,荃灣除左浸联馬基外,其他都係派得一般! 但係葵青b1選擇較多,可以分散投考學生,5同荃灣大家都谷晒去果3間b1

感謝以上每位留言給我的意見
幾經爭扎後, 決定入讀APS, 已放位浸了.  Thanks

hppa    發表於 17-6-10 14:46

Barneyjan 發表於 17-6-10 00:04
幾經爭扎後, 決定入讀APS, 已放位浸了.  Thanks  ...
代扣門既朋友仔多謝你

IYY 發表於 17-6-9 18:10
作為用家, 我覺得 APS 根本不是外傳的強谷校, 谷的反而是父母。回望過去 6 年, 我感恩 APS 讓孩子有開心的 ...

我也是APS用家,的確如此!APS外補風氣不大,大家都是投入樂器方面比較多!所以大家畢業時大都8級樂器在手,而且如有幸入樂團更大大増值,因為九宣樂團出賽機會多,得獎常客!你看看只要差不多站在級100名前面便已經band1生,大家水準真的不錯,所以真算是物有所値

IYY    發表於 17-6-11 23:21
hppa    發表於 17-6-10 14:48
b3410    發表於 17-6-10 06:30

幾經爭扎後, 決定入讀APS, 已放位浸了.  Thanks  ...

我仔今日考復活試,希望日後有緣相會

hppa    發表於 17-6-10 14:49

JJXKT 發表於 17-6-9 23:29
實際數字就5記得,荃灣除左浸联馬基外,其他都係派得一般! 但係葵青b1選擇較多,可以分散投考學生,5同荃 ...

因為去年青衣一線小學如主恩、世德只有2X-3x% Band 1, 但荃灣普遍二線小學都有3X%, 所以我先有呢個想法

IYY 發表於 17-6-9 18:10
作為用家, 我覺得 APS 根本不是外傳的強谷校, 谷的反而是父母。回望過去 6 年, 我感恩 APS 讓孩子有開心的 ...

非常中肯的分享。(emoji)(emoji)

isis_dad 發表於 17-6-10 05:39
我也是APS用家,的確如此!APS外補風氣不大,大家都是投入樂器方面比較多!所以大家畢業時大都8級樂器在手 ...

可能也因為街外補習社冇乜aps d卷,補習效益不太大,逼人要全面温習。
而入樂團和校隊例如排球和籃球,是很光榮的事,他們也實在是經常攞獎

我也是APS用家,的確如此!APS外補風氣不大,大家都是投入樂器方面比較多!所以大家畢業時大都8級樂器在手 ...
升中時見識了APS,KTS小朋友的實力,由衷佩服!

外補需要要視乎成績喇, 老師亦講明主科唔合格就要留班, 提家長要進補!

cattz288 發表於 17-6-10 10:12
外補需要要視乎成績喇, 老師亦講明主科唔合格就要留班, 提家長要進補!
如果要去到不合格的境况,即是说家长也无法扭转劣势,就有必要借助外力了。
我也想问问其他APS用家, 如果万一有主科不合格, 通常同学会选择留班,还是索性转校? 在APS留班,会不会压力很大?

DD仔 發表於 17-6-10 12:12
如果要去到不合格的境况,即是说家长也无法扭转劣势,就有必要借助外力了。
我也想问问其他APS用家, 如果 ...

學校真的唔谷。。。。係家長。
小朋友入左樂團,感到榮幸。氣氛真的很開心,令小朋友對樂器更加有熱誠

DD仔    發表於 17-6-12 09:45
hppa    發表於 17-6-10 14:51

回覆 DD仔 的帖子

要問資深宣小家長HY412, 女兒小五留班,最後成為Band 1生派到理想中學

lingan    發表於 17-6-13 14:03

DD仔 發表於 17-6-10 12:12
我也想问问其他APS用家, 如果 ...
孩子已升中學,記憶所及,近年經補考後仍須留級的,絕大部分繼續在校,期間或許諗過轉校,但跟班主任,輔導老師等傾談後,多決定留在宣小
留班生沒有受到同學的特別眼光,很多在小六升中獲派band 1學校

宣小高年級中,英,數分組上課,稍遜組別有兩至三名老師各負責10多20個同學,或有助補底

hppa    發表於 17-6-12 00:47

回覆 Barneyjan 的帖子

樓主加油, 預祝你同小朋友未來有豐盛快樂的 6 年。

記住在宣小一切要活學活用, 死讀外補作用不大。

如不幸主科成績稍遜, 在高小時 APS 的補底功夫十分到位。每一個主科分成4組, 每一組因材施教。而成績較弱一組再分為幾個小組, 由資深老師重點培訓。每年小六全級只有幾個小朋友屬 band 3, 對家長來說, APS 實在已交足功課。

如真的不喜歡樂器, 不學也可以。試試唱歌, 如果可以, 也參加歌詠團玩玩。

我兒未入宣小前, 未有任何音樂上的訓練。入學時, 老師幫孩子揀樂器, 學校安排好導師。APS 找的導師水平很好, 而學費亦比外面相宜。孩子學樂器時, 我們沒有奢望他有什麼成果, 只跟導師一步一步來。參加樂團對孩子是很好的經驗: 在校內努力練習, 變得有紀律, 有團體精神, 刻苦; 在校外比賽, 學習更團結, 全力以赴, 更勇敢面對得失同壓力, 亦學懂欣賞對手的優點。APS 樂團不是長勝將軍, 也曾多次輸於神級強手。孩子們學會處理失敗, 變得更強。

6 年前去學校家長會, 關校長大約咁話(已經6年, 唔記得 exact wordings): 入得黎宣小, 希望家長信任學校, 交小朋友俾我地.......。

不知何故, 當時我相信校長的說話。幾個月前, 亦相信校長的意見揀中學。或者可能因為我懶, 所以靠學校。但我覺得 APS 是一間對學生有相當支援的學校。

最後請樓主相信孩子的能力, 與她/他在APS 一同渡過美好的 6 年小學生活。

利申: APS 對小兒的培養, 令他已在直資坐定定, 提早開開心心享受小六開心的校園生活。

lingan    發表於 17-6-13 14:03
DD仔    發表於 17-6-12 09:46
hppa    發表於 17-6-12 00:56

回覆 Jane1983 的帖子

計校車...1個樂器班, 我們沒有外補 (不需要了, 個人認為)

回覆 yeunglam 的帖子

宣小學費一年4-5萬,一個月4千幾。但你講而家係萬幾一個月,咁真係貴wor。

Jane1983 發表於 17-6-13 12:43
回覆 yeunglam 的帖子

宣小學費一年4-5萬,一個月4千幾。但你講而家係萬幾一個月,咁真係貴wor。
其實用幾多錢, 真係睇家長自己. 我真係見過唔止一個case, 小朋友讀津小, 家長每月都洗過萬.

IYY    發表於 17-6-13 22:37
hppa    發表於 17-6-13 14:09
lingan    發表於 17-6-13 14:04
‹ 上一主題|下一主題