用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 升中五先讀中史有可能嗎?
go

升中五先讀中史有可能嗎? [複製鏈接]

阿女今年中四,選咗Econ同BAFS,因為中三時BAFS好高分又容易,點知今年就讀得好辛苦,學校課程又教得快,超多功課,已經私補但仍然追得好辛苦,精神壓力好大,佢已經將所有集中力放晒呢科,攪到其他科都退步晒,所以依家想drop 呢科,阿女背野叻,如果中五先讀中史有可能嗎?勤力d可以一年讀兩年課程嗎?希望有仔女讀中史的比d意見。謝謝!
   0    0    0    0

一件事情反復做, 妳就是專家!

王家爸爸    發表於 17-6-5 18:11
2jkidsfather    發表於 17-6-5 13:24

回覆樓主:

現在中史課程不是死讀書,要求跟當年會考有很大分別,建議上考試局網頁看看要求,考試範圍,而且有模擬試題,看看是否適合讀才決定。

MariaTsui 發表於 17-6-5 14:20
現在中史課程不是死讀書,要求跟當年會考有很大分別,建議上考試局網頁看看要求,考試範圍,而且有模擬試題 ...

Yes. 小心重蹈BAFS覆轍。到時2頭唔到岸。

樂天心 發表於 17-6-5 11:10
阿女今年中四,選咗Econ同BAFS,因為中三時BAFS好高分又容易,點知今年就讀得好辛苦,學校課程又教得快,超 ...
有可能,睇係佢有幾想學。我讀書年代,都有同學中四下學期先決定放棄自修文學,改修中史。要自修既原因係理科班,文學、中史同理化生撞時間,所以無得上,只有notes。我陪佢玩咗一個學期,中五放棄咗,佢繼續,仲取得好好既成績(唔記得係A定B)。

现在
的DSE程度是中五与中七之间,比会考难,三思
我仔学校成绩不好的,学校要他们转星期六校外上堂的课,比较容易读

老土讲,最紧要是有兴趣

王家爸爸    發表於 17-6-9 08:17

可考慮drop一科,改讀乙部選修科, 如果做齊工課, 最多取Lv 3

你肯学校都唔会肯俾你禁讀法……

樂天心 發表於 17-6-5 11:10
阿女今年中四,選咗Econ同BAFS,因為中三時BAFS好高分又容易,點知今年就讀得好辛苦,學校課程又教得快,超 ...

要搞清楚,學校是否准許?

如果係我,會再問埋BAFS老師的意見,係咪差到要drop?又或者有其他學習上的改善建議?

MC1128 發表於 17-6-8 07:59
要搞清楚,學校是否准許?

如果係我,會再問埋BAFS老師的意見,係咪差到要drop?又或者有其他學習上的改善 ...
睇黎楼主女得2X? 再drop就無啦……

hksarhksar 發表於 17-6-6 00:31
现在
的DSE程度是中五与中七之间,比会考难,三思
我仔学校成绩不好的,学校要他们转星期六校外上堂的课, ...

講得啱,最緊要有興趣。

我覺得佢決定之前最好先睇下讀啲嘜,考啲嘜:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/chist/2019hkdse-c-chist.pdf

醒目開學勳章

中史都多野讀的, 我小朋友讀緊, 三思.小心兩頭唔到岸.
‹ 上一主題|下一主題