用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道,有人可以比comment嗎?
樓主: baby7
go

黃埔宣道,有人可以比comment嗎?   [複製鏈接]

sissysze 發表於 17-6-4 11:35

今年聖提有人放乙四都中,唔使出果欄

估唔到當年搬過黎35,最大的發現就係創造出「果欄」一詞!不過
「果欄」對完呢區的家長黎講,其實都係得個苦笑,甚不是味兒。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2987938&extra=&page=5

兩年半後的今天,我都係維持番當日的睇法:

寧入果欄,不要黑洞!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

tobebee 發表於 17-6-4 09:47

的確好多朋友連我女幼稚園老師都叫我千其唔好揀紅馬,話老師得個谷字,唔太幫助學生,總之就唔係一間好學校 ...

愛心多與少甚為主觀,難以客觀衡量,個人都係傾向睇升中派位成績。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

tobebee 發表於 17-6-4 09:47
的確好多朋友連我女幼稚園老師都叫我千其唔好揀紅馬,話老師得個谷字,唔太幫助學生,總之就唔係一間好學校 ...

介唔介意講妳女女幼稚園是邊間?但紅馬有聯繫中學,升中result唔會太差吧?

奥脫福 發表於 17-6-4 00:17
其實仲比黎做乜?奉基收你咩?

可以不用四圍叩門,你已比不少家長幸福,何苦自尋煩惱,庸人自擾呢?還是 ...

奥脫福 發表於 17-6-4 15:23
愛心多與少甚為主觀,難以客觀衡量,個人都係傾向睇升中派位成績。

同意,我個人較為現實

baby7 發表於 17-6-3 22:06
抽中呢間,大家可以比啲意見嗎?

黄宣吾錯架

奥脫福 發表於 17-6-4 15:19
估唔到當年搬過黎35,最大的發現就係創造出「果欄」一詞!不過
「果欄」對完呢區的家長黎講,其實都係 ...

認同,個人覺得果欄升中派位不會差過兩寶校吧!

baby7 發表於 17-6-4 16:05
介唔介意講妳女女幼稚園是邊間?但紅馬有聯繫中學,升中result唔會太差吧?
...
我路過但作為35街方和眼見身邊朋友讀緊事實如下:
紅馬 : 小部份老師有愛心, 學生都幾百厭下... 學生成績好參差...

黃宣 : 老師有愛心, 學生成績好參差, 課程比以前淺左

兩間都keep到50% band 1 .. 但差果d係好差果隻 ....

hugub 發表於 17-6-5 13:02
我路過但作為35街方和眼見身邊朋友讀緊事實如下:
紅馬 : 小部份老師有愛心, 學生都幾百厭下... 學生成績好 ...

即係雙奉會平均啲?

baby7 發表於 17-6-5 13:04
即係雙奉會平均啲?
唔敢講.... 我朋友在紅磡開補習社, 佢話而家d人唔教細路架, 返屋企完全唔温習又唔跟功課....欠得太耐學校d老師怕左佢地唯有比答案罰小息抄返
現今問問津貼學校都比d同胞攪死

平唔平均好難講, 其實3間都非常接近, 以黃宣今時今日在net 35 (不計天神, 打算在35網讀書), 好多家長希望子女能入到. 真的入到其中一間已經開心不用再出去叩門. 況且入了學校後, 成龍定成蟲就睇自己個小朋友本身資質. 好難點再比較邊間最好.

回覆樓主:

黃宣老師好有愛心,朋友小朋友係sen, 佢地啲老師會keep住打電話同家長講小朋友係學校嘅情況,係講緊已經夜晚9點幾10點,我當時同朋友一齊,重要我親身撞過呢個情況唔止一次,真心appreciate佢班主任。

回覆 hugub 的帖子

上年睇黃宣派位好像是接近40%派band 1中學?

因為我朋友上年入左,我們ㄧ起研究過。

奉基好似多少少,約40%

紅馬佢冇諗住選,所以冇研究過。

課程比以前淺左?

回覆樓主

只聽聞黃宣入面分數名次競爭好大,但其實唔係間間學校競爭都大?

baby7 發表於 17-6-3 22:06
抽中呢間,大家可以比啲意見嗎?

其實邊間唔競爭大,連聖堤都多功課勁谷

Felix223 發表於 17-6-5 18:52
其實邊間唔競爭大,連聖堤都多功課勁谷
有直屬中學果D會輕鬆小小, 黃宣二線冇中學backup係要谷d和競爭真係大好多
我記得我囝小五呈分試 3A1B 全級考72/150...

jmk2012 發表於 17-6-5 18:09

課程比以前淺左?
係...以前用 Longman Magic 之後轉左 English to Enjoy 而家冇英文書, 小二英文仲教緊 DO / DOES...

Still using English to enjoy, school-based grammar books and comprehension books

hugub 發表於 17-6-6 10:58
有直屬中學果D會輕鬆小小, 黃宣二線冇中學backup係要谷d和競爭真係大好多
我記得我囝小五呈分試 3A1B 全級 ...

嘩,真係個個開行turbo爭得好犀利?
‹ 上一主題|下一主題