用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網4大津小叩門資訊
樓主: ying8
go

40網4大津小叩門資訊   [複製鏈接]

回覆 worldcat 的帖子

我聽返呢一兩年升中的家長講, 呢一兩年的升中成績不能作準, 因為呢幾年出生率低, 容易升到心儀中學.

starrymama 發表於 17-6-5 11:36

我聽返呢一兩年升中的家長講, 呢一兩年的升中成績不能作準, 因為呢幾年出生率低, 容 ...
呢兩三年升中人數少, 的確會多咗學生可上移.

但呢個影響係全港性, 如果區內A校可有10%人上移, 但B校得3%, 反映咗明顯A校既學生能力, 或學校係升學上支援做得好好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我都咁諗, 所以唔明點解d升中家長會咁講.

我見呢一兩年, 我識的升中細路係全部都入到名校, 真係傳統港島區個種名校. 所以唔明係米真係少人所以易左

starrymama 發表於 17-6-5 11:42
回覆 hkpapa852 的帖子

我都咁諗, 所以唔明點解d升中家長會咁講.
升中全體向上移係事實,但向上移嘅幅度會唔同。主要有兩個因素。
第一,出生率低,小二至小四/五轉校率會高左,部份成績好嘅學生會歸邊。
第二 ,因為中學學位淨額多,中游成績都大機會派b1。例如,b2a學生入到b1,變相會受家長選擇嘅影響,搏b1家長多,就會拉高左入b1 升中%。而且b2a學生埋門叩b1中學又有。

又要講,唔係為反而反,我唔否定學校學生同家長嘅努力。講3x%同60%分別當然有,但去到比較幾間都係5x%至6x%時,個差別真係未必太大。特別出生率低時,更加容易受影響。

" 講3x%同60%分別當然有,但去到比較幾間都係5x%至6x%時,個差別真係未必太大。特別出生率低時,更加容易受影響。" --- 我都覺. 咁近的話, 其實係睇個年彩數

hkpapa852 發表於 17-6-5 11:38
呢兩三年升中人數少, 的確會多咗學生可上移.

但呢個影響係全港性, 如果區內A校可有10%人上移, 但B校得3%,  ...

呢兩三年升中人數確係少左,但唔好忘記傳統英中中一學位亦因「優化班級」政策、「二一一」減派方案減少左,好似40網銘賢、聖母玫瑰、長天等亦由5班中一減至4班,每班人數亦由35減至31-32人。英中學位亦少左好多,個別津小仍維持50-60%B1升中率,亦非易事。

tanghei 發表於 17-6-5 09:13
轉自其他媽
基福爆到唔會比時間面試

據聞年年都3-400人,今年會唔會多過500?

thyhma 發表於 17-6-5 12:46
呢兩三年升中人數確係少左,但唔好忘記傳統英中中一學位亦因「優化班級」政策、「二一一」減派方案減少左 ...

無講過容易,只係話易受影響。同埋都再講,升中成績唔係無參考價值,但話60%好過55 %好多咩,未必係。
有學校55%升到60%, 有學校58%升到60%,又或者60%跌去58%, 都唔係話升得多就一定係比其他好好多,跌幾%就一定差左。仲有其他因素影響。

減派方案係相對,假設原本設100位,現在得60學生,教局cut都係cut淨80位。
但兔龍面對係100位有100學生,由幼稚園開始張音樂椅就暫停開放。學校係無得揀學生(無叩門/無插班),家長學生有難叩門(中學),到時反影出嚟嘅數字會更貼近教局實際成績分數。

hkpapa852 發表於 17-6-5 09:54
個人認為, 40網4大, 到愛德到未到瑪神........
幾年前瑪神比荔天更好,想不到近兩年下跌得那麽快!

我想請問什麼是111?

第1條1:自行階段遞表(只此1間)
第2條1:統一派位階段將該校填甲部第1(全港抽獎)
第3條1:統一派位階段將該校填乙部第1(本區次序)

iampizzamum 發表於 17-6-8 15:09
我想請問什麼是111?

第一輪
自行選校:A小學(只可以選一間)
第二輪
甲部第一志願填(A小學)
乙部第一志願填(A小學)

以上三個志願都填同一間小學。

ying8 發表於 17-6-8 15:30
第1條1:自行階段遞表(只此1間)
第2條1:統一派位階段將該校填甲部第1(全港抽獎)
第3條1:統一派位階段將該校 ...

唔够你快

88881111 發表於 17-6-8 15:37
唔够你快

111有學校會設另一條隊比人叩門

有D小學只公佈首X志願既派位比率, 有D就肯列出派左既中學名, 有D就連派左每間中學既人數都公佈埋.

對我黎講, 呢樣係比較客觀既比較.

Arthas 發表於 17-6-8 22:27
有D小學只公佈首X志願既派位比率, 有D就肯列出派左既中學名, 有D就連派左每間中學既人數都公佈埋.

對我黎 ...

對,我比較喜歡有公布所有數字的學校,起碼不會不清不楚。

88881111 發表於 17-6-8 15:33
第一輪
自行選校:A小學(只可以選一間)
第二輪

謝謝回覆。
但是111也未必一定入到心儀學校,好㥬惶

回覆樓主

大家有好消息嗎

有無人知協和揀幾人 2nd in ?

worldcat 發表於 17-6-4 18:10
唔好咁講,大家標準唔一樣,正如我覺得40網只有三大,呢一兩年前爆左第四大出嚟,或者講下自己心中排位。( ...

請問你有聽過上年乙三聖安德烈有人入嗎?正在煩緊今年大抽獎填表
‹ 上一主題|下一主題