用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 揀書包
樓主: small_leaf
go

揀書包   [複製鏈接]

Jessy 發表於 17-6-18 00:46
索繩唔會整巢D野, 不過真係麻煩D, 都係拉錬款方便D.
SEVEN真係好大個, 無返125CM都揹唔起, 但好襟用, 我囝 ...

其實有115cm 可以用seven 拉鍊款,揹起來細D。容量一樣有28lt

lovemyson9999 發表於 17-6-19 10:01
"Tiger family",台灣牌子, Bebedream有得賣, 同SEVEN一樣輕, 價錢4XX, 款少但性價比高, 可以去睇下 ...

我看過Tiger family 官網,小一至小二用的書包(110to 125cm) 只高35cm, 放吾到F4 file. 而且只得13Lt , 要hkd600.

另一款話俾小三至小六, 書包(外面計)高38cm , 放F4 file 會皺哂,而且只得17 lt 喎。 960gram, 重過seven, 要hkd750。

Seven 最細既size 40x28x22cm, 有28lt .

亞仔一至三年用ERGOBAG,
重, 偏貴但用料好好,
轉贈比人用緊
升四年班轉BECKMANN,
輕身好多, 用料,車工OK,
幾貼身, 係嫌條頂索帶削左D

Yuacc 發表於 17-6-19 10:47
其實有115cm 可以用seven 拉鍊款,揹起來細D。容量一樣有28lt
我囡高113cm去門市揹過拉錬款,長度蓋晒佢patpat, 咁大點揹呀,唔fit就係唔fit, 鍾意個牌子都無用架.

希望每天開心渡過 ;-)

Yuacc 發表於 17-6-19 10:54

其實 Tiger Family 糸放到 A4 size 的 file , 我女用咗 一年,冇問題喎~

如果 真系 要放 更大 size 的 size, 咁冇計。

fishchow 發表於 17-6-19 23:56

其實 Tiger Family 糸放到 A4 size 的 file , 我女用咗 一 ...
佢話放唔到F4不是A4

https://m.facebook.com/story.php ... amp;id=224584040787

Fx creations剛出第二代書包,唔知好唔好呢

回覆樓主:

1200 gram , 淨係個書包都好重喎, 亦冇講容量……
其他牌子size 相約只是800 to 900 gram

moonrock 都輕身又放到F4, 不過容量22L, 我小朋友130高,升四年班, 佢試揹過都唔錯, 又有水樽側袋

KEKELAMLAM 發表於 17-6-20 12:18
moonrock 都輕身又放到F4, 不過容量22L, 我小朋友130高,升四年班, 佢試揹過都唔錯, 又有水樽側袋 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19830615

參考吓

Tiger family d 款比較老士,又太 boxy, 阿囝見到即 say no (其實我也唔會買)。
買過 ergobag, 嗰書包好似幾大,但放哂d嘢入去成日都「合」唔埋個頂,搞到要攞多個袋,仲有坐校車嗰書包已坐咗半個位

Jessy 發表於 17-6-20 02:05
佢話放唔到F4不是A4

我明佢要 F4, 但小孩得 113高度,以我所知,只有 Tiger Family 先啱長度。
我女其實暑假 巳買了 Ergoboss, 因為身太短,真系咩唔到。到了下學期,我又比佢再試,揹了一日,佢自己 又轉返 TF. 如果要F5, 我唯有比個file 向前 卷少少。全個書包裝満,好重,佢失平衡。

fishchow 發表於 17-6-20 23:02
我明佢要 F4, 但小孩得 113高度,以我所知,只有 Tiger Family 先啱長度。
我女其實暑假 巳買了 Ergoboss, ...
我囡都係113cm喎,佢試左lego starter plus 好fit喎,F4 folder 我試過只要兩邊角屈少少就拉得埋拉錬
ergoboss無留意好似仲貴過seven?

Jessy 發表於 17-6-19 16:40
我囡高113cm去門市揹過拉錬款,長度蓋晒佢patpat, 咁大點揹呀,唔fit就係唔fit, 鍾意個牌子都無用架.

...

有圖,分別是112cm 高及118cm 高揹Seven 雙扣款。拉鍊款揹起來比雙扣款還要細

Yuacc 發表於 17-6-21 09:38
有圖,分別是112cm 高及118cm 高揹Seven 雙扣款。拉鍊款揹起來比雙扣款還要細
你喜歡SEVEN咪用SEVEN, 各有所好吧.
我都好喜歡SEVEN, 不過我會等佢130CM高先.

我剛買咗Tiger Family的書包喎, 但MAX系列書包高43CM的, 而小一生可用細點, 但都39CM喎, 而且容量都唔係咁細的, 有19L以上的, 書包本身不足1KG.
我買時仲試將4罐900克奶粉放入內, 都OK, 可分散重量喎...而且兩款係BEBE DREAM都係賣緊4佰零蚊...

可參考一下BEBE DREAM的網頁.
http://www.bebedream.com.hk/Tiger-Family-%E5%BD%A9%E8%99%B9%E7%B3%BB%E5%88%97-(%E5%A2%A8%E7%B6%A0)

tigertiger7 發表於 17-6-21 13:44
我剛買咗Tiger Family的書包喎, 但MAX系列書包高43CM的, 而小一生可用細點, 但都39CM喎, 而且容量都唔係咁 ...

多謝資訊。不會考慮這牌子,因為太細,吾夠用

我仔用tiger family 彩虹系列,放F4 file 冇問題,我仔係超細粒,而家升小二都未夠120

有冇人用Dr Kong, 係門市睇過唔會太重, 價錢又平
女女生得細粒試過S碼用到, 但可能小二, 三再長高D就換個大D既, 所以唔洗買咁貴啦

kwan_0128 發表於 17-6-26 23:50
有冇人用Dr Kong, 係門市睇過唔會太重, 價錢又平
女女生得細粒試過S碼用到, 但可能小二, 三再長高D就換個大 ...

但Dr Kong書包,我去睇過
雖然價錢係平,但d質料感覺好易爛,用唔到幾耐
‹ 上一主題|下一主題