用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 及 真道
樓主: Dorisdoris
go

KTS 及 真道   [複製鏈接]

C-Mermaid 發表於 17-6-7 16:11
平日功課6樣以內,量不大但質量精,絕對係一間少抄寫的學校,就算時不時遇到抄寫類功課,中英文都係每個詞 ...

用家意見最真實

醒目開學勳章 貢獻勳章

小Monkey 發表於 17-6-7 14:17
朋友囝真道讀了4年離開,IQ很高,最終選擇插入其他

所以樓主要了解自己要甚麼 ...
May I know why??  he was not happy in Logos?  I thought logos should be suitable for gifted kids....
恐龍家

一條龍學校最大的好處是不用為呈分試而要求孩子在中高小階段一分也不能少。

Cheddar85ang 發表於 17-6-6 23:04
KTS不是很谷嗎?功課少

我小朋友九月升小二了……
一年裏的體驗是,kts超少功課、少測考,成年中英文默書加埋唔過十次,仲要唔計分,默下等你地溫下,知下你地識唔識……
小朋友日日都好開心……
基本上零抄寫,一年寫中文詞語加埋十次八次,每次五六行、每行5次……
少過幼稚園功課……
但學術係比較深呢樣真,不過一般都跟到冇咩問題……

其實易家間間直私學校課程都偏深

回覆樓主

其實入學之前無咁過咁少測考或者抄寫。
雖然今年讀小一,你可以話「小一比少少甜頭,好戲在後頭」,但起碼我有甜點,小朋友愛上學,適應小學生活,讀上去都無咁抗拒。
同埋我懷疑(係我自己估計),學校故意無測,得三次評估,係留返時間比小朋友操體藝,參加比賽。
老實說,要考中學,無論直資或者自行,體藝表現很重要。又讀得,又玩得,你話中學校長like 唔like?
要比時間訓練,咁學校當然面配合啦同識做。唔安排咁多評估或默書。
以上全為個人猜測,絕不代表學校立場

回覆樓主

但係又有家長話作文一開頭就要作百字,小一就開始教文言文究竟係唔係?講到好辛苦云云

越男越愛 發表於 17-6-7 16:57
但係又有家長話作文一開頭就要作百字,小一就開始教文言文究竟係唔係?講到好辛苦云云
...

中文作文六十字左右啦……文言文係每星期背一首唐詩,但考只考其中幾首……

...

如果要求高,邊度都一樣辛苦,如果好似我咁總之跟得上就收貨,就一d都不辛苦

...

一開頭係作四素句。堅係差唔多份份工作紙都有一條要作句或用完整句子答。第二學段開始慢慢引導作文,都係幾十字內。當然,格仔都就預多比小朋友。
文言文中文就無,英文用仿作形式作知詩。
很奇怪,我家小朋友從來無外補,連中英話戲興趣班都無上,佢啲功課都作得有板有睇。
在我來說是高增值學校,唯一缺點就唔係一條龍。
但這也有好處,大家明刀明槍努力考學校,家校合作,其利斷金。
若比不是全龍,家長的無助可想而知。
相信部分半龍幼家長應有所感受

jesswu 發表於 17-6-7 16:37
我小朋友九月升小二了……
一年裏的體驗是,kts超少功課、少測考,成年中英文默書加埋唔過十次,仲要唔計 ...
其實咁少抄寫,小朋友點認字和記字?
咁家長自己使唔自己餵雞精?

73662710 發表於 17-6-7 17:09

可以透過大量閱讀去認字。

回覆樓主

By the way,我係閱讀派忠粉

真道都唔輕鬆, 長假期小一有份英文功課要寫一篇300字 creative writing , grammer 唔可以錯,

英文要學寫report ,自己上網找資料, 跟住寫3分鍾 英文cript , 課堂上要自己presentation

jason1978 發表於 17-6-7 17:16
By the way,我係閱讀派忠粉
以前讀書時,好像是朱自清教要:眼到,口到,手到,心到,我覺得適良的抄寫也是需要的,不要過分妖魔化。

73662710 發表於 17-6-7 17:09

佢地自然認到……
我絕冇餵雞精

73662710 發表於 17-6-7 17:45
以前讀書時,好像是朱自清教要:眼到,口到,手到,心到,我覺得適良的抄寫也是需要的,不要過分妖魔化。 ...

請勿誤會,適量的練習是必須的,通過練習和回答問題知道如何應用、用得其所,亦可透過練習查找不足。但是份量上要合到好處,避免孩子反感。一反感就有抗爭,壞了事情。
重複抄寫也有好處,質比什麼也重要。

回覆樓主

又或者咁講,孩子就讀合適的學校就如魚得水。
所以為家長選校時,要認清孩子的特質,或者至少認清自己的要求和期望,生活會更好過。
條條大路通羅馬,若只有單一程式,就位位也是李+x

jason1978 發表於 17-6-7 17:04
一開頭係作四素句。堅係差唔多份份工作紙都有一條要作句或用完整句子答。第二學段開始慢慢引導作文,都係 ...
半龍最難

retriever 發表於 17-6-7 09:19
好似抄寫唔少。。。

Exactly... 學校係谷㗎喎
‹ 上一主題|下一主題