用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 及 真道
樓主: Dorisdoris
go

KTS 及 真道   [複製鏈接]

真道係咪真係咁開心咁少讀書壓力我真係唔知,但我係有聽朋友講過,佢有個同學仔媽咪就係一心諗住讀真道壓力少d唔洗煩,點知入到去先知唔係果回事,什至乎比sfa深,好似有一課常識講不同種類的花的特徵等,仲要有好多唔係咁常見既花,我睇到都呆左,諗緊點解要學同背呢d野....

tobebee 發表於 17-6-8 09:23
真道係咪真係咁開心咁少讀書壓力我真係唔知,但我係有聽朋友講過,佢有個同學仔媽咪就係一心諗住讀真道壓力 ...
你講認花朵唔係常識科,係科學科,講香港常見的植物。

當年,我女記性差,做功課又做得慢,但讀呢個topic都應付到喎,唔係好多嘢要記咋喎。

真道真正深,係由DS2(小四)開始,小朋友入讀前要有心理準備。

回覆 tobebee 的帖子

對於小一生來說,是深的. even 科學堂需要記的都不少的.  英文/數學 教快1年不是讀開英幼的,英文會追得辛苦 , 英文一定要追得上, 小三開始好多科轉英文, 英文唔好好難讀.

家長一定無得懶, 怎至比傳統學校付出更多時間去引領小朋友, 英文project 一定要家長輔助小朋友去完成.

meowymeowy 發表於 17-6-7 19:37

Glad to hear that. My friend was so frustrated with h ...

基本上功課超少……好多時在校做曬……
其實好嘆……
但d野係深的……又教得快

以前識到一位真道家長, 真道係高小開始深, 唔易讀
佢位公子初小HEA慣, 一上到高小辛苦, 每天補習.

SCIENCE根本就係初中野.

mimi222shi 發表於 17-6-8 11:14
有人可以hea 讀, 是因為學校唔會比好多壓力家長, 唔會比說話面色家長睇, 學校多用鼓勵多於罰同鬧, 但成績太差一樣留斑.
我囡小一已覺不能hea讀, 因課程深, 教得快.

係架, 所以揀學校真係要睇返小朋友資質.

Science現校讀緊都係深, 但我諗早啲比佢學也沒壞.

我對真道有興趣, 但老公唔肯搬, 放棄左.

聽過好多例子, 最感動是有同學遇上學習困難,情緒有問題等, 學校有強大的老師,社工團隊去幫佢地, 每個真道學生都很受重視, 而不單是成績好的同學.   

miujoey 發表於 17-6-8 11:39
聽過好多例子, 最感動是有同學遇上學習困難,情緒有問題等, 學校有強大的老師,社工團隊去幫佢地, 每個真道學 ...

的確,真道係真真正正做到有教無類:冇名次、不看重分數、唔操TSA(考咗都唔知)、人人都有發揮的機會。

所以真道家長、同學間的感情亦較那些「分數名次掛帥」「愛互相比較」的學校更好。

mimi222shi 發表於 17-6-8 11:14
我聽過以前讀高小的同學,讀真道讀到成家人嗌晒救命,補埋習好多科都唔合格,想轉校其他學校又唔收佢,所以真道課程係難,小朋友如果係慢熱要深思入唔入讀好,就算留班都解決唔到問題。

bluestar3000 發表於 17-6-8 12:20
我聽過以前讀高小的同學,讀真道讀到成家人嗌晒救命,補埋習好多科都唔合格,想轉校其他學校又唔收佢,所以 ...
識一個真道高小家長, 佢話今年唔考慮比個細的考真道,原因是個大的讀得辛苦, 唔想個細既一樣咁辛苦, 所以寧願選一間普通的津少.

好多朋友以為讀真道功課少, 學校又多活動,小朋友一定好happy, 但其實我會同佢地講真話.
如果吸收能力無咁好, 踢一腳先郁一郁的,唔好讀真道.   寧願讀津校起碼多功課迫住你一定要做一定要交.

miujoey 發表於 17-6-8 12:42
好多朋友以為讀真道功課少, 學校又多活動,小朋友一定好happy, 但其實我會同佢地講真話.
如果吸收能力無咁 ...
有見地,亦欣賞您說話夠中肯,不是一味唱好。

miujoey 發表於 17-6-8 12:42
如果吸收能力無咁 ...

是否得一間真道?一直EK睇到的用家評語都話用11年讀12年課程無問題, 遇有懷疑評論都会強調ok㗎,點解唔同咗?

Cheddar85ang 發表於 17-6-6 23:04
KTS不是很谷嗎?功課少

同問,KTS谷爆,有朋友小孩讀,頂吾順退学!

老實講, 咁間間學都會有人頂唔順, 曾有幼稚園同學谷到走左.

ICbaby 發表於 17-6-8 14:16
同問,KTS谷爆,有朋友小孩讀,頂吾順退学!
只能夠話KTS唔適合佢~~KTS由小-到小六畢業人数係相差大概十个八个出入,有人唔啱讀而走都十分正常。不过大部份人無插走去其他小学,又或者好多家長都希望弟妹可以番KTS讀,亦表示係度讀係开心同家長满意?我听得最多关於KTS既complaint係教得深同学費貴,無乜听过話谷爆同辛苦吖~

mimi222shi 發表於 17-6-8 14:26
老實講, 咁間間學都會有人頂唔順, 曾有幼稚園同學谷到走左.

你指KTS?

poonseelai 發表於 17-6-8 13:41
是否得一間真道?一直EK睇到的用家評語都話用11年讀12年課程無問題, 遇有懷疑評論都会強調ok㗎,點解唔同 ...
真道得一間。在EK有人話讀得不易,亦有人話讀得OK,其實兩面也對,每間學校總有人讀得輕鬆,有人讀得辛苦。不過,要留意的是,近年要求可能比辦學初期提高了,另功課不多及上課開心不等同要求低。但可肯定的是,因是一條龍,孩子母須為呈分催谷,有多些時間空間讓孩子摸索。當然掉以輕心太懶散也不行,不行不是因為學校比壓力,而是孩子習慣了輕視課程要求,讀上去便辛苦了。

Dorisdoris 發表於 17-6-5 00:26
幫朋友問,兩間選擇!
二㨂一,當然揀 KTS

‹ 上一主題|下一主題