用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派了深水埗官立,有用家可分享多些資料嗎? ...
樓主: chupa123
go

派了深水埗官立,有用家可分享多些資料嗎? [複製鏈接]

Angel_BB 發表於 17-6-5 20:26
如果可以將字體變大、加粗及轉紅色,我真心想將個「忙」字重點 highlight 出黎  
...

真係笑死!個「忙」字形容得好貼地。師生忙,連做家長也忙呀!考試範圍廣泛,工作紙也一大堆!

醒目開學勳章

Angel_BB 發表於 17-6-5 19:52
同意!其實只要適合小朋友的,就係好學校!

有朋友都係當年派深官後,叩唔到其他,只好照讀,讀落覺得適 ...

深官小學是我今年乙三, 乙二是基愛。
我女的幼稚園老師嘅小朋友也是在深官, 她話幾好,無外面講得咁恐怖,讀落係開心的。 佢有個細仔, 也會跟家姐入深官。

關於基愛,我在10月時去了他的簡報會,覺得老師非常非常非常有熱誠,不是偽裝那種。
因為去年九月去了好多間學校簡介會, 自己也會比較哪些沉悶或生動—— 如果表現沉悶, 自己的孩子怎樣上課呢...   但她的硬件非常弱,看看自己會否介意了。
整體感覺,其實我好buy 基愛的,完全感覺到有熱誠,不是打工果種,否則不會放乙二。

annakit 發表於 17-6-5 20:03
總之全校師生都好似好忙咁
放心,對學術無咁叻嘅小朋友,到學期尾就已經定型,可以零壓力。~~> 但學校會關心下家長點敎。

babydonald 發表於 17-6-5 22:41
真係笑死!個「忙」字形容得好貼地。師生忙,連做家長也忙呀!考試範圍廣泛,工作紙也一大堆!
...

真心忙!如遇到神級的視藝老師,就更忙

Angel_BB 發表於 17-6-6 10:16
所以間學校適唔適合小朋友(家長!?)真係好重要。部分學校真係好蝦人講。

吉吉吉吉 發表於 17-6-5 10:34
我兒就讀旅小,不過小二,會在導修堂完成功課,有時完成一半,回家半小時搞掂,所以我覺得功課是取決於個 ...
我女幼稚園當年有2班,二十幾個简左旅小,超過一班幼稚園人数。當年校長實牙實齒話,三條一簡旅小抽吾入,扣門必收。今時今日,個個家長牙痛甘聲,每日留校功課班到6:00。功課苦不坎言

AprilBB 發表於 17-6-6 13:11
我女幼稚園當年有2班,二十幾個简左旅小,超過一班幼稚園人数。當年校長實牙實齒話,三條一簡旅小抽吾入, ...

幾多年班?
今年功課班好似最晏去到4點幾。舊年就有去到6點。

回覆 吉吉吉吉 的帖子

唔係好明, 有功課班重要去到6點?
我知有功課班, 但唔係人人可以報的.

我小朋友一般都是小息/ lunch/ 導修己做晒功課, 有唔識的我放工返去敎返.

Angel_BB 發表於 17-6-6 10:16

你小朋友一定視藝不錯,我的小孩子畫畫嚇死人。未有比老師睇中!慶幸

我女幼稚園當年有2班,二十幾個简左旅小,超過一班幼稚園人数。當年校長實牙實齒話,三條一簡旅小抽吾入, ...

冇法!旅港要谷上位,當然靠班學生!細路就辛苦

回覆 babydonald 的帖子

我小朋友今年小一, 一般都是小息/ lunch/ 導修己做晒功課, 有唔識的我放工返去敎返.

老實講, 程度係唔淺, 但功課量不算好多. 我覺得佢地d功課係質而不是量.

旅小點會迫學生補課/做功課到6點?好似係關愛基金搞嘅課後託管,係D媽媽想番工,想將仔女留係學校。係自己申請留低,又點可以話學校迫呢?我都想申請,但係唔夠資格。聽講依兩年資助計劃完左。不過,我都覺得旅小功課唔算多,我仔好快就做完。

starrymama 發表於 17-6-6 13:33
回覆 吉吉吉吉 的帖子

唔係好明, 有功課班重要去到6點?

你小朋友好叻,小一已經可以系學校自動自覺做。我仔都系小二先識咋。好認同你果句重質不重量。                                 其實我都唔系好明佢講果d,功課班只系俾有需要嘅人,而參加嘅都有要求,唔系系人都可以參加,唔參加唔會強迫,等於免費托管。

回覆 吉吉吉吉 的帖子

我女係做功課上係冇問題的, 所以我冇送佢去補習班. 但成日唔開竅咁.

我從來冇收過功課班的通告, 我諗通告只係比 target 的 family? 但學校點知邊個係有需要而又付合?

回覆 starrymama 的帖子

學期初咪收到一份家境狀况調查,我估係要向target學生提供支援。

回覆 thyhma 的帖子

可能. 但都應該為d家境ok的學生提供下功課/温習班

starrymama 發表於 17-6-6 17:10
回覆 thyhma 的帖子

可能. 但都應該為d家境ok的學生提供下功課/温習班

同意,學校功課班我們普通人形同冇一樣,我同事讀私校都只是給四佰至六佰元就可以參加學校功課班。但津校連比錢都冇機會。

回覆 michellelee1979 的帖子

旅小對低綜緩家庭提供的活動其實幾好, 又有去disneyland, ocean park 咁, 但對我地普通家庭, 只有平價參加暑期活動.
呢邊講深官, 可能我應該去返旅小個邊講. 但怕返到個邊, 會有位家長當我講學校壞話, 追擊我

Angel_BB 發表於 17-6-5 19:52
同意!其實只要適合小朋友的,就係好學校!

有朋友都係當年派深官後,叩唔到其他,只好照讀,讀落覺得適 ...

我覺得荔天好少功課,小朋友好舒服。
‹ 上一主題|下一主題