用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網抽獎結果
樓主: wagirl1122
go

34網抽獎結果   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-6-7 09:34
選校唔去研究清楚學校既歷史, 其實真係可笑......

聖十架, 由以前45網兩間主收SEN學生既津小合併而成

Thanks! 希望新校會多啲資源,教法唔老土啦!唯有正面去諗(emoji)

回覆樓主:

我都係34,岀年交表,完全諗唔到乙二要填邊間先穩陣

hkpapa852 發表於 17-6-7 09:34
選校唔去研究清楚學校既歷史, 其實真係可笑......

聖十架, 由以前45網兩間主收SEN學生既津小合併而成

其實好睇校長,有前車的聖安得烈,經過十年大換血後,已經升到二頭,乙一仲要入唔哂

只要有硬件,校長有heart,改個名就重生啦,下一間到白田天主教

回覆樓主

我都係今年34網,乙一農圃唔中,中左乙二借位嘅天虹。
但天虹我係了解過先揀嘅,因為阿女嗰d類似ADHD嘅style,in直私全部唔得,連自己幼稚園有聯系嘅小學,大部份同學都有offer但佢都係waiting ,咁嘅情況下揀傳統應該都會變砲灰,但唔揀過又唔死心,另外CP叫我千其千其唔好揀女校,所以最後就揀左間近近地嘅做乙一,而天虹因爲了解過,又有朋友嘅小朋友讀緊,朋友都好好幫我分析天虹嘅各方面,我覺得比我想像中好,所以就放乙二,如果放其他,我應該唔會中並且跌到落唔知邊度,但其實乙部我只係填左6間。
一交完大抽獎表格第二日,我就收到心儀國際學校嘅offer,所以最後都讀國際學校,而天虹我都冇去註冊。
我嘅建議,除左要了解小朋友適合咩學校外,揀乙二三,可能要保守一d。

Binlojai    發表於 17-6-8 10:52
波頓媽媽    發表於 17-6-8 09:27

qualcomm 發表於 17-6-8 01:26
其實好睇校長,有前車的聖安得烈,經過十年大換血後,已經升到二頭,乙一仲要入唔哂

只要有硬件,校長有h ...
受歡迎/追捧程度高咗, 不等於學校實力係提升咗

事實上, 九龍城區有太多名大於實既所謂受追捧學校

只要留心分析, 區內APS, KTS, 加上LS, MCS等超強學校 (仲未計民生, 培正....) , 佢地B1學生比例遠表標準百份比高.

此消彼長之下, 所謂既"受追捧一線官津小學", 又會幾出色呢?

加上WTS區一向只有5間強小學(GH, 錦泰, 何壽南, 兩間嘉諾撒), 其餘頂多也只有華德既水平, 作呢個相對弱既區之中, B1比例都唔高話, 轉去九龍城區, B1比例只會更低 (何壽南以前係WTS話有60%+B1既傳說, 去到九龍城區, 恐怕5成都不保了)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

唔信何壽南在WTS有6升Band1,更加唔信佢去到KLC有5成Band1 !

我係中甲二乙一既合一堂,因我上年先搬到嚟九龍城,其實我都唔係幾清楚呢間有咩過人之處,只係朋友話揀呢間保險D,唔使飛左去借位個D,所以我準備左叩41網華德,請問有冇家長可介紹下合一堂呢間,thx

回覆樓主:

想問下大家靈光係咪屬於三線學校?知唔知學校好唔好?

hkpapa852 發表於 17-6-7 10:20
34網其實好有趣, 當中間李炳, 升中網竟然又唔屬於九龍城, 係油尖旺

李炳係地理上的確屬於油尖旺區,油尖旺區以衛理道分界。西邊屬油尖旺區,東邊屬九龍城區,李炳座落於衛理道以西,所以應屬油尖旺區,只係教育局行政上用人手將佢撥入九龍城34網。

九華都係係李炳隔離都屬油尖旺區。只唔係唔知點解小學會係34網,應該係屬油尖31網。

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

想問邊間係天邊間係地?

hkpapa852 發表於 17-6-8 09:25
受歡迎/追捧程度高咗, 不等於學校實力係提升咗

事實上, 九龍城區有太多名大於實既所謂受追捧學校

其實唔公報人數,已經可以肯定B1人數~10%

因為我識人41區所謂一線(唔開名),全級10名派去B2學校

至於多人熱烈歡迎的,用十年時間是真有提升,當然你唔會當B1 ratio 20%是什麼回事,,但如果十年前係~3-5%呢?即是說一個野比大雄,經過努力,考到20分,當然在我們就覺得依舊是垃圾,但入面的一定有努力過,不過要上到40-60分,就要更谷了

可是你依家入都預比前人影響到,即是野比大雄

回覆樓主

follow 先~
我仔今年K1, 仲有兩年學野!今年先啱啱係新界搬返出九龍。雖然都諗住報直資但如果無學校收都係要大抽獎。。。 睇見34網咁真係有啲驚。。。 其實教育局會唔會因應人口唔同左再分過,將啟德d 屋村劃返去其他網。。。

camay1002 發表於 17-6-8 17:18
回覆 cloudcloudrobot 的帖子

想問邊間係天邊間係地?

何壽南的升中成績比聖十架好

乙二填聖馬可都派去黃大仙,運氣太差了

回覆 h9459520 的帖子

聖馬可???

回覆 一個閒人 的帖子

獻主會馬善樂

se6b03 發表於 17-6-8 16:38
李炳係地理上的確屬於油尖旺區,油尖旺區以衛理道分界。西邊屬油尖旺區,東邊屬九龍城區,李炳座落於衛理 ...

李炳是油尖旺的,應該只是借比34小學,
我有朋友個女讀緊,升中變返油尖旺

h9459520 發表於 17-6-8 19:57
回覆 一個閒人 的帖子

獻主會馬善樂

恕我直言,乙二填獻主聖馬,如果乙一唔中,去黃大仙,係近年正常的賽果,雖然也是令人好失望的結果。

回覆樓主

請問各位知唔知天主教領島小學係點呢?

我朋友冇backup, 住九龍城區, 25分都唔簡CSK,20分報st.jo自行中左

你地覺得堅唔堅?
‹ 上一主題|下一主題