用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 及 真道
樓主: Dorisdoris
go

KTS 及 真道   [複製鏈接]

要升band1中學,揀KTS。
想小朋友從小已經懂得從探究中學習、愛閱讀、多角度思考、有創意、不求分數,揀真道。

meowymeowy 發表於 17-6-7 17:58
Exactly... 學校係谷㗎喎

如果真係classify為谷,咁暫時都谷得幾ok,無投訴。
我做家長好簡單,就係小老闆唔使我晚晚催促做功課又有時間比佢放空,兼助學校無投訴,我就收貨。

我會conclude呢間學校適合佢

jason1978 發表於 17-6-7 18:04
我做家長好簡單,就係小老闆唔使我晚晚催促做功課又有 ...

請問你係在職媽媽嗎?我都好想我仔入到一間程度深又唔係死谷既學校,唔洗晚晚做功課做到好夜...因我係在職媽媽,每晚差不多8點先返到屋企

littlefaith 發表於 17-6-7 17:59
要升band1中學,揀KTS。
想小朋友從小已經懂得從探究中學習、愛閱讀、多角度思考、有創意、不求分數,揀真 ...
事實上KTS都好鼓勵閱讀,少功課同抄寫

pizzafat 發表於 17-6-7 19:01
請問你係在職媽媽嗎?我都好想我仔入到一間程度深又唔係死谷既學校,唔洗晚晚做功課做到好夜...因我係在職 ...

是,父母要返工。只有兩老睇住,但佢會自己做功課,同埋好大部分已在校完成

jason1978 發表於 17-6-7 18:04
我做家長好簡單,就係小老闆唔使我晚晚催促做功課又有 ...

Glad to hear that. My friend was so frustrated with her son, saying he couldn't catch up with his homework... (needa spend 2-3hours to complete... P1 only...)

jason1978 發表於 17-6-7 19:20
是,父母要返工。只有兩老睇住,但佢會自己做功課,同埋好大部分已在校完成
...

Kts 每天有功課堂嗎?小息時小朋友可以在校園內自由活動嗎?

回覆樓主

其實KTS唔多功課、又唔多測默,咁「要操」嘅理解何在?

siumanma 發表於 17-6-7 20:15
其實KTS唔多功課、又唔多測默,咁「要操」嘅理解何在?

課程快且深

73662710 發表於 17-6-7 17:45
以前讀書時,好像是朱自清教要:眼到,口到,手到,心到,我覺得適良的抄寫也是需要的,不要過分妖魔化。 ...
同意,況且每個小朋友都是獨特,不要神化某一種方法

回覆 meowymeowy 的帖子

我聽過有兩個小朋友同時讀真道FS1(一年級),一個每日用十分鐘完成功課,另一個就要用一晚時間,所以好睇小朋友既能力和專注力。

bluestar3000 發表於 17-6-7 22:11

我聽過有兩個小朋友同時讀真道FS1(一年級),一個每日用十分鐘完成功課,另一個就 ...
你講個case,正正就同我屋企一樣。我大女FS至DS階段,做嗰兩、三份功課,龜速,所以做到十點幾十一點。到我仔依家FS2,都係同樣兩三份功課,食晚飯前已經做哂,跟住可以自己睇書、砌mindstorm、捉圍棋…

回覆樓主

在Ek問,應該大多投KTS一票。

bluestar3000 發表於 17-6-7 22:11

我聽過有兩個小朋友同時讀真道FS1(一年級),一個每日用十分鐘完成功課,另一個就 ...

It's KTS, not LOGOS

Ocean419 發表於 17-6-7 19:38
Kts 每天有功課堂嗎?小息時小朋友可以在校園內自由活動嗎?
每日有功課堂~小息如果唔可以自由活动,禁要做d乜?呢个问題禁得意既~

Bstar 發表於 17-6-7 09:36
我朋友個仔讀KTS,未入讀已要抄寫!
但讀書氣氛濃厚!九龍塘校網,升中一定好過真道
...
抄寫?我大女已考完DSE, 細女快升中二,係KTS时从未抄寫过。就算功課改正,唔係錯得太離譜,都唔洗成題改或重抄-次……你講既会唔会係小-预備班練字果part? 要寫字靚就寫多d.

我意思指就算是同一間學校、甚至同一班級都好,唔同人用咗做功課的時間都可以好唔同,甚至相差很大,所以問用家最好問多幾個,又要知道那幾個小朋友的能力如何,先可以反映真實情況。

補充多少少,我之前分享真道兩個小朋友既case,是因為真道主張少功課,所以有小朋友用一晚時間來做功課,肯定是那個小朋友真的做得太慢了。

Yanamami 發表於 17-6-7 23:39
每日有功課堂~小息如果唔可以自由活动,禁要做d乜?呢个问題禁得意既~

唔係架,有學校小息只準留在班房果層,小朋友只可以去厠所和在走廊企一陣,如果多人企老師會叫佢地返入班房架

Ocean419 發表於 17-6-8 09:04
唔係架,有學校小息只準留在班房果層,小朋友只可以去厠所和在走廊企一陣,如果多人企老師會叫佢地返入班 ...
哈哈~所以KTS个校園咪無敵囉!-出課室就鳥語花香~中午食完飯仲可以问大门校工借boardgame玩~
‹ 上一主題|下一主題