用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 及 真道
樓主: Dorisdoris
go

KTS 及 真道   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-28 10:59
因為近年太多人根本無去認真瞭解學校,只係跟風驚蝕底,考得就考。
其实就算真正該校家長,仔女考头同考尾,感受一定好唔同,真係要问多幾个综合一下……即係話家長对心儀学校必須自己做足功課,無得懶。自己仔女自己最清楚,问其他人真係好難同你揀。

ANChan59 發表於 18-4-28 10:34
是的!

以前較中肯,是其是,非其非,不会過度隠惡揚善,不肯定就講清楚,不會用以訛傳訛亂答, hea 答! ...

Eeeeee.楼主, 禁啱有人分别有仔女入两间唔同学校(可惜係KTS vs 福小)可以參考下:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3628172&extra=page%3D1&ordertype=1

Dorisdoris 發表於 17-6-5 00:26
幫朋友問,兩間選擇!

選校事情, 俾番小朋友自己家長考慮啦!

Yanamami 發表於 18-4-28 16:40
其实就算真正該校家長,仔女考头同考尾,感受一定好唔同,真係要问多幾个综合一下……即係話家長对心儀学校 ...
真的,考級頭的家長可能覺得份卷出得淺無提供挑戰比孩子,考級尾的則覺得深為難孩孑。

Yanamami 發表於 18-4-28 16:40
其实就算真正該校家長,仔女考头同考尾,感受一定好唔同,真係要问多幾个综合一下……即係話家長对心儀学校 ...
正解!一間學校,連學生同背後嘅兩個家長,正常嚟講已過千人。有乜可能個個都滿意/唔滿意。一定有人讚或彈。

tobebee 發表於 17-6-8 09:23
真道係咪真係咁開心咁少讀書壓力我真係唔知,但我係有聽朋友講過,佢有個同學仔媽咪就係一心諗住讀真道壓力 ...

花,呢課我小朋友讀過,佢好享受個過程,周街望,教育我唔同嘅植物,重會留意植物下面有冇牌註明係乜,直到考試,都無需用九牛二虎之力去背。深唔深,有好多時家長心態會影響咗,家長buy唔buy學校一套,配唔配合到先係最重要。

以前大部分人收到KTS offer 谂都吾使谂即要,点解依家咁多KTS vs XX?新興的直资真系咁好?一讀就6年,其实係咪要多方面深入了解下先呢!

kkhon 發表於 18-4-28 23:51
以前大部分人收到KTS offer 谂都吾使谂即要,点解依家咁多KTS vs XX?新興的直资真系咁好?一讀就6年,其实 ...
可能係學費同不是龍校,也會多了考慮!但我覺得這些考前就要衡量!不是有offer 時才 xx vs xx! 每個家庭對教育要求及小朋友特質也不一樣!旁人意見真係講完一堆,結果也未必啱放在自己小朋友身上。

bettyay 發表於 18-4-29 00:12
可能係學費同不是龍校,也會多了考慮!但我覺得這些考前就要衡量!不是有offer 時才 xx vs xx! 每個家庭對 ...
就是啊,入表前其實心中已有排位啦,有d更是風馬牛不相及的類別,都可以vs一餐

kkhon 發表於 18-4-29 01:12
就是啊,入表前其實心中已有排位啦,有d更是風馬牛不相及的類別,都可以vs一餐 ...
EK最常問,但又其實最無意義嘅問題,正正係vs同埋排名。作為家長,詳細了解一間學校仲好,呢樣真係冇懶人包。

ANChan59 發表於 18-4-28 09:05
樓主

我冷眼旁觀多年,有些學校特別多爭議,特別多敏感護法家長,就要小心了解,問多些用家!最好不要在EK ...

好有見解

回覆樓主

咁唔同嘅學校也收你小朋友而家長卻不知怎様選擇,我真心覺得你     相   當   幸   運!

以前大部分人收到KTS offer 谂都吾使谂即要,点解依家咁多KTS vs XX?新興的直资真系咁好?一讀就6年,其实 ...
If KTS is waiting listed, XX is firm offer .....   
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-5-5 00:46
If KTS is waiting listed, XX is firm offer .....
禁就無得vs……不同狀況点比?

No la. KTS一向係後備,禁多年如是。

Yanamami 發表於 18-5-5 13:39
禁就無得vs……不同狀況点比?

所以我成日笑 d 護法! 未清楚細節。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

....

somoon 發表於 18-5-6 13:34
好多人唔去2nd in。去得既,有offer 通常都要讀

agree

回覆 Yanamami 的帖子

可能是部份吧~其實, 年年大把手上有其他offer如 SFA/APS/真光/德雅/禮賢 etc......都會去考KTS! 部份家長真的儲offer 又或想 有齊 offer 再考慮的~
我也識好幾個, 有SFA/APS offer 也去2nd in 呢 ~

其實我又覺得, 不應比併邊間學校好過邊一間, 只要合適就是了~
以三大私小為例...KTS/APS/SFA,每年小一大約百多人, 加埋都係 500人左右, 學生應該差不多質數吧~
任何一所學校, 位位小朋友也是家長們悉心栽培既小種子, 每粒小種子當然成長有快有慢, 但最後都會開花結算果呢~
即使考不到直私, 讀津小一樣可以行出光輝既路吧~
‹ 上一主題|下一主題