用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否一定要先去派咗的小學註冊呢?
go

是否一定要先去派咗的小學註冊呢? [複製鏈接]

小女在34網被派了去黃大仙一間小學,因為本身有私小back up, 所以不會讀派了的小學, 但因為私小學費昂貴,所以都會試吓叩門,但是,是否一定要先去派咗的冿小註冊呢?如果唔係就都會失去左學位呢?但這間津小註冊已經要先交$2000做校服和書簿,但係如果我唔讀,真係唔想交,有冇人可指點迷津🙏

0    0    0    0

MushroomLi 發表於 17-6-3 20:59
小女在34網被派了去黃大仙一間小學,因為本身有私小back up, 所以不會讀派了的小學, 但因為私小學費昂貴, ...

請教如果去了政府個間小學註冊, 會唔會cut左你私校個位。好個唔會就用錢買時間去考慮。

唔會,我當年有私小back up, 無去派位嗰間註冊,張註冊証一直自己keep住,直到7月頭收到另一津小通知,就立即註冊,放棄私小。

回覆樓主

如果你係零機會去讀,完全不用註冊。既不影響你的私人,也不影響叩門。

回覆:Civic1500 的帖子

注冊津校不會cut 私校位的。

ar_mak 發表於 17-6-4 00:58
理論上,咁可唔可以兩間都返?
即是津校返半個月,請半個月假;私校同樣返半個月請半個月.
...

唔得,因為最後教育局都會寄信去私校,話俾私校聽你有個津校位,私校嗰邊就會叫你二揀一。唔好以為讀私校,教局就唔知你响邊度讀,佢哋要確保每一個足齡嘅小朋友係有一個學位的,除非佢哋批咗你在家自學。

小女在34網被派了去黃大仙一間小學,因為本身有私小back up, 所以不會讀派了的小學, 但因為私小學費昂貴, ...

嗰2000,你同佢講你有2手,乜都唔使買,唔會比

回覆:sissysze 的帖子

我都有諗過呢招,但係果$2000 包括「雜費」..好難2手喎!

MushroomLi 發表於 17-6-4 19:54
我都有諗過呢招,但係果$2000 包括「雜費」..好難2手喎!

有無問佢如果最後唔讀有無得退。再唔係比支票,跟手通知銀行呢張票唔好過數,但要比手續費。又有無得問教署,交咗唔讀轉校,學校係咪要退錢比返你。因為私校就肯定無得退

回覆樓主:

黃大仙邊間咁衰,開佢名。睇下有無過來人幫到手

sissysze 發表於 17-6-4 20:07
有無問佢如果最後唔讀有無得退。再唔係比支票,跟手通知銀行呢張票唔好過數,但要比手續費。又有無得問教 ...

佢寫要收現金!仲要帶埋小朋友訂做校服..明天一早要打去教署問下,有些人說可以不去註冊....

sissysze 發表於 17-6-4 20:09
黃大仙邊間咁衰,開佢名。睇下有無過來人幫到手

咁又唔好,這學校的校長是有心辦學人,只是這個政策有D難搞⋯⋯等我問清楚教署先,唔該曬你幫手花腦筋呢(emoji)

唔去津小註冊喇! 你有私小在手, 扣到門就直接交派位証!
‹ 上一主題|下一主題