用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派了深水埗官立,有用家可分享多些資料嗎? ...
go

派了深水埗官立,有用家可分享多些資料嗎? [複製鏈接]

係網上搵深水埗官立資料,只找到一大堆多年前的負面新聞,現在學校怎樣呢?是否留不下一定要去叩其他學校?
   5    0    0    1

chupa123 發表於 17-6-5 07:22
係網上搵深水埗官立資料,只找到一大堆多年前的負面新聞,現在學校怎樣呢?是否留不下一定要去叩其他學校? ...

雖然深官是深水埗寶校中較好的一間,不過如果叩到其他學校就選其他學校吧。

負面新聞確實影響學校,對學校都不公平。官小功課不算多,甘睇你小朋友受吾受谷,谷到就叩其他校。我個囡吾谷得,所以派左都照讀,因幾年前她升小一好緊張,有情緖。而家讀3年級。如果當年派左荔天,佢都讀吾起。吾好以為受歡迎的學校一定適合,係選間適合小朋友的學校才得。

kitty_tang 發表於 17-6-5 09:22
負面新聞確實影響學校,對學校都不公平。官小功課不算多,甘睇你小朋友受吾受谷,谷到就叩其他校。我個囡吾 ...

太好了有用家分享,請問老師流失是否嚴重?學術方面是否死背和死炒,有多元化學習嗎?朋輩又ok嗎?

每間學校都有老師留失,我所知1-2個流失係有。死抄不多,背書都係正常,不多不小。如果俾心機考到全級1O名内都不錯。點都算多元化?英文課程係由學校編寫,小一都係由淺至深,如果要求教深教快的家長不合。朋背有四小龍,屋邨都有。不多新移民。好似旅小那麽好,我親戚有2個小朋友在讀,毎晚功課補習至晚上9點,平時在屋企淨係睇電脑,近視400多度,有時真係好睇小朋友學習態度。

kitty_tang 發表於 17-6-5 10:05
每間學校都有老師留失,我所知1-2個流失係有。死抄不多,背書都係正常,不多不小。如果俾心機考到全級1O名 ...

我兒就讀旅小,不過小二,會在導修堂完成功課,有時完成一半,回家半小時搞掂,所以我覺得功課是取決於個小朋友,而不是學校。另外識人讀深官,我每日三點幾都見到佢到公園玩,佢話已做完功課。

同意取決小朋友,有些好快。有些好慢。我所指親戚的小朋友學習態度同是否跟得上。

kitty_tang 發表於 17-6-5 10:05
每間學校都有老師留失,我所知1-2個流失係有。死抄不多,背書都係正常,不多不小。如果俾心機考到全級1O名 ...

聽你咁講,深官都不是太差吧!請問學校多活動嗎?

深官 福官 白天 都係差唔多。
活動多啲就基愛 聖多馬。

呢幾間都係唔算多功課,正常程度偏簡單。
深官算新校,所以相對未累積到一批資深老師(但資深又係唔係一定好係另一樣野),官小又係新老師畢業後最易拎嘅入場券(包括代課/合約),所以官小一般係轉得比其他老校快。

worldcat 發表於 17-6-5 13:00

請問基愛算區內較差的學校嗎?學生多數是附近屋村嗎?

ShinChanMaMa 發表於 17-6-5 13:19
比一線學校,課程係偏易,但老師有愛心。[size=26.1498px]有朋友仔讀緊,佢話整體操行都唔錯。自己覺得算係二線尾三線頭,亦係我今年第四志願保險線。
大抽獎,邊有分得咁清屋邨定新校,基本上乜人都有。

ShinChanMaMa 發表於 17-6-5 13:19

都係聖公會學校,但無聖紀文咁多人揀,但唔應用「差」來形容,我認為是普通學校。

回覆 chupa123 的帖子

都是那句,取決小朋友。如果要求高,深官不適合。幾年前我也有朋友囡囡讀根德園,口才了得。操开卷。派了聖嘉,好開心。后來壓力大都 轉校。最重選間合適自已的小朋友學校,而不是跟風讀所謂B1名校,就算讀到,家長及小朋友都辛苦。好似禮贀90多分都全班排名20多名。深官課外活動都是那些乒乓球、羽毛球、水墨畫、奥数,非洲鼓,英文、合唱團陶藝等,不算很多。

tkinwong 發表於 17-6-5 13:34
都係聖公會學校,但無聖紀文咁多人揀,但唔應用「差」來形容,我認為是普通學校。
同意,自己對40嘅聖公會小學睇法。聖紀文同聖安德烈偏重學術多啲,行全校提升,始終呢樣係大多數家長比較buy。基福就精英制,鍾唔鍾意就兩睇。
基愛同聖多馬都係Happy school類,但聖多馬班少新校舍,所以入讀競爭會高過基愛。

worldcat 發表於 17-6-5 13:00

我睇校網,上學年有十幾位新老師入職就連副校、主任都係新的,比我感覺好似間學校冇資深既主任和老師咁,所以都好想了解多d間學校

回覆 ShinChanMaMa 的帖子

我80年代基愛 grad, 有d老師重係到.
其實都冇咩, 老師幾好.

回覆樓主:

近幾年小一都開到5班,之前最少都開3班,學校無殺校危機,我真係唔明點解會被某些家長視為寶校。

學校收生充足,成績會有很大的改進空間。

利申:本身小朋友並非在此就讀,但經常經過此校,只是有感而發。

kitty_tang 發表於 17-6-5 09:22
負面新聞確實影響學校,對學校都不公平。官小功課不算多,甘睇你小朋友受吾受谷,谷到就叩其他校。我個囡吾 ...

同意!其實只要適合小朋友的,就係好學校!

有朋友都係當年派深官後,叩唔到其他,只好照讀,讀落覺得適合大女,依家連細女都準備入學。

另有朋友讀瑪神,最初都話好辛苦,後來調整心態,只求小朋友跟得上,成績中等,一樣日日開開心心返學。

至於荔天,如果父母想舒舒服服咁過,就真係唔建議揀呢間。同家長傾過,功課量無協和咁多,但默書、測驗、考試,整體上算係偏多。而叻果批小朋友,學校俾好多機會佢地參加唔同類型的活動、比賽;跟唔上果批,學校又有唔同的伴讀或補底班,總之全校師生都好似好忙咁

Angel_BB 發表於 17-6-5 19:52
同意!其實只要適合小朋友的,就係好學校!

有朋友都係當年派深官後,叩唔到其他,只好照讀,讀落覺得適 ...
總之全校師生都好似好忙咁 <----比你呢句笑左, 諗落又真係幾忙, 成日默測考好似冇停過咁, 但對於我呢D唔到deadline唔讀既懶家長, 可以幫我keep住溫唔駛去到學期尾先臨急抱佛腳

annakit 發表於 17-6-5 20:03
總之全校師生都好似好忙咁

如果可以將字體變大、加粗及轉紅色,我真心想將個「忙」字重點 highlight 出黎
‹ 上一主題|下一主題