用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網4大津小叩門資訊
樓主: ying8
go

40網4大津小叩門資訊   [複製鏈接]

ying8 發表於 17-6-4 21:15
已向過往升小叩門嘅媽媽查探過情況:
長協:即使111,都未必有得in,可能睇重家長的背景,較重視幼稚園校長的 ...

呢四間,我只有兩間實戰經驗可分享下:

瑪神 - 000都照收表,但唔一定有得見。學校睇重學術,面試一黎已經係中英數、頗深,臨走再同老師單對單對答。有朋友000都叩到。

荔天 - 000都有得見,學校睇重學術之餘,亦注重小朋友多樣化的專長。第一次面試除學術測試,亦有動態一面,我覺得學校較喜歡動靜皆宜的學生。第二次面試,要家長陪同。甲/乙部有選的,會有分加。

ying8 發表於 17-6-4 22:16
預計收最多叩門表嘅都係長協,因之前吸納左好多111嘅申請人,揀黎in都in唔曬。
荔天同瑪神都唔會少,話曬四 ...

何解四小龍多派到深官?

creambun 發表於 17-6-4 22:45
何解四小龍多派到深官?
只係假設及計得到嘅情況,若果四小龍嗰邊個個首選荔天、瑪神,又派唔到,點都會去叩番!且深官開5班,仲大班收165人,自然多左人獲派。

ying8 發表於 17-6-4 23:03
只係假設及計得到嘅情況,若果四小龍嗰邊個個首選荔天、瑪神,又派唔到,點都會去叩番!且深官開5班,仲大 ...

明白了!Thanks!

lm251099 發表於 17-6-4 17:55
吓,六七樣功課係偏少,咁依家正常係要有幾多功課呢
其實依家是否要家長配合多啲呢! ...

小朋友自己唔肯做?咁去補習班黎有咩用?
我個人反對小學生攞手機,只係聯絡用就無所謂!

其實依家讀傳統學校,除非真係happy school,否則父母的參與都係必須的,一線學校更加係需要事事緊貼,總之依家小朋友讀書就係辛苦,隨時係全家人陪讀。

Angel_BB 發表於 17-6-4 22:36

呢四間,我只有兩間實戰經驗可分享下:

轉自其他媽
基福爆到唔會比時間面試

今年人多。大家都壓力大

回覆 twlo 的帖子

有同學仔放第二入左,不止一個,善導放乙二真的系保險~

ying8 發表於 17-6-3 21:16
協和(長沙灣)
交叩門申請表:3/6至6/6
附交資料:見校網
個人認為, 40網4大, 到愛德到未到瑪神........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

worldcat 發表於 17-6-4 18:10
唔好咁講,大家標準唔一樣,正如我覺得40網只有三大,呢一兩年前爆左第四大出嚟,或者講下自己心中排位。( ...

個間所謂第4大,来来去去都係個幾個人互捧叫佢做神校,好記得有位自稱中學教師捧到個間4大直廹喇叭小學咁神,冇校車都日日坐的士返學都值得

troublegod 發表於 17-6-5 09:59
個間所謂第4大,来来去去都係個幾個人互捧叫佢做神校,好記得有位自稱中學教師捧到個間4大直廹喇叭小學咁 ...
你又唔可以咁講,旅小派B1中學都有成55%,直迫荔天、協和。就算Hkpapa質疑的亦只是瑪神,非旅小。唔好因某些人的追棒,就否定它的存在。

ying8 發表於 17-6-5 10:07
你又唔可以咁講,旅小派B1中學都有成55%,直迫荔天、協和。就算Hkpapa質疑的亦只是瑪神,非旅小。唔好因某 ...

因為某會員真系得罪好多人,我諗今日開始佢又得罪聖紀文和青衣嘅家長,我真系無眼睇,希望佢放過我地學校。

ying8 發表於 17-6-5 10:07
你又唔可以咁講,旅小派B1中學都有成55%,直迫荔天、協和。就算Hkpapa質疑的亦只是瑪神,非旅小。唔好因某 ...

睇返個list , 不是全部band 1校,也有d是band 2生也入到的band 1校,不過也有50%+,不錯學校也只是說是55%入到英語授課學校,另外係我就吾會expect 到兔年生升中也是50+%入英中,會睇全面d小孩適吾適合、課外活動等吧。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

troublegod 發表於 17-6-5 09:59
個間所謂第4大,来来去去都係個幾個人互捧叫佢做神校,好記得有位自稱中學教師捧到個間4大直廹喇叭小學咁 ...
其實我都中左第一志願所講第四大,自己覺得適合自己小朋友就足夠。net40有邊幾間算一線,各家長心裏有數。始終每間學校教學方式都有啲唔同。

hkpapa852 發表於 17-6-5 09:54
個人認為, 40網4大, 到愛德到未到瑪神........
其實3大4大5大乜都好,真心分別唔大。瑪神吸引嘅地方叫唔差得嚟再加一條龍,對好多家長真係好吸引。小學讀得好,中學一樣可以轉返出去其他b1,唔想搏或成績中上游就揀直上,有保險線情況下壓力真係少好多。都係果句,瑪神係一條龍,最叻個批出去入左其他b1,學校都唔會公佈,因為減少影響瑪神中收生,中上游溝埋中下游成績嘅學,所以瑪中出嚟唔靚係可以理解。

老實講,如果揀瑪神111係必收,我都會揀瑪神。加埋細佬跟尾,真係跟住18年唔洗煩咁滯。只係瑪神計宗教分,無宗教嘅機會真係少好多。

相對愛德都係本區熱門學校同埋多進取型天主教家長選擇,只係學術方面俾荔天一路壓住所以比較少人講。

回覆 吉吉吉吉 的帖子

請問點解佢又得罪聖紀文和青衣嘅家長? 聖紀文有問題嗎?

佢都冇再係公海出聲了, 只係自己校的內頁講.

SaBB 發表於 17-6-5 10:15
睇返個list , 不是全部band 1校,也有d是band 2生也入到的band 1校,不過也有50%+,不錯學校也只是說是55%入 ...
同感6~7年後,兔 龍升中,可能係近廿年重新學校排名嘅考驗。係 學校 教好 學生
定 學校 教 好學生
呢期真係可以睇得出。但有結果時已經唔關我事。

starrymama 發表於 17-6-5 11:11
回覆 吉吉吉吉 的帖子

請問點解佢又得罪聖紀文和青衣嘅家長? 聖紀文有問題嗎?

你無留意隔離貼?

回覆 starrymama 的帖子

出返小一選校,望落十幾個post你就會見到。
極品中嘅極品。

回覆 吉吉吉吉 的帖子

有講聖紀文嗎?

回覆 worldcat 的帖子

之前, 而家冇講了吧?

我諗佢再講, 會被人起底影響工作.

‹ 上一主題|下一主題